AFP iddia etti, Ankara yalanladı: SADAT Suriye’den Nijer’e savaşçı yolluyor
Nijer'de askeri cunta geri çekilmeyi reddederek, hava sahasını kapatırken, cuntayı tehdit eden Batı Afrika bloğu ECOWAS, konuyu tartışmak üzere perşembe günü toplanma kararı aldı. Ancak Burkina Faso ve Mali'nin Nijer'e desteği, ECOWAS'ta bazı çatırdamalara yol açtı
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), 26 Temmuz’da Nijer’de seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u deviren askeri cuntanın geri çekilmesini isteyerek bir hafta mühlet vermiş, olumsuz yanıt alması halinde askeri müdahaleye varacak tedbirler alacağını bildirmişti. General Abdurrahman Tchiani liderliğindeki cunta, geri adım atmayı kabul etmeyerek hava sahasını kapattı. Yaklaşık 30 bin cunta destekçisi başkent Niamey’deki bir stadyuma akın ederek, cuntanın geri çekilmeme kararını alkışladı.
ECOWAS bunun üzerine perşembe günü Nijerya’nın başkenti Abuja’da toplanılacağını bildirdi. Herhangi bir askeri müdahaleye hazırlık olarak iki Orta Afrika ülkesi de ordularını savaşa hazır duruma getirdiğini söylese de konu hakkında ayrıntı verilmedi. Temsilci, “Nijer’in silahlı kuvvetleri, tüm savunma ve güvenlik güçlerimiz, halkımızın şaşmaz desteğiyle toprak bütünlüğümüzü savunmaya hazır durumdadır” dedi.
Darbe liderleri, Nijer’in hava sahasını ihlal etmeye yönelik herhangi bir girişime ‘anında yanıt verileceği’ uyarısında bulundu. Nijer’in cuntaya arka çıkan ve kendileri de darbeyle başa geçen liderlerine sahip komşuları Mali ve Burkina Faso, geçen hafta salı günü yaptıkları açıklamalarda ‘Nijer’e yapılacak bir saldırıyı kendilerine savaş ilanı sayacaklarını’ söylemişti. İki ülke, Nijer ile dayanıştıklarını göstermek amacıyla söz konusu ülkeye heyet gönderiyor. Fransa ise Burkina Faso’ya yönelik 482 milyon euroluk kalkınma programını askıya aldığını duyurdu.
Mali ve Burkina Faso’nun bu beyanları, ECOWAS içindeki birliği bozan bir etki yarattı. La Stampa gazetesine konuşan İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, ECOWAS’ın Bazum’un iadesi için verilen süreyi uzatması gerektiğini söyleyerek, “Tek yol diplomasiden geçer. Umarım sona eren ECOWAS ültimatomu bugün uzatılır” dedi.
Ev hapsinde tutulan Bazum, rehin olduğunu iddia ediyor ve uluslararası toplumu ‘anayasal düzeni yeniden tesis etmeye’ çağırıyor. İki yıl önce demokratik yollarla seçilen Bazum, IŞİD ve El Kaide gibi terör örgütlerine karşı Fransa’nın bölgedeki en kritik müttefikiydi.
Fransa’nın BM’deki eski askeri temsilcisi General Dominique Trinquand, cuntanın ‘tamamen izole edildiğini’ söyledi. Trinquand sözlerine, “Nijer’in elektriğinin yüzde 70’ini sağlayan Nijerya elektriği kesti. Nijer dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olsa da tüm yardımlar kesildi” dedi.