Netanyahu Golan’daki Mecdel Şems’e gitti: Katil, defol!

İsrail ve Hizbullah arasındaki gerilimin bölgesel bir savaşa dönmesi endişeleri artarak devam ediyor. İsrail ve Lübnan uçuşları askıya alınırken Netanyahu da krizin başladığı Golan'da protesto edildi.

Dünya 29 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından Gazze’yi topyekûn işgal eden İsrail’in saldırıları sürüyor. İsrail saldırılarında katledilen Filistinlilerin sayısı 39 bini geçti. Gazze işgalinin başladığı 8 Ekim’den bu yana Hamas ve diğer Filistinli direniş örgütlerine destek veren Direniş Ekseni de haliyle İsrail’in hedeflerinden biri. Direniş Ekseni’nin en güçlü grubu Hizbullah 8 Ekim’den bu yana İsrail ile sıcak çatışma içinde. Taraflar arasında yükselen tansiyon da bölgesel savaş endişesini her geçen gün daha da gerçekçi kılıyor. Bu gelişmelerden sonuncusu da Golan Tepeleri Krizi oldu.

O günden bu yana hem İsrail’in Lübnan’a tepkisinin ne olacağına dair senaryolar ve iddialar  konuşuluyor, hem de diğer ülkeler olası bir savaş durumuna ilişkin vatandaşlarını uyarıyor.

Lübnan planı sızıntı endişesiyle Güvenlik Kabinesi’ne sunulmamış

İsrail ordusunun Lübnan’a saldırı seçenekleri ve senaryolarının sızabileceği endişesiyle Güvenlik Kabinesi’ne sunulmadığı belirtildi. Yerel basında çıkan haberlerde, İsrail ordusunun işgali altında bulunan Golan Tepeleri’ndeki Mecdel Şems beldesine düzenlenen saldırı sonrası Lübnan’a yönelik olası saldırı için çeşitli seçenekler ve senaryolar hazırladığı kaydedildi. Söz konusu seçenek ve senaryoların sızabileceği endişesiyle dün toplanan Güvenlik Kabinesi’ne sunulmadığı ifade edildi.

Bu iddialar da eski Savaş Kabinesi Benyy Gantz’ı öfkelendirdi. Gantz X üzerinden yaptığı paylaşımda alınan kararı kabinenin ortak kararı olmadığını söyleyerek Başbakan Binyamin Netanyahu ve yönetimini topa tuttu. Gantz “Bu hükümetin yeterli olmadığının bir başka kanıtıdır. Başbakan kabine üyelerine güvenmiyorsa ülke vatandaşları ona nasıl güvensin” diye tepki gösterdi.

Hizbullah üç İsrail askeri üssünü vurdu

Lübnan’daki Hizbullah Hareketi sınır hattındaki üç İsrail askeri üssüne saldırı düzenlediğini duyurdu. Hizbullah resmi Telegram hesabından yaptığı açıklamada İsrail ordusunun sınır hattında yer alan er-Rahib, Malikiye ve Bağdadiye askeri üssüne güdümlü füze, katyuşa roketleri ve uygun silahlarla saldırıldığını kaydedildi.

Netanyahu protesto edildi

Netanyahu yoğun güvenlik önlemleri altında 27 Temmuz’daki saldırının ardından Mecdel Şems beldesini ziyaret etti. Ziyarete ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Netanyahu, bu saldırının öylesine geçiştirilemeyeceğini ve “sert bir cevap vereceklerini” savundu.

Öte yandan bölgede toplanan bir grup bölge sakini Netanyahu’yu protesto etti. Göstericiler Netanyahu’ya “katil”, “defol” ve “o hepimizin düşmanı” diye sloganlar attı.

Savaş tamtamları çalınırken uçuşlar da askıya alınıyor

Diğer ülkeler de vatandaşlarını hem Lübnan ve İsrail için uyarıyor hem de uçuşlar bir bir iptal ediliyor. İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’nde düzenlenen bir saldırıda 12 çocuk ve gencin hayatını kaybetmesinin ardından İsrail ile silahlı siyasi grup Hizbullah arasında tırmanan gerilim nedeniyle Pazartesi günü Beyrut havalimanına ve Beyrut’tan yapılacak uçuşlar iptal edildi ya da ertelendi. Air France (AIRF.PA), Pazartesi günü yaptığı açıklamada, varış noktasındaki güvenlik durumu nedeniyle, Paris-Charles de Gaulle ve Beyrut arasındaki uçuşları 29 ve 30 Temmuz 2024 günleri için askıya alacağını söyledi. Havayolu şirketinden yapılan açıklamada, “Air France Lübnan’daki durumu eş zamanlı olarak izliyor” denildi.

Grup sözcüsü, Lufthansa (LHAG.DE), Lufthansa Grubu’na bağlı Swiss ve Eurowings’in Orta Doğu’daki mevcut gelişmeler nedeniyle Beyrut çıkışlı ve varışlı uçuşlarını 5 Ağustos’a kadar askıya almaya karar verdiğini söyledi. Lübnan’ın Ortadoğu Havayolları (MEA), programındaki aksaklıkların sigorta riskleriyle ilgili olduğunu söyledi.

İsrail’den Kanal12’nin haberine göre, Lufthansa ve Avusturya havayolu şirketleri bugün yapılacak Tel Aviv uçuşlarını durdurdu. İsrail’e seferleri durdurma kararının ne kadar süreyle alındığına ilişkin bir açıklama yapılmadı. İsrail ordusunun Lübnan’a yönelik olası saldırı tehdidi nedeniyle 28 Temmuz Pazar akşamı planlanan tüm uçuşlar iptal edilmiş veya ertelenmişti.

Ne olmuştu?

İsrail’in işgali altında bulunan Golan Tepeleri’ndeki Mecdel Şems beldesindeki futbol sahasına roket isabet etmesi sonucu aralarında çocukların da yer aldığı 12 kişinin hayatını kaybettiği, 17’si ağır 35 kişinin yaralandığı duyurulmuştu. İsrail ordusu, “ellerindeki istihbarat ve yaptıkları değerlendirme sonucunda” roketin Lübnan’ın güneyindeki Şeba beldesinin kuzeyinden ateşlendiğini belirterek, Lübnan Hizbullahı’nın sorumlu olduğunu açıklamıştı. Lübnan Hizbullahı ise saldırının kendileri tarafından gerçekleştirildiği iddialarını yalanlayarak, “olayla ilgili herhangi bir bağlantılarının olmadığını” bildirmişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, “İsrail, bu ölümcül saldırıyı bir kenara not etmeyecek. Hizbullah şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek” ifadelerini kullanmıştı.

İsrail ordusu ve Hizbullah Hareketi arasında 8 Ekim 2023’ten beri sınır hattında yaşanan çatışmalarda şu ana kadar 386 Hizbullah mensubu ve 18 İsrail askeri öldü.

Türkiye-İsrail hattı geriliyor: İsrailli bakandan Erdoğan'a Saddam benzetmesi, Dışişleri'nden Hitler çıkışıTürkiye-İsrail hattı geriliyor: İsrailli bakandan Erdoğan’a Saddam benzetmesi, Dışişleri’nden Hitler çıkışı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.