Pakistan’da kandil kutlamalarına iki ayrı saldırı: 59 ölü, 60’tan fazla yaralı

Pakistan'ın Belucistan eyaletinde kandil vesilesiyle düzenlenen iki ayrı kutlamada gerçekleşen bombalı intihar saldırısında 59 kişi yaşamını yitirdi. Saldırıyı henüz üstlenen çıkmadı. Ancak artan saldırılar, en geç kasımda yapılması gereken seçimlerin daha da ertelenmesine yol açabilir.

Dünya 30 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Saldırının ardından insanlar Mastung Hastanesi'ne geldi. Fotoğraf: Shaheed Nawab Ghous Bakhsh Raisani Memorial Hospital Mastung/Reuters

Pakistan’ın Belucistan eyaletinde bizim Türkiye’de ‘Mevlid Kandili’ olarak kutladığımız Hazreti Muhammed’in doğum günü kutlamalarının yapıldığı Mastung bölgesinde iki farklı caminin yakınlarında dün bombalı intihar saldırısı meydana geldi. İlk saldırıda 54 kişi hayatını kaybederken çoğu kritik olmak üzere 60’tan fazla kişinin yaralandığı bildirildi. İkinci saldırı ise yine Mastung’un Hayber Pakhtunkhwa’da yalandı ve beş kişi hayatını kaybetti.

Saldırının gerçekleştiği yer. Fotoğraf: Reuters

Yayıncı Geo News, caminin çatısının çöktüğünü ve yaklaşık 30 ila 40 kişinin enkaz altında kaldığını söyledi. Mastung’daki sağlık yetkililerinden Abdül Raşit, İngiliz haber ajansı Reuters’a verdiği demeçte birçok kişinin ağır yaralı olması sebebiyle can kaybı sayısının artabileceğini söyledi.

Üst düzey polis memuru Cavid Lehri, bombacının patlamayı tam olarak Emniyet Müdürü Yardımcısı Navaz Gişkuri’nin aracının yakınında gerçekleştirdiğini söyleyerek, “Bu bir intihar saldırısı gibi görünüyor” dedi. Belucistan Bölge Yöneticisi Atta Ullah, ölenler arasında üst düzey bir polis memuru olan Muhammed Navaz’ın da bulunduğunu açıkladı.

Ülkenin İçişleri Bakanlığı ise saldırının ‘teröristler’ tarafından gerçekleştirildiğini doğruladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Hz. Muhammed’in doğum gününe atıfta bulunularak, “Milad-un-Nebi kandil kutlamalarına katılmak üzere bir araya toplanan masum insanları hedef alan bu saldırı, çok iğrenç bir eylemdir” denildi.

Saldırıyı üstlenen çıkmadı ama IŞİD’den şüpheleniliyor

Saldırıyı henüz üstlenen çıkmazken, Pakistan Talibanı (TTP) bu işte parmağı olmadığının altını çizdi. Afganistan’daki Taliban’dan farklı bir grup olan TTP, bununla birlikte Afganistan Talibanı’nın yakın bir müttefiki. TTP geçen yıl hükümetle ateşkesi bozarak ülke genelinde kanlı saldırıların yeniden başlamasına yol açtı.

TTP’nin saldırıları kabul etmemesi Pakistan için başka bir endişe sebebi. Zira bölgede IŞİD gibi terör unsurlarının varlık gösterdiği anlamına geliyor olabilir. Bugünkü bombalı saldırı, Mevlid Kandili vesilesiyle düzenlenen toplu kutlamalara silahlı grupların saldırı gerçekleştirebilecekleri gerekçesiyle yetkililerin polisten teyakkuzda olmasını istemesinden günler sonra yaşandı.

Belucistan’da bu ayın başlarında yine aynı bölgede meydana gelen başka bir patlamada en az 11 kişi yaşamını yitirmişti. İki ay önce Afganistan sınırına yakın Khyber Pakhtunkhwa’da da bir siyasi mitingde meydana gelen saldırıda 54 kişi ölmüştü. Bu saldırıyı IŞİD’in ISKP kolu üstlenmişti. Ülkede seçim dönemi yaklaşırken bu kadar sık saldırılar gerçekleşmesi, zaten sallantıda olan seçimlerin ertelenmesine yol açabilir.

54 kişi ölmüştü: Pakistan'da siyasi parti mitingine yapılan saldırıyı IŞİD üstlendi54 kişi ölmüştü: Pakistan’da siyasi parti mitingine yapılan saldırıyı IŞİD üstlendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.