Ticaret Bakanlığı İsrail’i ‘hedef pazar listesi’nden çıkardı

Ticaret Bakanlığı 2024 yılında Türk şirketlerin ilave ihracat desteği verilip yönlendirileceği hedef pazarlar listesinden Gazze'ye saldırılarını sürdüren İsrail ile birlikte dört ülkeyi daha çıkardı.

Ekonomi 14 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İsrail'in aralarında Hayfa'nın da bulunduğu limanlarına 7 Ekim- 31 Aralık arası Türkiye'den günde sekiz gemi gitti.

Ticaret Bakanlığı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun  Gazze saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023’den sonra bile Türkiye’den günde sekiz geminin sefer yaptığını açıkladığı İsrail’i “İhracatta Hedef Ülkeler Listesi”nden çıkardı. İsraille birlikte dört ülke bakanlığın ilave ihracat desteği verilmesi amacıyla her yıl hazırladığı ve geçen yıl da aralık sonunda yayınladığı listenin dışında tutuldu, dokuz ülke ise listeye eklendi. 2024 yılında Türk şirketlerinin yönlendirilebileceği ve ilave destek verilebileceği hedef pazarlar listesinden İsrail, Irak, Mozambik, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Sudan çıkarıldı.

2023 yılı listesinde bulunmayan Bangladeş, Bahreyn, Bosna Hersek, Cezayir, Çekya, Portekiz, Tunus, Umman ve Ürdün de 2024’ün hedef ülkeleri arasına katıldı.

İsrail'e günde sekiz gemi gidiyorİsrail’e günde sekiz gemi gidiyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı açıklamıştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu geçen hafta “7 Ekim-31 Aralık 2023 tarihleri arasında Türkiye limanlarından İsrail’e 701 gemi sefer yapmıştır. Bu da günde ortalama sekiz gemiye tekabül etmektedir. Bu da önceki döneme göre yüzde 30’luk bir düşüş olduğunu gösteriyor” demişti.

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü listeyi 29 Aralık’ta Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Genel Sekreterliği’ne, Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş.’ye ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Sekreterliği’ne gönderdi. Liste beraberindeki İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya imzalı yazıda Türk şirketlerinin yönlendirilebileceği hedef ülkelerle ilgili çalışmalarda Uzak Ülkeler Stratejisi çerçevesindeki ülkelerle İslam Ülkeleri İhracatı Geliştirme Stratejisi kapsamında incelenen İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin de dikkate alındığı ifade edildi. Listede bu yıl 56 ülke yer alıyor:

“Angola, Almanya, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, Bangladeş, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Brezilya, Cezayir, Çekya, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Etiyopya, Ekvador, Fas, Fransa, Fildişi Sahili, Filipinler, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan, İtalya, İspanya, Japonya, Kamboçya, Kanada, Katar, Kolombiya, Kenya, Kuveyt, Malezya, Libya, Meksika, Mısır, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Paraguay, Peru, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, Senegal, Suudi Arabistan, Şili, Tayland, Tanzanya, Tunus, Umman, Ürdün, Venezuela ve Vietnam.”

Boykot derken... İsrail'e ihracat azaldı ama üç ayda bir milyar doları aştıBoykot derken… İsrail’e ihracat azaldı ama üç ayda bir milyar doları aştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.