Ne varsa bilimde var: ‘Evlat katili’ denilen Avustralyalı kadın 20 yıl sonra serbest

Dört çocuğunun ölümünden sorumlu tutularak 20 yıldır hapis yatan Avustralyalı bir kadının haksız yere hapis yattığı ortaya çıktı. Yeni açılan soruşturmada çocukların doğal nedenlerle öldüğü öğrenildi.

Dünya 6 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Kathleen Folbigg, 2019'da dört çocuğunun ölümü hakkında sorgulanırken. Fotoğraf: Shutterstock

Avustralyalı Kathleen Folbigg, dört çocuğunu öldürdüğü düşünülerek hapis cezasına çarptırılmıştı ve 20 yıldır parmaklıklar ardında cezasını çekiyordu. Cezası 2033 yılında sona erecekti ancak yapılan yeni araştırmalarda, kadının onca yıldır boşu boşuna hapis yattığı ortaya çıktı.

Kathleen’in ilk çocuğu Caleb, 1989 yılında doğmuş ve daha 19 günlükken ölmüştü. İkinci çocuğu Patrick ise 1991 yılında sekiz aylıkken hayatını kaybetmişti. İki yıl sonra Sarah adındaki kızı 10 aylıkken yaşamını yitirmiş ve son olarak dördüncü çocuğu Laura, 1999 yılında 19 aylıkken ölmüştü.

10 yıllık bir süreçte dört çocuğun da daha bebekken ölmesi, Kathleen üzerinde şüpheler doğurmuştu. Kathleen dört çocuğun da doğal nedenlerle öldüğü konusunda ısrar etse de mahkemeyi ikna etmeyi başaramamıştı. Mahkemeyi ikna edememesinde zamanlamanın da büyük bir etkisi vardı.

Zira çocuklar öldüğü sırada evde ya da uyanık olan tek kişi Kathleen’di. Çocukların üçünün ölümünü tuvalete giderken, birini de çocuğun rahat uyuyup uyumadığını kontrol ederken fark eden oydu. Üstelik savcılar, Kathleen’in günlüklerinde suçunu kabul ettiğine dair ifadeler olduğunu söylemişti. 

Ne var ki psikolog ve psikiyatristler şu anda Kathleen’in günlüğüne yazdıklarının majör depresif bozukluktan muzdarip olduğu bir dönemde yazdığını söyleyerek, ‘yazılanları bu şekilde yorumlamanın güvenilmez’ olacağını belirtiyor. Aradan 20 yıl geçtikten sonra, ilerleyen teknoloji sayesinde Kathleen’in gerçekten de masum olduğu ortaya çıktı.

Davanın yeniden ele alınması için ‘ölümlerin doğal nedenlerden kaynaklandığına ilişkin kanıtlar olabileceğini’ belirten 90 bilim insanı, doktor ve uzman bir dilekçe imzaladı. Hayatını kaybeden her iki kız çocuğunda da nadir görülen mutant geni CALM2 G114R olduğunun tespit edilmesi, dilekçenin kabul edilmesine etki etti. Bilim insanları çocukların bu genetik varyanttan dolayı ölmesinin ‘makul derecede olası’ olduğu sonucuna vardı. Emekli yargıç Tom Bathurst öncülüğündeki yeni soruşturmada savcılar da gen mutasyonları üzerine yapılan araştırmaların, çocukların ölümlerine bakışlarını değiştirdiğini kabul etti.

Diğer iki çocukta ise epilepsi ve solunum sorunları olduğu ortaya çıktı. Bu noktada dört çocuğun da ölümünün doğal nedenlerle gerçekleştiği kabul edilerek, Kathleen’in affına ve serbest bırakılmasına karar verildi.

Öte yandan bu koşulsuz af, Folbigg’in aldığı cezayı ortadan kaldırmıyor. Bathurst davayı temyize götürmeyi tercih ederse bunun kararını Ceza Temyiz Mahkemesi verecej. Bu süreç de bir yıl kadar sürebilir.

Eski sevgiliden cinayet savunması: Yüzüme tükürdüEski sevgiliden cinayet savunması: Yüzüme tükürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.