NYT öğrenci kredisi borcundan kurtulmanın yolları arasında ‘ölüm’ü gösterince tepki yağmuruna uğradı

ABD Başkanı Joe Biden'ın öğrenci borçlarının affı planının yüksek mahkeme tarafından iptal edilmesinin ardından New York Times, öğrencilerin borçlarından nasıl kurtulabileceklerini anlattığı bir haber kaleme aldı ancak öneri olarak sunduğu seçeneklerden biri tepkiyle karşılandı.

Dünya 3 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
New York Times'ın öğrenci borcundan kurtulma haberinde seçenek olarak 'ölüm'ü sunması tepki gördü. Fotoğraf: Shutterstock

ABD Başkanı Joe Biden’ın öğrencilerin kredi borçlarını affetme planının yüksek mahkeme tarafından iptal edilmesinden bir saat sonra New York Times, kişilerin öğrenci borçlarından nasıl kurtulabileceklerine dair altı farklı yolun sunulduğu bir haber yayımladı.

Haberde, “Öğrenciyken aldığınız kredinin borcunuzu sildirme imkanınız hâlâ var. Borcunuzun tamamını ödemekten nasıl kurtulacağınızın yolları bu listede” denildi ancak listede yer alan seçeneklerden biri ‘ölüm’dü.

“Ölüm, çoğu insanın borç yüküne çare olarak seçeceği bir yöntem değil” ifadelerinin yer aldığı haberde, borçlu öldüğünde öğrencinin çektiği kredinin de silineceği belirtiliyor. Gazete benzer şekilde ebeveynlerin ya da başka akrabaların da bakmakla yükümlü olduğu kişinin eğitimi için çektikleri kredilerin ölüm halinde affedileceğini yazdı.

NYT yazısında, “Eğer genç bir yetişkinseniz ve akrabalarınızın eğitiminiz için aldığı federal PLUS kredisini düşünüyorsanız, borcu alan kişi ya da kişiler öldüğünde ne olacağını merak ediyor olabilirsiniz. Borç siliniyor. Hem federal hükümet akrabalarınızın mirası üzerinde hak iddia edemeyecek hem de siz borcu devralmayacaksınız” ifadelerine yer verdi.

Tepkilerin ardından metni güncelleyen NYT, başlıktaki ‘altı yöntem’den altıyı kaldırdı ve ‘ölüm’ başlığını da, ‘Borcunuz kalmayacak’ diye değiştirdi.

Öte yandan NYT’nin sunduğu diğer seçenekler arasında gelir odaklı geri ödeme, Kamu Hizmeti Kredisi Affı programına kaydolma, okulları tarafından yanlış yönlendirildiklerini düşünüyorlarsa bu konuda hükümete dilekçe verme ve iflas ya da engelliliğe bağlı kredi iptali isteme gibi seçenekler yer alıyordu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.