İsrail’in saldırısında Gazze Çağdaş Sanat Merkezi yerle bir oldu

İsrail'in saldırıları Gazze'de sanatı da vurdu. Ekim 2023'ten beri aralıksız devam eden saldırıların sonuncusu Gazze Shahabeek Çağdaş Sanat Merkezi'ne düzenlendi. 20 bin sanat eseri bulunan merkez yerle bir oldu.

Kültür Sanat 10 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Shahabeek Sanat Merkezi, İsrail saldırılarında yerle bir oldu.

İsrail saldırıları Gazze’yi yok etmeye devam ediyor. 30 binden fazla insanın ölümüne neden olan katliamlarda kentin yapıları da yerle bir oldu. Önceki günkü saldırılarda Shahabeek Çağdaş Sanat Merkezi de yıkıldı. 20 binden fazla sanat eserine evsahipliği yapan sanat merkezi artık yok. Arapça’da “pencereler” anlamına gelen Shababeek sanat merkezi bölgede görsel sanatlar için köşe taşı görevi görüyordu. Sanat merkezinin tohumları 2003 yılında Shareef Sarhan, Basel El Maqosui ve Majed Shala Ramallah’taki bir grup sergisinin ardından Gazze’ye döndüklerinde ve kamusal alanda sanat etkinlikleri düzenlemeye başladıklarında atıldı.

Shahabeek Çağdaş Sanat Merkezi’nin yakınındaki Şifa Hastanesi’ni yerle bir eden İsrail güçleri bölgeden çekilirken kaydettikleri görüntülerde etraftaki yıkımı göz önüne serdi. Hastaneye komşu bir konumda olan sanat merkezini de yıkan İsrail güçleri bölgeden ayrıldı.

‘Shahabeek evimdi’

Shababeek’in kurucularından Shareef Sarhan İstanbul’dan The Art Newspaper’a yaptığı açıklamada “Gazze’de pek çok savaşı fotoğrafladım, ama böylesini hiç görmemiştim. Bu bölgedeki tüm binalar yok olmuş” dedi. Gazze’de savaş başladığında ailesiyle birlikte İstanbul’daki oğlunu görmeye giden sanatçı Sarhan “Bu savaşta ilk kez orada değilim” diyor. Daha önce de BM gibi uluslararası kuruluşlar için birçok savaşı fotoğraflamış.

Merkezde, Shahabeek Sanat Merkezi’nin yıkımına ilişkin video ve görüntüler ortaya çıktığında çok üzüldüğünü söyleyen Sarhan’ın yaklaşık beş bin eseri dahil resim, heykel ve fotoğraflardan oluşan zengin bir eser çeşitliliği bulunuyordu. “Tüm sanat eserlerim, arşivlerim, tüm anılarım burada. Burası evimdi” dedi.

Joaquin Phoenix ve Joel Coen'den Glazer'a Gazze desteğiJoaquin Phoenix ve Joel Coen’den Glazer’a Gazze desteği

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.