Önce Ukrayna, sonra Rusya: Dışişleri Bakanı Fidan, bugün İran’a gidiyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Ukrayna'da devletin zirvesiyle görüşmelerinin ardından Moskova'da Rusya Dışişleri ve Savunma Bakanları'yla toplantılarını şimdi İran ziyareti takip edecek. Ziyaret trafiğine göre, bugün Türkiye-Suriye normalleşme sürecinin konuşulması muhtemel.

Dünya 3 Eylül 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan sonra dün de Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yla görüştü.

Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın İranlı mevkidaşı Abdullahiyan’ın daveti üzerine bugün başkent Tahran’a ziyarette bulunacağını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yayımlanan yazılı açıklamada, “Sayın Bakanımız, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın davetine icabetle 3 Eylül 2023 tarihinde İran İslam Cumhuriyeti’ni ziyaret edecektir” denildi.

Fidan’ın ziyaret kapsamında başkent Tahran’da üst düzey temaslar gerçekleştireceği aktarılan açıklamada, “Ziyaret vesilesiyle, İran’la işbirliğimizi her alanda ilerletmeye matuf imkanlar ele alınacak, güncel bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Muhtemel konu Suriye meselesi

Fidan’ın görüşme trafiğine bakılırsa bugünkü ziyaret sırasında Suriye meselesinin de ele alınması muhtemel görünüyor. Zira, Fidan’ın Rusya’daki görüşmelerinde hem Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, hem de Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Türkiye-Suriye normalleşmesine yönelik adımlara değinmiş ve görüşmelerin dördüncü tarafı İran’a değinmişti. Şoygu basın toplantısında,“Suriye’deki çalışmayla ilgili meseleler ve sizinle birlikte başlattığımız, bizim de yer aldığımız ve daha sonra İranlı meslektaşlarımızın da dahil olduğu Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşme projesidir. Bu, Türkiye ve Suriye’nin ve ayrıca Rusya tarihinin savunma bakanlarının istihbarat başkanlarının çok pratik, çok dünyevi ve beşeri sorunları çözmek için bir araya geldiği görüşmedir” ifadelerini kullanmıştı.

Dışişleri Bakanı Fidan, Rusya Savunma Bakanı Şoygu'yla görüştü: Masadaki konular Suriye ve Tahıl KoridoruDışişleri Bakanı Fidan, Rusya Savunma Bakanı Şoygu’yla görüştü: Masadaki konular Suriye ve Tahıl Koridoru

Lavrov'un Türkiye ve Suriye formülü: Adana Mutabakatı 25 yıl sonra raftan iniyorLavrov’un Türkiye ve Suriye formülü: Adana Mutabakatı 25 yıl sonra raftan iniyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.