Futbol Fransa’da aşırı sağa yine gol attı! Şimdi hedef Avrupa finali
Fransa'da önümüzdeki sene Olimpiyat Oyunları başlayacak. Fransız hükümetinin olimpiyatlara hazırlık olarak evsizleri ve sığınmacıları başkent Paris'ten gönderme planları, yerel siyasetçileri ve yardım kuruluşlarını endişelendirmeye başladı.
Fransa’nın başkenti Paris’in sadece Ile-de-France bölgesinde 150 bin kişi, geçici barınma statüsünde ve acil durum konaklama merkezlerinde yaşıyor. Çoğu bekar erkek ve uzun süreli evsiz olduğu tahmin edilen 3 bin kişinin ise sokakta yattığı tahmin ediliyor. Ancak Paris’in bu sorunu, yaklaşan spor turnuvaları sebebiyle ülke genelinde birtakım karışıklıklara yol açtı.
Fransız haber ajansı AFP’nin bildirdiğine göre İskan Bakanı Olivier Klein, bu ay parlamentoya yaptığı açıklamada çok sayıda otelin bu sonbaharda evsizler ve sığınmacılara yuva olarak hizmet vermek istemediklerini bildirdi. Bakana göre oteller sonbahardaki Rugby Dünya Kupası’nda dört bir yandan ziyaretçi akınına uğramayı bekliyor. Otellerin aynı sebeplerle gelecek yıl yaz aylarında yapılacak Olimpiyatlar sebebiyle de evsizleri ağırlamak istemiyor. MoDem Partisi’nden Milletvekili Maud Gatel, 5 bin yatağın bu sebeple kaybedileceğini belirtti.
Hükümet mart ayından beri valilerden ülkenin kuzeyi ile Korsika hariç Fransa’nın her bölgesinde geçici kabul merkezleri oluşturmalarını istedi. Bu planla Paris ve çevresinde acil durum konaklama merkezi olarak kullanılan otellerde yer açılması amaçlanıyor.
Plana göre Paris’i ya da çevre bölgeleri gönüllü olarak terk eden evsizler, masrafları devlet tarafından karşılanacak geçici kabul merkezlerinde üç hafta boyunca misafir edildikten sonra aynı yine bulundukları bölgede ihtiyaçlarını karşılayacak bir konaklama yerine yönlendirilecek.
Bretanya’daki Rennes yakınlarında 18 bin nüfuslu bir kasaba olan Bruz, bu kabul merkezlerinin oluşturulacağı kasabalardan biri. Buraya eylül ayından itibaren her üç haftada bir 50 kişinin getirilmesi planlanıyor. Ancak kasabanın Belediye Başkanı Philippe Salmon bu plandan o kadar da memnun değil.
Salmon, merkezin kurulacağı arazinin tren raylarının yakınında, çorak bir arazi olmasını eleştirerek, “Toprak ağır metaller ve petrol ile kirlenmiş halde. Bize göre bu arazi, insanları barındırmak için uygun koşullara sahip değil” dedi. Ayrıca devletin yaşanabilecek olası bir sorunu nasıl çözeceğini de öğrenmek isteyen Salmon, France Inter radyosuna yaptığı açıklamada, hükümetin bu kararı alırken yerel siyasetçilere danışmadığını da belirtti.
Aslında durum çok ciddi. Fransızlar hükümetin aldığı kararlar için yerel politikacıları sorumlu tutuyor. Öyle ki Fransa’nın batısındaki sahil kasabası Saint-Brevin-les-Pins’in Belediye Başkanı Yannick Morez, sığınmacı merkezi nedeniyle aldığı ölüm tehditleri ve evinin kundaklanmasının ardından bu ay görevinden istifa etmişti.
Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ise kimsenin Paris’ten zorla çıkarılmayacağını söyleyerek, “Bunun belediyenin üzerine yıkılmasına kızgınım. Çünkü bu bizim sorumluluğumuz değil. Biz zaten savunmasız insanlara acil barınma yeri bulma konusunda üzerimize düşenden fazlasını yapıyoruz” dedi.
Hidalgo evsizler sorununun ‘Olimpiyat Oyunları ile hiçbir ilgisi olmayan’, uzun süredir devam eden bir sorun olduğunu ve hükümetten yıllardır bunu planlamasını istediğini dile getirdi.
Öte yandan Senatör Remi Ferraud, Paris’ten Fransa’nın dört bir yanına dağılan insanların ‘paylaşılması’ için ulusal bir plan oluşturulmasının belirtildiği bir yasa tasarısı sunmayı planlıyor.