Netanyahu ulusa seslendi: Hesap vereceğiz ama savaştan sonra

İsrail Başbakanı Netanyahu ulusa sesleniş konuşmasında gündeme dair açıklamalar yaptı. Savaşa dair yapılacak soruşturma için de ilk kez "hesap vereceğiz ama savaştan sonra" diyen İsrail Başbakanı kara harekatına ilişkin de "Yapılacak ama ayrıntı vermeyeceğim" dedi.

Dünya 26 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Netanyahu dün erken saatlerde kalp pili ameliyatı oldu. Fotoğraf: AA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Savaş kabinesi görüşmesinin ardından kameraların karşısına geçti. İsrail Başbakanı yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında kara harekatının ne zaman yapılacağı konusunda bilgi veremeyeceğini ifade ederken, ilk kez, Hamas saldırılarına ilişkin sorumluluğu üstlendiği sinyalini verdi.

Netanyahu Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı operasyonu nedeniyle hükümetteki herkesin soruşturmayla yüz yüze kalacağını ifade ederek “Ben de dahil herkes hesap verecek ama bu savaştan sonra olmalı” dedi.

“Başbakan olarak devletin geleceğini güvence altına almakla sorumluyum. Ve şu anda benim işim İsrail devletini ve halkını düşmanlarımıza karşı ezici bir zafere taşımak” ifadelerini kullanan Netanyahu ertelenen kara harekatı için de “Detayları açıklamayacağım, hazırlanıyoruz” dedi.  (İsrail’in kara harekatını ertelemesiyle ilgili detaylı haberimiz için tıklayınız.)

Tarih için henüz uzlaşıya varılamadığını da söyleyen İsrail Başbakanı, İsrail Ordusu’nun Gazze’yle ilgili çağrısını yineleyerek bölgenin kuzeyinde bulunan sivillerin güneye doğru gitmesi gerektiğini bir kez daha vurguladı. Ulusa seslenen Netanyahu Hamas’ın elindeki rehinelerin evlerine dönmesi için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarının altını da çizdi.

‘Biz ışığın insanlarıyız onlar karanlığın’

Netanyahu konuşmasında dünya liderlerinden aldığı desteğe de değindi: “Onlar artık Hamas’ın IŞİD, IŞİD’in de Hamas olduğunu anlıyor.”

İsrail Başbakanının sözleri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Hamas terör örgütü değildir” açıklamasının ardından geldi.

Netanyahu ayrıca devam eden savaşın “tüm insanlığın iyiliği için olduğunu” ve “dünyanın artık İsrail’in mücadelesinin ışığın karanlığa karşı mücadelesi olduğunu anladığını” söyledi. İsrail Başbakanı “Biz ışığın insanlarıyız, onlar karanlığın” sözlerini tekrarladı.

‘İsraillileri silah taşımaya teşvik ediyoruz’

İsrail vatandaşlarını silah taşımaya teşvik ettiklerini belirten Başbakan “Binlerce terörist öldürdük” diye de konuştu. Netanyahu’nun vatandaşları silah taşımaya teşvik yönündeki açıklamaları Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir’in sosyal medya platformlarında İsraillilere silah dağıttığı görüntülerin gündem olmasını takip etti.

Aşırı sağcı bakan Ben Gvir Ulusal Güvenlik Bakanı olarak atandığında büyük bir tepki çekmişti. Ben-Gvir göreve ilk geldiğinde “Tam anlamıyla sağcı bir hükümet kurmaya doğru büyük bir adım attık” demişti.

Erdoğan: Hamas terör örgütü değil, kurtuluş ve mücahitler grubudurErdoğan: Hamas terör örgütü değil, kurtuluş ve mücahitler grubudur

BM'den Gazze için son yakıt çağrısı: Operasyonlarımızı durdurmak zorunda kalacağızBM’den Gazze için son yakıt çağrısı: Operasyonlarımızı durdurmak zorunda kalacağız

İsrail kara harekatını tekrar erteledi: ABD silahlarını bekliyorİsrail kara harekatını tekrar erteledi: ABD silahlarını bekliyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.