Özbekistan’da referandumda evet çıktı, Mirziyoyev’in 2040’a kadar başkan olmasının önü açıldı

Özbekistan'da pazar günü yapılan anayasa değişikliği referandumu yüzde 90 'evet' oyu alarak halk tarafından kabul edildi. Değişikliğe göre Mirziyoyev iki dönem daha başkan seçilirse 2040'a kadar görevde kalmış olacak.

Dünya 2 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kabul edilen değişikliğe göre devlet başkanının görev süresi 5 yıldan 7 yıla kadar çıkarılacak. Fotoğraf: Shutterstock

Özbekistan’da pazar günü anayasa değişikliğine ilişkin referandum yapıldı. Halkın yüzde 84,54’ünün oy kullandığı referandumda, oy kullananların yüzde 90,21’i anayasanın değiştirilmesini onaylarken, yüzde 9,35’lik bir kesim değişikliğe ‘hayır’ dedi. Öte yandan sonuçları değerlendiren insan hakları örgütleri, hükümetin otoriter yönetimiyle muhalefetin hareket alanını kısıtladığı görüşünü taşıyor.

Eski Devlet Başkanı İslam Kerimov’un 2016 yılında hayatını kaybetmesi sonucu göreve gelen Mirziyoyev ise anayasada yapılacak değişiklikler sayesinde 35 milyon nüfuslu ülkede hakları kısıtlanmış halkın ‘toplumsal ve hukuki güvencelerini geliştireceğini’ savunuyor. Ancak gözlemciler anayasa değişikliğinin en çok Mirziyoyev’in işine yarayacağı görüşünde.

Kabul edilen değişikliğe göre devlet başkanının görev süresi 5 yıldan 7 yıla çıkarılacak. Bu da üç dönem devlet başkanı olunabildiği için görev süresi 2026’da sona erecek Mirziyoyev’in iki dönem daha seçilirse 2040 yılına kadar görevde kalabileceği anlamına geliyor. Seçmenler böylece ülkenin Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev’in 2040 yılına kadar görevde kalmasına olanak tanıyacak değişikliği de kabul etmiş oldu.

Mirziyoyev kendisini Kerimov’un modern halefi olarak tanıtıyor. Kerimov’un rejimi altında yıllarca dünyadan uzak kalan Özbekistan, şimdi Dünya Ticaret Örgütü’ne katılmak istiyor. Ancak aktivistler hak ihlallerinin devam ettiğini ve yetkililerin siyasi bir muhalefetin oluşmasına izin verecek hiçbir işaret göstermediğini söylüyor.

Özbekistan'da isyan kanlı bittiÖzbekistan’da isyan kanlı bitti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.