Dünya 24 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Lahey’deki başsavcıyı kimse takmıyor ama o hala çırpınıyor: Netanyahu’yu tutuklayın!

Gazze'deki İsrail işgali sürerken İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant için gündeme gelen tutuklama kararı talebinden ses yok. Bu durum UCM içinde de sorun yaratmaya başladı, başsavcı yargıçlara "acele edin" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu. / Fotoğraf: Shutterstock

Hamas’ın 7 Ekim’deki operasyonunda 1200’den fazla İsraillinin öldürülmesi, 250’sinden de fazlasının esir alınması Ortadoğu tarihinde yeni bir perdenin açılmasına neden olmuştu. İsrail’in Hamas’a “misilleme” diye başlattığı saldırı tam teşekküllü bir işgale döndü ve 40 binden fazla Filistinli de katledildi. Bir yandan ateşkes çağrıları bir yandan İsrail saldırıları sürerken Lahey’de de bir hareketlilik var.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama kararı çıkarması beklenen Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) süreci uzatması tepkilere neden oldu. UCM Başsavcısı Karim Khan 20 Mayıs’ta, Netanyahu ve Gallant hakkında “Filistinlilere karşı savaş ve insanlık suçu işlediklerine dair yeterli kanıt bulunduğu” gerekçesiyle tutuklama talebinde bulunmuştu. Ancak 20 Mayıs’tan bu yana bir ilerleme yaşanabilmiş değil.

UCM başsavcısı Khan, mahkemenin İsrail vatandaşlarını soruşturmak için yetki sahibi olduğunu vurguladı ve yargıçlardan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant için tutuklama emirleri konusunda acilen karar vermelerini istedi. Cuma günü kamuoyuna açıklanan mahkeme dosyalarında savcı Khan, İsrailli yetkililer ve Hamas liderleri hakkında istenen tutuklama emirlerini değerlendiren yargıçları gecikmemeye çağırdı.

‘Gecikmeler mağdur haklarını etkiliyor’

Khan yaptığı açıklamada kararın bir an önce verilmesi gerektiğini bunun da acil olduğunu şu sözlerle açıkladı: “Bu yargılamalardaki her türlü haksız gecikme mağdurların haklarını etkiliyor.” Başsavcı Khan, mahkemenin Filistin topraklarında vahşet suçları işleyen İsrail vatandaşları üzerinde yargı yetkisine sahip olduğunu vurguladı ve yargıçlardan birkaç düzine hükümet ve diğer taraflarca yapılan yasal itirazları reddetmelerini istedi.

UCM savcıları, Netanyahu ve Gallant’ın yanı sıra Hamas lideri Yahya Sinvar, askeri şef Muhammed El Masri ve Hamas’ın bir diğer siyasi lideri İsmail Haniye’nin iddia edilen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan cezai sorumluluk taşıdıklarına inanmak için makul gerekçeler olduğunu söylüyor.

Haniye Temmuz ayı sonunda İran’da Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin töreninde uğradığı bir suikast sonucu öldürülmüştü. Mahkeme o zamandan beri Haniye’nin ölümüyle ilgili yorum yapmayı reddetti. İsrail, Muhammed Deif olarak da bilinen El Masri’yi başka bir hava saldırısında öldürdüğünü de açıkladı ancak Hamas bu haberi o zamandan bu yana ne doğruladı ne de yalanladı.

UCM tarafı bir karara varılması adına kendi içinde süreci hızlandırmak isterken ne Hamas ne de İsrail kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmiyor.

🔍 Editörden:

Odak noktası 🕵🏻 : UCM’nin buradaki tutum farkına değinmek gerek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında Ukrayna’da işlediği savaş suçları gerekçesiyle tutuklama kararı çıkartılmıştı. 40 bin Filistinlinin katledildiği, açlıkla sınandığı Gazze için Mayıs ayından bu yana bir şey yapılmazken, Putin için aynı emrin çıkartılması bir aydan kısa sürmüştü.

Putin’i tutuklama emri için başvuru yapılan tarih: 22 Şubat 2023
Putin’i tutuklama emrinin çıkartıldığı tarih: 17 Mart 2023


Netanyahu’yu tutuklama emri için başvuru yapılan tarih:
20 Mayıs 2024
Henüz sonuçlanmadı. 

 

Gazze işgali İsrail ekonomisini vuruyor: Erken seçim tetiklenebilirGazze işgali İsrail ekonomisini vuruyor: Erken seçim tetiklenebilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.