Netanyahu, ABD’yi eleştiren oğluna sosyal medya yasağı getirmiş

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun oğlu Yair Netanyahu'ya, aşırılık yanlısı ve tartışmalı paylaşımlarının ardından bizzat babası tarafından sosyal medya ambargosu uygulandığı iddia edildi.

Dünya 15 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Netanyahu'nun oğlu Yair, tartışmalı yargı reformuna karşı protesto düzenleyen halkı 'nazi'lere benzetti.

İsrail’de yüksek mahkemenin yetkilerini kısıtlayacak yargı reformu sebebiyle yüz binlerce kişi, 14 haftadır meydanlarda demokrasi çağrısı yapıyor. Başbakan Benyamin Netanyahu, protestoların zamanla azalmak şöyle dursun daha da artması ve artık hükümet kanadından da karşıt görüşler yükselmesinin ardından geri adım atarak reform görüşmelerini meclisin tatilden döneceği tarihe erteledi.

Bu süreçte ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu’ya seslenerek karardan tamamen dönmesini talep etti. Netanyahu ise Biden’ın çağrısına ‘kendi işine bakması gerektiği’ minvalinde bir cevap verdi. Öte yandan ülkedeki muhafazakarlar da protestolarda ABD’nin parmağı olduğunu öne sürdü. ABD’de geçen hafta sızdırılan gizli belgelerde İsrail istihbarat teşkilatı Mossad’ın, protestocuları desteklediğine dair bilgilerin yer alması da muhafazakarları daha da galeyana getirecek bir son gelişme oldu.

Netanyahu’nun 31 yaşındaki oğlu Yair Netanyahu da protestolardan bizzat ABD’yi sorumlu tutanlar listesindeki yerini aldı. Protestocuları ABD Dışişleri Bakanlığı’nın finanse ettiğini öne süren Yair, ABD’yi babasını devirmeye çalışmakla suçladı. ABD’nin bu amaç için İranlılarla anlaştığını iddia eden Yair, 28 Mart’tan beri sosyal medyada paylaşım yapmaz oldu. İsrail basınında bu durum tuhaf karşılandı. Çünkü Yair’in sosyal medyayı aktif bir şekilde kullandığı biliniyordu.

Walla’nın sağ kanattan üç güvenilir kaynağa dayandırdığı haberlerde Netanyahu ve eşi Sara’nın, kendisine zarar verdiğini söyleyerek Yair’den dikkat çekmemesini ve siyasetçiler hakkında doğrudan konuşmaması talep etti. Talebin ardından aile içinde hırgür çıktığı iddia edildi.

Öte yandan hafta başında Ben-Gurion Havalimanı’nda görüldüğü iddia edilen Yair’in, eleştirdiği ABD’de birkaç ay kalacağı söyleniyor. Netanyahu ailesinin sözcüsü Yair’in ABD’ye gittiğini doğrulamakla beraber, bunun gözlerden uzak tutma amacıyla yapılmadığını, gezinin uzun zaman önce planlandığını bildirdi.

Sızdırılan belgelerde yok yok: Türkiye-Wagner görüşmesi, Çin'in savaş stratejisi ve MossadSızdırılan belgelerde yok yok: Türkiye-Wagner görüşmesi, Çin’in savaş stratejisi ve Mossad

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.