Pakistan’da eski başbakan İmran Han tutuklandı: Sebebi, aldığı hediyeler

Başbakanlığı döneminde aldığı hediyelerin ayrıntılarını açıklamadığı gerekçesiyle yargılandığı davada suçlu bulunan Pakistan'ın eski başbakanı İmran Han tutuklandı. 3 yıl hapis cezası alan Han, Pakistan polisi tarafından Lahor şehrindeki evinden alınarak İslamabad'a götürüldü.

Dünya 6 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
İmran Han, Pakistan polisi tarafından tutuklanarak İslamabad'a götürüldü.

Pakistan’da 2018’de başbakan olan geçen sene yapılan güven oylaması sonucu görevden alınan eski Başbakan İmran Han, yargılandığı davada suçlu bulundu ve 3 yıl hapis cezasına çaptırıldı.

İslamabad Mahkemesi’nin verdiği karar İmran Han’ın görevi sırasında aldığı hediyelerin ayrıntılarını açıklamamasına dayanıyor. Pakistan yasalarına göre başbakan, bakan, bürokrat ve üst düzey devlet yetkilileri, yabancı devlet adamlarından aldıkları hediyeleri Toshakhana adı verilen departmana bildirmekle yükümlü. Pakistan Adalet Hareketi Partisi hükümeti döneminde İmran Han’a sunulan hediyelerin bildirilmediği belirtiliyor.

Yolsuzluğa varan iddialara yol açan durum sonrası mahkeme Han’ın makamı gereği verilen hediyelerden elde ettiği satış gelirini bildirmediğine hükmetti. Pahalı saatlerin de arasında olduğu hediyelerin toplam bedelinin 500 bin dolar civarında olduğu öne sürülüyor. İddiaya göre en pahalı hediyeyse 300 bin dolarlık bir Rolex.

Tutuklanmasından önce kaydettiği bir videoyu sosyal medya hesabından yayınlayan Han, taraftarlarına sukünet çağrısında bulunurken, “Bu tutuklama bekleniyordu. Partililerimin barışçıl olmasını, kararlı ve güçlü durmasını istiyorum” dedi.

İmran Han'ın suçlanma hanesine şimdi de cinayet davası eklenebilirİmran Han’ın suçlanma hanesine şimdi de cinayet davası eklenebilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.