NATO’dan gövde gösterisi: Tarihinin en büyük hava tatbikatı geliyor

NATO, tarihinin en kapsamlı hava tatbikatını 12-23 Haziran arasında yapmaya hazırlanıyor. Tatbikata, Türkiye dahil 25 ülkeden 10 binden fazla asker ve 250 uçak katılacak. Tatbikat için Alman, Çek ve Hollanda hava üsleri kullanılacak. 

Dünya 9 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

NATO, Defender 2023 adını verdiği ve tarihinin en büyük hava tatbikatını 12-23 Haziran arasında gerçekleştirmeye hazırlanıyor. 25 NATO üyesi ülkeden 10 bin asker ve yaklaşık 250 savaş uçağının katılacağı tatbikat için ABD Hava Muhafızları Komutanı Korgeneral Michael Loh, gökyüzündeki bu hareketliliğin sivil hava trafiğine etkisinin asgari düzeyde olacağını söyledi.

Alman Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ingo Gerhartz ise, ağırlıklı olarak Kuzey ve Baltık Denizi hattında yaklaşın 2 bin uçuş planlandığını söylerken, en kötü senaryoda sivil uçuşlarda dakikalık aksamalar yaşanabileceğini umduğunu belirtti: “Eğer ülkemizi ve müttefiklerimizi savunmaya hazır olduğumuzu göstermek istiyorsak, bu aksaklıkları kabul etmeliyiz” diyerek “güvenliğin bir bedelinin” olduğunu vurguladı.

Bu tatbikatta, Rusya ile olası bir çatışma durumunda hava kuvvetlerinin Avrupa’ya hızlı şekilde takviyesi ve NATO hava sahasının savunulması senaryoları tatbik edilecek. Topraklarında 35 binden fazla ABD askerini barındıran Almanya, Rusya’yla olası çatışmada NATO için lojistik anlamda büyük önemi haiz olacak. Tatbikatta Almanya’nın yanı sıra Hollanda ve Çekya hava üsleri de yer alacak.

Alman Korgeneral Gerhartz, tatbikata rağmen Rusya’nın askeri faaliyetlerinde bir artış beklemediklerini belirtiyor: “NATO topraklarının bir kırmızı çizgi olduğunu gösteriyoruz ve bu toprakların her santimetrekaresini savunmaya hazırız. Buna rağmen Kaliningrad’a yönelik herhangi bir uçuş gerçekleştirmeyeceğiz.”

Türkiye de katılacak

NATO tatbikatına şu ülkeler katılacak: Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Japonya, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Polonya, Romanya, İspanya, İsveç, Türkiye, Britanya, ABD. Türkiye, F-16’larıyla tatbikata destek verecek.

İsveç'ten NATO üyeliği için bir hamle daha: PKK'lının iadesine onay çıktıİsveç’ten NATO üyeliği için bir hamle daha: PKK’lının iadesine onay çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.