NATO Soğuk Savaş sonrası en büyük askeri tatbikatına başlıyor

NATO'nun 90 bin askerin katılacağı askeri tatbikatı önümüzdeki hafta başlıyor. Mayıs ayına kadar sürecek olan tatbikat NATO'nun Soğuk Savaş'tan sonraki en büyük askeri tatbikatı olacak.

Dünya 19 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Tatbikat sırasında NATO askerleri. / Fotoğraf: AA

Dünyanın hemen her bölgesi adeta yangın yerine dönmüşken NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) yaklaşık 90 bin askerle son yılların en büyük tatbikatını başlatıyor. NATO Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı (SACEUR) Orgeneral Christopher Cavoli Brüksel’de dün başlayan NATO Genelkurmay Başkanları Toplantısı’nın ardından basına açıklama yaptı.

İttifakın en üst düzey komutanı olan Cavoli “Steadfast Defender (Sarsılmaz Savunucu) 2024” adı verilen tatbikatın önümüzdeki hafta başlayıp Mayıs ayına kadar süreceğini söyledi. Polonya ve Baltık ülkelerinde düzenlenecek tatbikatta amaç Rusya’ya gözdağı vermek.

ABD’li general iki gün süren Genelkurmay Başkanları Toplantısı’nın ardından Brüksel’de gazetecilere yaptığı açıklamada “İttifak Kuzey Amerika’dan transatlantik bir kuvvet hareketiyle Avrupa-Atlantik bölgesini güçlendirme kabiliyetini gösterecek” dedi.

Cavoli’nin aktardığına göre tatbikat NATO’nun Soğuk Savaş’tan sonra düzenlediği en büyük askeri tatbikat olacak. Tatbikata 31 NATO üyesi ülke ve birliğe katılmayı bekleyen İsveç’ten askeri birlikler katılacak. Tatbikata en çok asker katılımı 20 bin askerle İngiltere’den olacak.

Tatbikatın Almanya, Polonya ve Baltık ülkelerini kapsaması ve Rusya ile muhtemel savaş senaryolarını içermesi bekleniyor.

Tatbikat sonuç raporunda NATO ülkelerinin ihtiyaçları belirlenecek. ABD de tatbikatın yan ürünü olarak rekor düzeyde silah sistemi satacak muhtemelen.

İlk aşama tamam: İsveç'in NATO üyeliği TBMM Komisyonu'nda kabul edildiİlk aşama tamam: İsveç’in NATO üyeliği TBMM Komisyonu’nda kabul edildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.