Refah Sınır Kapısı’ndan ikinci konvoy geçti, İsrail ‘yanlışlıkla’ Mısır mevzisini vurdu
İsrail'in Lübnan saldırıları devam ediyor. Lübnan Başbakanı Necip Mikati'nin Londra temasları esnasında İsrail, Lübnan'da gazetecilerin kaldığı oteli vurdu.
İsrail’in Gazze’den sonra hedef aldığı Lübnan’a saldırıları devam ediyor. İsrail saldırılarında hayatını kaybeden insanların sayısı 3 bine yaklaşırken, Tel Aviv yönetimi en son gazetecilerin konakladığı oteli de vurdu. Dur durak bilmeden devam eden saldırıların gölgesinde, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Londra’ya gitti. Blinken, burada Lübnan Başbakanı Necip Mikati ve heyetiyle bir araya geldi. Öte yandan İsrail saldırıları nedeniyle Lübnan-Suriye sınırındaki ikinci sınır kapısı da hizmet dışı kaldı.
Blinken, İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürmesinden bu yana bölgeye yaptığı ilk diplomatik Ortadoğu turunun ardından bu hafta başında İngiltere’de Arap liderlerle bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail’in savaşına diplomatik bir çözüm bulma çabaları sürerken Londra’da Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile bir araya geldi. Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ile de bir araya gelen Blinken, İsrail ordusunun son haftalarda yoğun bir askeri kuşatma altında tuttuğu Gazze’nin kuzeyinde çok sayıda sivilin öldürüldüğü ve altyapının yerle bir edildiği yıkıcı İsrail saldırısını gündeme getirdi. Safadi Blinken’e şunları söyledi: “Etnik temizliğin gerçekleştiğini görüyoruz ve bunun durması gerekiyor.”
Blinken, “İsrail ile Lübnan arasındaki sınır boyunca gerçek bir güvenliğin sağlanabilmesi için diplomatik bir çözüme ulaşılması ve BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararının tam olarak uygulanması konusunda gerçekten aciliyet hissediyoruz” dedi. Blinken 2006 İsrail-Hizbullah savaşını sona erdiren ve o zamandan beri Lübnan-İsrail sınırındaki güvenlik dinamiklerini yöneten çerçeveyi oluşturan karara atıfta bulunuyordu. “Bu arada sivillerin korunduğunu görmek istediğimizden emin olmak istiyoruz. Lübnan silahlı kuvvetlerinin çapraz ateş arasında kalmadığından emin olmak istiyoruz,” diye de ekledi ABD Dışişleri Bakanı.
Lübnan Ulaştırma Bakanı Ali Hamiyye, İsrail ordusunun saldırıları nedeniyle Lübnan ile Suriye arasındaki ikinci sınır kapısının hizmet dışı kaldığını duyurdu. Hamiyye, Lübnan’da yayın yapan El-Cedid televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “İsrail ordusunun Cusiyye beldesine düzenlediği hava saldırısı sebebiyle ülkenin doğusundaki El-Kaa noktasındaki Lübnan-Suriye kara sınırındaki geçişler tamamen kesildi” dedi.
Lübnan Ulaştırma Bakanı, Suriye ile Lübnan arasında açık bir sınır kapısının kaldığına dikkati çekti. Lübnan haber ajansı NNA’nın haberinde, İsrail savaş uçaklarının Lübnan tarafında El-Kaa, Suriye tarafında da Cusiyye ismi verilen sınır kapısını hedef aldığı duyurulmuştu. İsrail ordusunun 14 Ekim’de Lübnan’ın doğusundaki Suriye ile olan sınır kapısı el-Masna’ı bombalamış ve iki ülke arasındaki başlıca sınır kapısının kapatılmasına neden olmuştu. Lübnan’da İsrail ordusunun saldırılarını şiddetlendirmesi sonucu yüzbinlerce Suriyeli ve Lübnanlı, Lübnan sınırından Suriye’ye geçiyor.
İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyinde gazetecilerin kaldığı otele düzenlediği hava saldırısında 3 gazetecinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Lübnan resmi ajansı NNA’nın haberinde, İsrail savaş uçaklarının, Beyrut’un güneyindeki Hasbiya beldesinde gazetecilerin kaldığı otele hava saldırısı düzenlediği belirtildi. Saldırıda 3 gazetecinin hayatını kaybettiği ifade edilen haberde, konuya ilişkin detaylı bilgi verilmedi.
Hizbullah’la 8 Ekim 2023’ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan’ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023’ten bu yana 104’ü çocuk ve 194’ü kadın olmak üzere toplam 2 bin 593 kişi öldü, 12 bin 119 kişi yaralandı.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül’de Beyrut’a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü. Hizbullah ise İsrail’e roket ve füzelerle karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar bildirilmedi.
İsrail bombardımanı nedeniyle Lübnan’da 100 binlerce kişinin yerinden edildiği tahmin ediliyor. Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Lübnan hükümeti yerinden edilen kişilerden 486 binden fazlasının Suriye’ye göç ettiğini açıkladı.