Uygunsuz hareketleri yüzünden olimpiyat köyünden kovuldu, 20 yaşında spordan emekli oldu
Paraguay halkı, pazar günü yapılan seçimde 44 yaşındaki muhafazakar ekonomist Santiago Peña'yı yeni başbakanları seçti. Güney Amerika ülkesi, son 76 yılın beş yılı hariç ülkeyi yöneten sağcı Colorado Partisi'nin kontrolü altında kaldı.
Yedi milyon nüfuslu Paraguay, son yıllarda Latin Amerika’da yaşanan sol dalgaya direniyor. Paraguaylılar, istihdam yaratacağına, enerji fiyatlarını düşüreceğine ve uyuşturucu bağımlılarını sokaklardan temizleme gibi vaatler veren ancak bunları nasıl yapacağına dair detayları açıklamayan sağcı aday Santiago Peña’ya zafer kazandırdı.
Peña, pazar günü düzenlenen seçimde oyların yüzde 43’ünü alarak iktidara getirilirken muhalefet oylarını bölen iki rakibi mağlup oldu. Peña’nın zaferi, General Alfredo Stroessner diktatörlüğünün yıkılmasının ardından 1954’ten 1989’a kadar aralıksız hüküm süren Colorado Partisi’nin Paraguay toplumu üzerinde kurduğu sıkı hakimiyeti gözler önüne seriyor.
Paraguay’ın en zengin adamlarından biri olan Peña, Colorado Partisi’nin eski başkanı Horacio Cartes’in hamisiydi. ABD Hazine Bakanlığı, iktidara gelebilmek için milyonlarca dolar rüşvet verdiği ve Hizbullah militanlarıyla bağlantılar kurduğu suçlamaları yöneltilen Cartes’e ocak ayında yaptırımlar uygulamıştı. Peña ise pazar gecesi yaptığı zafer konusunda Cartes’i yanında tuttu ve hatta ona sarılarak teşekkür etti.
Peña seçim kampanyaları sırasında Paraguay’ın eski maliye bakanı olmasına rağmen kendisini ‘yeni bir yüz’ olarak tanıttı. Ayrıca Paraguay’ın mevcut lideri ve Colorado Partisi’nden olan Cumhurbaşkanı Mario Abdo Benitez ile arasında mesafe koymaya çalıştı. Zira Benitez, Covid-19 pandemisinde yaşanan krizi yönetememesiyle Güney Amerika’nın en sevilmeyen liderleri arasında yerini alıyor.
Peki Peña’nın seçim vaatleri neydi? Eski bir Uluslararası para Fonu (IMF) ekonomisti olan Peña, kampanyası sırasında büyük ölçüde ekonomiye odaklandı. Ülkede 500 bin kişiye istihdam yaratma, ücretsiz anaokulu hizmeti sunma, yakıt ve enerji fiyatlarını düşürme ve sokaklarda daha fazla polis varlığının sağlanması gibi sözler verdi.
Bu vaatlerini nasıl gerçekleştireceğine dair tek açıklaması ise bürokrasiyi ortadan kaldırararak ve vergileri azaltarak ekonomiyi büyütmek oldu. Paraguay, Güney Amerika’nın en yoksul ülkelerinden biri. Nüfusunun dörtte biri yoksulluk içinde yaşıyor, okulları ise kıtadaki en kötü okullar arasında yer alıyor ve hastanelerde sunulan bakım hizmetleri yetersiz kalıyor. Peña’nın vaatlerini nasıl yerine getireceği merak konusu.