Brezilya polisinden kanlı uyuşturucu baskını: 45 ölü
Myanmarlı yetkililer, Uluslararası Uyuşturucu Kaçakçılığıyla Mücadele Günü vesilesiyle ülkenin dört bir yanından ele geçirilen 446 milyon dolardan fazla değere sahip yasa dışı uyuşturucuyu imha etti.
Myanmar, yıllardır süren silahlı çatışmaların neden olduğu siyasi ve ekonomik güvensizlikle bağlantılı olarak köklü bir uyuşturucu üretim geçmişine sahip. Yoksul çiftçilerin yasal ürünler yetiştirmeleri için çeşitli girişimlerde bulunulsa da Myanmar, Afganistan’dan sonra dünyanın en büyük ikinci afyon ve eroin üreticisi olarak biliniyor.
Uluslararası Uyuşturucu Kaçakçılığıyla Mücadele Günü vesilesiyle yetkililer, ülke genelinde ele geçirdikleri 446 milyon dolar değerindeki uyuşturucuları yaktı. Bu eylem, Birleşmiş Milletler (BM) uzmanlarının, Myanmar’da afyon, eroin ve metamfetamin üretiminin arttığı ve ihracatın Güney / Güneydoğu Asya’daki pazarları büyütme riski taşıdığı uyarısının ardından gerçekleşti.
Uzmanlar, iki yıl önce ordunun yönetime el koymasının ardından askeri hükümet ile demokrasi yanlısı muhalifler arasında iç savaştan hallice siyasi istikrarsızlığın da uyuşturucu üretimindeki artışa neden olduğu konusunda uyarıyor.
BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin bu yılın başlarında yayımladığı rapora göre Myanmar’daki haşhaş ekimi geçen yıl üçte bir oranında artmış, eradikasyon çabaları azalmış ve bocalayan ekonomide insanlar uyuşturucu ticaretine yönelmiş. Rapora göre 2020’de 400 metrik ton olan afyon üretimi, 2021’de hafif bir artış gösterirken, 2022’de 790 metrik tona ulaşmış.
Ülkenin en büyük şehri Yangon’da ele geçirilen uyuşturucu ve uyarıcı kimyasal maddelerin değeri tek başına 207 milyon dolar ediyor. İmha edilen uyuşturucu maddeler arasında afyon, eroin, metamfetamin, marihuana, kratom, ketamin ve buz olarak da bilinen kristal meth var.
Yetkililer, uyuşturucu üretim ve dağıtım merkezlerine yakın Mandalay ve Taunggyi’de de ele geçirdiği uyuşturucuları imha etti. Myanmar’da geçen yıl da 642 milyon dolar değerinde uyuşturucu yakılmıştı.