Netanyahu, Blinken ile bir araya geldi: Destek verseniz de vermeseniz de Refah’a gireceğiz

İsrail'e 6. ziyaretini gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Netanyahu ile görüştü. Ateşkes ve Refah planlarını masaya yatıran ikilinin görüşmesi Netanyahu'yu ikna edemedi. Zira kendisi görüşme sonrasında yine Refah operasyonu sinyali verdi.

Dünya 22 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülkesinin diplomatik olarak gerilmeye başladığı İsrail’de temaslarda bulundu. Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından başlayan savaş için 6’ncı kez Ortadoğu turuna çıkan Blinken’ın gündeminde ateşkes ve esir takası var. İsrail ise Refah’a kara operasyonu ısrarıyla gündemde. Öte yandan Tel Aviv, ABD’nin Bakanını ağırlarken hem Gazze’yi vurmaya hem de tepki çeken açıklamalar yapmayı sürdürdü.

Tel Aviv yönetimi, Gazze’nin kuzeyinde kısmen de olsa çalışan tek sağlık tesislerinden biri olan Şifa hastanesine düzenlediği beş günlük operasyonda yüzlerce Hamas savaşçısını öldürdüğünü hayatta kalanları da esir aldığını öne sürdü. Hamas ve sağlık personelleri ise orada savaşçıların bulunduğu yönündeki iddiaları reddediyor.

Bu atmosferde Tel Aviv’e giden ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Gazze’ye daha fazla yardım akışını sağlamayı amaçladığı görüşmeler için Cuma günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Netanyahu-Blinken görüşmesinde ele alınan konulara ilişkin ise bilgi verilmedi. Ancak Blinken ile yaptığı görüşmenin ardından Netanyahu son günlerde dile getirdiği mesajı yineledi: “İnsani durumun iyileştirilmesi ve Refah’taki sivillerin tahliyesi konusunda ABD ile memnuniyetle çalışacağız ancak İsrail güçleri, Gazze’nin güneyine girecek.”

Netanyahu, Blinken ile görüşmesinin ardından sosyal medya hesabından paylaştığı bir videoda “Beş aydan fazla bir süredir Hamas’a karşı savaşta birlikte durduğumuz gerçeğini derinden takdir ettiğimi (Blinken’a) söyledim” diyor.

İsrail Başbakanı şöyle devam ediyor: “Savaş bölgesi için sivil nüfusun tahliye edilmesi ve elbette insani ihtiyaçların karşılanması gerektiğinin farkında olduğumuzu ve bunun üzerinde çalıştığımızı da söyledim. Ancak ona (Blinken’a) Refah’a girmeden ve orada kalan taburları ortadan kaldırmadan Hamas’ı yenmenin bir yolu olmadığını da söyledim. Ve bunu ABD’nin desteğiyle yapacağımızı umduğumu ama gerekirse tek başımıza yapacağımızı söyledim.”

İsrail medyasının aktardığına göre, Blinken’ın Netanyahu ile görüşmesi yaklaşık 40 dakika sürdü. Görüşmelerin odağı, Gazze’ye daha fazla yardım akışının sağlanması ve Refah’a planlar oldu.

‘Anladığınızda çok geç olacak’

İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamada, Blinken Netanyahu ile görüşmesi ardından Savaş Kabinesi üyeleriyle bir araya geldi. İsrail’in yayın organlarından Walla haber sitesinde yer alan habere göre Blinken, Netanyahu ve savaş kabinesi üyeleriyle yaptığı görüşmede İsrail’i, Hamas için “savaş sonrası” planı olmaması halinde İsrail’in yıllarca Gazze’de mahsur kalacağını söyledi. Walla haber sitesine göre Blinken, İsrail’in uluslararası duruşunun zayıfladığını ve bunun da ulusal güvenliği tehlikeye soktuğunu söyledi. Haberde, Blinken’ın “Bunu anlamıyorsunuz” dediği bildirildi, “ve anladığınızda çok geç olabilir.”

Gantz ile baş başa görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Netanyahu ile yaptığı görüşmenin ardından Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gantz ile baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. The Times of Israel’de yer alan habere göre, Gantz, İsrail’in ABD’den aldığı destek ve İsrail’in güvenliğine olan bağlılığından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İkili, ABD’nin karşı çıktığı ve İsrail’in Hamas’ı devirmek için gerekli olduğunu söylediği İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah kentinde planladığı operasyonu ele aldı. Gantz’ın ofisinden yapılan açıklamada, kabine üyesinin Blinken’a İsrail’in Gazze’deki sivillere yardım için insani çözümleri mümkün kılmaya devam edeceği konusunda güvence verdiği ifade edildi.

Gantz ile Netanyahu Gazze konusunda yaklaşım farklılıkları nedeniyle karşı karşıya gelmeleriyle gündemde. İsrail’in en sağcı hükümetindeki çatlaklar gün geçtikçe büyürken Netanyahu ve Gantz arasındaki çekişme de hız kazanıyor.

Savaş kabinesinde ABD çatlağı: Netanyahu'nun koltuğunu Gantz sallıyorSavaş kabinesinde ABD çatlağı: Netanyahu’nun koltuğunu Gantz sallıyor

Blinken, Tel Aviv ile Hamas arasında esir takasına varılması için yapılan müzakereleri görüşmek üzere perşembe günü Suudi Arabistan’ı, dün de Mısır’ı ziyaret etmişti. ABD Dışişleri Bakanı Suudi Arabistan ve Mısır’ın ardından cuma sabahı da İsrail’e gelmişti. Bu, Blinken’ın 7 Ekim 2023’ten sonra İsrail’e yaptığı 6’ncı ziyaret olarak kayıtlara geçti.

Güvendiği Batı'ya karlar mı yağdı: İsrail artık yalnızGüvendiği Batı’ya karlar mı yağdı: İsrail artık yalnız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.