Macron, ‘Neo-popülist erkekliğin öncüsü’ Putin’e ringden meydan okudu

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Putin hırsını kişisel bir mevzuya dönüştürmüşe benziyor. Putin'in liderler arasında moda ettiği 'neo-popülist erkeklik' yarışı da bundan olsa gerek. Macron'un boks fotoğrafları manşetlerde.

Dünya 21 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Rusya ve Ukrayna savaşı sürerken bu aralar en çok konuşulan isim ne Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ne de Ukraynalı mevkidaşı Volodimir Zelenski. Dünya, yaklaşık iki haftadır Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Rusya’ya karşı çıkışlarını, bu uğurda müttefiklerine rağmen yalnız kalmasını ama yine de masada önemli bir rolü olsun diye çırpınmasını izleyip duruyor. Macron yine gündemde ama bu kez biraz daha farklı. Doğa sporlarına merakı bilinen, dövüş sanatlarında isminden hep söz ettiren eski KGB ajanı 71 yaşındaki Rusya Devlet Başkanı Putin’e karşı atakta olan Macron boks yaparkenki halini servis ettirdiği fotoğraflarıyla konuşuluyor.

Sosyal medya platformu Instagram üzerinden yayınlanan görüntüleri Macron’un takipçilerinde bir merak uyandırdı: “Putin ile müsabakaya mı hazırlanıyor?”

Emmanuel Macron’u kum torbasına vururken gösteren resmi fotoğrafların yayınlanması Fransa’da şaşkınlık yarattığı kadar övgülere de neden oldu. Fransa Cumhurbaşkanı’nın resmi fotoğrafçısı Soazig de la Moissonnière’in Salı günü Instagram’da yayınladığı siyah-beyaz fotoğraflar Macron’u dişini sıkmış şekilde kum torbasını yumruklarken gösteriyor.

Rocky Balboa’ya benzetenler de ‘manidar’ diyenler de oldu

Sosyal medya kullanıcıları fotoğrafın yayınlanmasından kısa bir süre sonra Macron’u Rocky Balboa’ya benzetmeye başlarken bazıları da “zamanlama manidar” dedi. Neden “manidar” bulunduğunu da biz söyleyelim. Macron, Rusya ve Ukrayna savaşının başında çok istediği arabuluculuk rolünü elde edemeyince çatışmanın “körükleyicisi” olma yolunda ilerleme kararı aldı. Fransa Cumhurbaşkanının “Ukrayna’ya asker göndermek ihtimal dışı değil” çıkışı tüm Avrupa’yı diken üstü pozisyona getirirken Moskova’dan da Üçüncü Dünya Savaşı uyarıları gelmişti. Tüm müttefikleri birer birer çıkıp neden Ukrayna’ya asker göndermeyi tercih etmeyeceklerini açıklamış, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ittifakın böyle bir gündemi olmadığını söylemişti. Pes etmeyen Macron hemen ardından da “Batı ‘bir noktada’ Ukrayna’da Rusya’ya operasyon yapmak zorunda kalacak” dedi. Yani anlaşılan o ki Macron, Putin’i karşısına alma konusunda bir hayli ısrarcı ve bu sadece diplomasi alanında da sınırlı kalmadı. Birçok takipçisi Macron’un servis edilen boks fotoğraflarını sportif hünerlerini sergileme konusunda cüretkar Putin ile “kapışma” olarak yorumladı.

‘Neo-popülist erkeklik modasının parçası’

Tabii bu fotoğraflar övgü kadar birçok eleştiri de getirdi. Fotoğrafların tarzını “Putin’in öncüsü olduğu tür” olarak yorumlayan Lorraine Üniversitesi tarih Profesörü Éric Anceau X’te Macron’un bu pozları için şu ifadeleri kullandı: “Fotoğraflar bu türün ustası Vladimir Putin başta olmak üzere bazı liderlerin düşkün olduğu neo-popülist erkekliğin parçası.”

Putin daha önce balık tutarken, atış yaparken ve üzeri çıplak bir şekilde bisiklete binerken, buz hokeyi oynarken, judoda rakiplerini mağlup ederken, tank ve denizaltılara binerken fotoğraflanmıştı.

Macron ve gömlek imtihanı

Macron ise daha önce (2022 seçim kampanyası sırasında) düğmelerini iliklemediği gömleğinin ortaya çıkardığı “kıllı” göğsüyle çok konuşulmuştu. Şimdi de boksla gündemde. Fransa first lady’si Brigitte Macron geçen sene verdiği bir röportajda eşinin haftada iki kez boks yaptığını belirtmişti.

Rusya'yı yeni Putin döneminde neler bekliyor?Rusya’yı yeni Putin döneminde neler bekliyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.