Papa’dan tarihi reform: Kadınlar, piskoposlar toplantısında oy kullanabilecek

Papa Francis, yakında yapılması planlanan Piskoposlar Toplantısı'nda kadınların da oy kullanmasına karar verdi. Böylelikle kadınlara karar alma konusunda daha fazla sorumluluk verilmesi amaçlanıyor.

Dünya 28 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Papa Francis, gençlik yıllarında geçirdiği bir rahatsızlık sebebiyle tek akciğere sahip. Fotoğraf: AA

1960’larda kiliseyi modernleştiren İkinci Vatikan Konsili’nden bu yana papa, belirli konuları tartışmak üzere dünyanın dört bir yanındaki piskoposları birkaç haftalığına Roma’ya çağırarak piskoposlar toplantısı düzenliyor. Toplantıların sonunda piskoposlar belirli önerileri onaylayarak papaya sunuyor ve papa da onların görüşlerini dikkate alarak bir belge hazırlıyor. Bu toplantılarda şimdiye kadar sadece erkekler oy kullanabiliyordu.

Ancak şimdi durum değişti. Kadınlar onlarca yıldır piskoposlar toplantısında oy kullanma hakkına sahip olma talebine sonunda karşılık buldu. Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, söz konusu toplantıda kadınların da oy kullanmasını sağlayacak reformu onayladı. Vatikan, Francis’in uzun zamandır din adamlarına, piskoposlara ve kardinallere bırakılmış olan kilise işlerinde kadınların daha büyük bir rol üstlenmesine yönelik vizyonunu gösteren değişiklikleri halk ile paylaştı.

Yeni değişiklikler kapsamında beş rahibe, dini tarikatları temsilen toplantıda oy kullanabilecek. Öte yandan Francis, toplantıya katılan ancak piskopos olmayan 70 üyeyi kendisi atayacak ve bunların yarısını kadınlar oluşturacak. Atanan bu kadınlar da oy kullanma hakkına sahip olacak. Piskopos olmayan bu 70 kişi arasında gençlerin de olması amaçlanıyor. Söz konusu gençler yerel kiliseler tarafından Papa’ya önerilecek. Son kararı Francis verecek.

Bir sonraki toplantı 4-29 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek ve toplantının gündemini sivillere karşı daha anlayışlı ve duyarlı olmak oluşturacak.

Papa Francis gençlerin sorularını yanıtladı: Kendini cinsel açıdan ifade etmek zenginliktirPapa Francis gençlerin sorularını yanıtladı: Kendini cinsel açıdan ifade etmek zenginliktir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.