İsrail’e günde sekiz gemi gidiyor

Türkiye-İsrail arasında 7 Ekim sonrası ikili ticarette ciddi oranda düşüş yaşanmasına rağmen Türkiye limanlarından bu ülkeye hâlâ ihracat yapılması özellikle muhalefetin tepkilerine neden olmuştu. Bakan açıkladı, İsrail'e günde 8 gemi gidiyor..

Gündem 12 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Gazeteci Kemal Öztürk’e konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu “Türkiye limanlarından İsrail’e kaç gemi gidiyor?” sorusunu yanıtladı.

Yüzde 30’luk düşüşe rağmen İsrail’e günde sekiz geminin gittiğini açıklayan bakan soruya şöyle yanıt verdi:

“7 Ekim-31 Aralık 2023 tarihleri arasında Türkiye limanlarından İsrail’e 701 gemi sefer yapmıştır. Bu da günde ortalama sekiz gemiye tekabül etmektedir. Bu gerek ülkemizden direk İsrail limanına giden, gerekse transit olarak bizim limanımıza uğrayıp İsrail’e giden gemi sayısının toplamıdır.”

480 gemi direkt gitti

Bu gemilerin ne kadarının Türkiye’den yük taşıdığı, ne kadarının transit geçiş yaptığı sorusunu da Uraloğlu şöyle yanıtladı:

“Yaklaşık olarak üçte biri transit, üçte ikisinin ilk kalkış yeri Türkiye diyebiliriz. Yani Türkiye’den 7 Ekim’den bu yana 480 gemi direkt, 221 gemi transit olarak İsrail’e gitti.

Bir önceki yıla göre İsrail limanlarına giden gemilerde toplam yüzde 30 düşüş var. Toplam 2.8 milyon ton mal taşınırken şimdi 1.9 milyon ton taşınıyor.”

Filistine yük taşıyan da var

“Bu gemilerin bir kısmı Filistin devletine de yük taşıyor sanırım. Bunun ayrı bir istatistiği tutulabiliyor mu?” sorusuna yanıt verirken de Uraloğlu şöyle dedi:

“Bunu ayırt edemiyoruz maalesef. 1967 anlaşmasına göre tüm sahil şeridini ve limanları İsrail kontrol ediyor. Bu yüzden Filistinli kardeşlerimizin bir özgürlüğü yok. Filistin’e gidecek her türlü mal İsrail’in kontrolüyle gidebiliyor. Ancak bu savaş ortamında Filistin’e giden mal miktarının az olduğunu söyleyebiliriz.”

Blinken İsrail'de konuştu: Filistin halkının özlemlerini karşılayabilecek bir yol varBlinken İsrail’de konuştu: Filistin halkının özlemlerini karşılayabilecek bir yol var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.