New York’ta 4,8 büyüklüğünde deprem oldu, herkes çok şaşırdı

Depremin hemen hemen hiç olmadığı ABD'nin New York kenti 4,8 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Geniş bir alanı etkileyen sarsıntılarda herhangi bir hasar rapor edilmedi. New York Valisi Hochul artçı sarsıntılara karşı halkı uyardı.

Dünya 5 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) New York’un yoğun nüfuslu metropol bölgesini sarsan bir depremin meydana geldiğini ve bölge sakinlerinin doğu kıyısı boyunca sarsıntılar hissettiklerini bildirdi. Kurum, merkez üssü New Jersey’deki Whitehouse Station olarak açıklanan ve yerel saatle sabah 10.20 sularında meydana gelen depremin büyüklüğü 4,8,  derinliğini ise 4,7 kilometre olarak ölçüldü.

Bölge halkı depremi Connecticut ve Massachusetts eyaletlerinde hissettiklerini bildirirken, Weather Channel depremin Boston ve Philadelphia’da da etki ettiğini aktardı. En az yarım dakika süren sarsıntılar New Hampshire sınırı yakınlarında 200 mil uzakta da hissedildi. Depremin yaşandığı alan yaklaşık 45 milyon kişilik bir nüfusa ev sahipliği yapıyor.

New York itfaiyesi yaptığı açıklamada ilk belirlemelere göre herhangi bir hasar rapor edilmediğini belirtti. Kurumun açıklamasında “Çağrılara yanıt veriyoruz ve yapısal istikrarı değerlendiriyoruz. Şu anda büyük bir olay yok” ifadeleri yer aldı.

New York Polis Departmanı’nın operasyonlardan sorumlu komiser yardımcısı Kaz Daughtry depreme ilişkin verdiği demeçte “Şu anda elimizde büyük bir hasar olduğuna dair herhangi bir rapor bulunmamakla birlikte, etkileri değerlendirmeye devam ediyoruz” dedi.

Son yüzyılın en büyüklerinden: BM Genel Merkezi’ni de salladı

Depremden etkilenen bir önemli bina daha var: New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi. BM Güvenlik Konseyi (BMGK) Gazze’deki durumu görüşmek üzere New York’taki merkezinde toplantı halindeyken deprem meydana geldi ve bina kısa bir süre sarsıldı. Toplantının geçici olarak durdurulduğu belirtildi.

New York eyalet valisi Kathy Hochul sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada depremin eyalet genelinde hissedildiğini belirtti. Hochul paylaşımında “Ekibim etkileri ve meydana gelmiş olabilecek hasarları değerlendiriyor. Gün boyunca kamuoyunu bilgilendireceğiz” diye yazdı.

Daha sonra bir basın toplantısı düzenleyen Hochul depremin Baltimore, Maryland’e kadar hissedildiğini belirtti: “Bu, doğu kıyısında son yüzyılda meydana gelen en büyük depremlerden biri” dedi. Vali artçı sarsıntılara ilişkin ise “herkes bu durumu ciddiye almaya devam etmeli” diye ekledi.

Vali Hochul ayrıca ABD Başkanı Joe Biden’ın da deprem hakkında bilgilendirildiğini ve Beyaz Saray ile temas halinde olduklarını ifade etti.

New York Belediye Başkanı Eric Adams da kent sakinlerinin gündelik yaşantılarına devam etmesi gerektiğini söyledi. Adams “Acil müdahale ekipleri şehrin güvenli olduğundan emin olmak için çalışıyor” dedi.

2011’i hatırlattı

Öte yandan bu sarsıntı, 23 Ağustos 2011’de Georgia’dan Kanada’ya kadar on milyonlarca insanı sarsan depremin anılarını canlandırdı. Büyüklüğü 5,8 olarak kaydedilen deprem, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana doğu kıyısını vuran en şiddetli depremdi. Depremin merkez üssü ise Virginia’ydı.

Bu deprem Washington Anıtı’nda çatlaklar bırakmış, Beyaz Saray ve Kongre Binası’nın boşaltılmasına neden olmuş ve 11 Eylül terör saldırılarının 10. yıldönümünden üç hafta önce New Yorkluları sarsmıştı.

Bu arada bugün meydana gelen depremde Empire State Binası’nın resmi sosyal medya hesabı hayranlarına güvence verdi. Binaya ait X hesabından ironik bir şekilde “İyiyim” mesajı paylaşıldı.

Tayvan 7,4 şiddetindeki depremi nasıl 12 ölüyle atlatabildi?Tayvan 7,4 şiddetindeki depremi nasıl 12 ölüyle atlatabildi?

Deprem: Biz konuşur kavga ederiz, başkaları yapar!Deprem: Biz konuşur kavga ederiz, başkaları yapar!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.