Orban’ın Trump ile buluşması Biden’ı çileden çıkardı

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ABD Başkanı Biden'ı es geçip ezeli rakibi Trump ile buluşunca ortalık karıştı. Orban, "Başkan Trump, Amerika'yı yeniden büyük yap" derken Biden da köpürdü.

Dünya 10 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Eski ABD Başkanı Donald Trump ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ABD'nin Florida eyaletinde bir araya geldi.

NATO’nun Türkiye’den sonra en çok uğraşmak zorunda kaldığı üyesi Macaristan, şimdi de Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yapılacak seçimlerle gündemde. NATO’nun en büyük üyesi olan ABD’nin Başkanı Joe Biden, müttefiki Macaristan Başbakanı Viktor Orban tarafından pas geçildi. Orban, seçilmesi halinde yapacaklarıyla tüm NATO’nun yüreğini ağzına getiren eski Başkan Donald Trump ile Florida’da bir araya geldi. Daha önce “iyi arkadaşım” dediği Trump ile eski başkanın Palm Beach’deki evi Mar-a-Lago’da buluştu.

Kendisinin es geçilmesine sinirlenen mevcut Başkan Biden de Orban’ı eleştiri yağmuruna tutarak, “sanırım kendisi diktatörlük arayışında” dedi.

Orban ve Trump’ın beklenen görüşmesi Florida’da gerçekleşti

Dilerseniz önce Florida’daki görüşmede neler yaşandığına bir bakalım sonrasında da Biden’ın sinir harbi ve eleştirilerine geçiş yaparız. Yaklaşık üç hafta önceden Orban’ın ABD’yi ziyaret ederek Trump ile buluşacağı bilgisi servis edilmişti. Beyaz Saray’da da bu konu yankı bulmuş ve Biden yönetimi kendisinin ziyaretinden haberdar olduklarını ancak resmi bir temas içermediğini ifade etmişti.

ABD’ye gerçekleştirdiği ziyaretinde Başkan Joe Biden’ı resmen es geçen Orban, muhafazakar düşünce kuruluşu Heritage Vakfı’nda konuştu. Orban, Trump’ın başkanlığı döneminde de aynı vakfın etkinliğinde konuşmacı olmuştu.  Vakıfta yaptığı konuşmanın ardından sosyal medya üzerinden açıklama yapan Macaristan Başbakanı, “Aileleri desteklemek, yasadışı göçle mücadele etmek ve uluslarımızın egemenliğini savunmak… Bunlar, Avrupa’nın muhafazakar güçleri ile ABD arasındaki işbirliğinin ortak zeminidir” dedi.

Kasım ayında düzenlenecek başkanlık seçimlerine hazırlanan Trump’ın kampanya ekibi ise, ikilinin “Macaristan ve ABD’yi etkileyen konuları tartıştığını” açıkladı. Macaristan Başbakanı, ABD ziyaretinden önce de Cumhuriyetçilerin yönetime geçmesini istediğini de sık sık dile getiriyordu.

Biden, Orban’ı da Trump’ı da topa tuttu

ABD’nin mevcut başkanı Joe Biden, seçimdeki rakibi Donald Trump’ı Viktor Orban ile görüştüğü için eleştirirken kendisini es geçen Orban’ı da unutmadı, “Diktatörlük peşinde” yorumunu yaptı.  Seçim mitinginde konuşan Biden, halka şikayetlenerek, “Bugün Mar-a-Lago’da kiminle görüşüyor biliyor musunuz?” diye eleştirilerine başladı sonrasında da “Demokrasinin işe yaramadığını düşündüğünü defalarca dile getiren, diktatörlük arayışındaki Macaristan Başbakanı Orban” dedi.

Biden, seçmenlerine kendi yönetiminin olası ikinci dönemine işaret ederek, “Demokrasinin küçültüldüğü değil, yüceltildiği bir gelecek gördüğünü” de söyledi.

Biden, öte yandan Trump’ın yeniden başkan seçilmesi durumunda NATO için yeteri kadar harcama yapmayan ülkelere saldırsın diye Rusya’yı kışkırtacağına dair yorumları da anımsatarak bir NATO müttefikinin Trump ile bir araya gelmesini de eleştirdi.

Macaristan, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra Kremlin ile yakın ilişkilerini sürdüren tek Avrupa Birliği üyesi. Orban düzenli olarak Ukrayna’da acil ateşkes çağrısı yapıyor ve barış müzakerelerini savunuyor. Orban, daha önce Putin’e hayranlığını dile getiren Trump’ın savaştan bir çıkış yolu bulmak için en iyi seçenek olduğunu savunuyor. Macar lider Eylül ayında Putin’le görüşerek diğer AB liderlerini kızdırmıştı. Batı’nın Moskova’ya uyguladığı yaptırımlara karşı çıkmasıyla sık sık gündeme geliyor.

Biden’ın bu eleştirileri yaptığı sırada Orban’dan da nispet yapar gibi bir paylaşım geldi. Trump’ın Mar-a-Lago’daki konutunun önünde çekilmiş bir fotoğrafını (her ne kadar Reagan’a ait olsa da) Trump ile ikonikleşen seçim sloganıyla (Make America Great Again / Yeniden Büyük Amerika) süsleyen Orban, “Sayın Başkan, Amerika’yı yeniden büyük yapın” diye yazdı.

‘Hala ABD Başkanı olsaydı savaş olmazdı’

ABD ziyaretinden sürekli paylaşım yapan Orban bir de “Trump barışın başkanıydı, dünyada saygı uyandırdı ve böylece barış koşullarını yarattı. Onun başkanlığı döneminde Ortadoğu’da, Ukrayna’da barış vardı. Ve eğer hâlâ Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olsaydı bugün savaş olmazdı” dedi.

‘Orban’dan iyisi yok’

Trump da basına yansıyan videolarda Orban’dan bahsediyor: “Viktor Orban’dan daha iyi, daha akıllı ve daha iyi bir lider yok. O muhteşem biri.”

İsveç kendini sağlama aldı peki ya NATO: 10 soruda ittifak ne kazandı?İsveç kendini sağlama aldı peki ya NATO: 10 soruda ittifak ne kazandı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.