Norveç, Ukrayna’ya F-16 hibe eden üçüncü Avrupa ülkesi olacak

Norveç medyasına göre Oslo, Rusya'ya karşı, Ukrayna'ya olan desteklerini göstermek amacıyla F-16 savaş ucaklarını hibe edecek. Bu gelişme, Norveç'i Ukrayna'ya F-16 hibe eden, Danimarka ve Hollanda'dan sonra üçüncü Avrupa ülkesi yapacak.

Dünya 25 Ağustos 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Norveç, sipariş ettiği 52 adet F-35'in bir kısmını ocak ayında teslim almıştı. Bu uçaklar, eski F-16'ların yerini alacak.

Norveçli yayıncılar NRK ve TV2 söz konusu planı ülkenin başbakanı Jonas Gahr Store’un Kiev ziyareti sırasında duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, uzun süredir gelişmiş savaş uçaklarına olan ihtiyaçlarını her fırsatta dile getiriyordu. Norveç bu kararla, Danimarka ve Hollanda’dan sonra F-16 savaş uçağı hibe eden üçüncü Avrupa ülkesi oldu. Norveç ayrıca Ukrayna’ya uçaksavar füzeleri de bağışlayacak.

Norveç, şubat ayında, beş yıllık destek paketi kapsamında Kiev’e 7 milyar dolar hibe edeceklerini açıklamış ve Ukrayna’nın en büyük bağışçılarından biri olmuştu. Bu tutar askeri ve insani yardım olarak eşit paylaştırılacak ve yılda 1.4 milyar dolar olarak ödenecek.

Başbakan Gahr Store, “Hava savunması, Ukrayna’nın hem sivil nüfusu hem de ön hat altyapısını ve askeri birimlerini her türlü Rus hava saldırısına karşı koruma yeteneği açısından kritik öneme sahip olacak. Bu, Norveç’in bugüne kadar Ukrayna’ya yaptığı en büyük askeri malzeme bağışlarından biri” ifadelerni kullandı.

Uzun zamandır F-16’ları Ukrayna’ya göndermeyi düşündüğünü açıklayan Norveç, sipariş edilen 52 adet F-35’in ilk kısmını ocak ayında teslim almıştı. Bu savaş uçakları, eski F-16’ların yerini alacak.

F-16'lar Ukrayna'ya gidiyor: Danimarka ve Hollanda, Zelenski'nin yüzünü güldürdüF-16’lar Ukrayna’ya gidiyor: Danimarka ve Hollanda, Zelenski’nin yüzünü güldürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.