İmamoğlu’ndan CNN International’e: Hamas’ın yaptığı terör saldırısıydı, İsrail’in Gazze’de yaptığı da zulüm

CNN International'a konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ilk kez dış politika konusunda da konuştu. İmamoğlu Hamas'ın 7 Ekimdeki 'Aksa Operasyonu'nu 'terör eylemi' olarak niteledi, İsrail'in Gazze saldırılarını da kınadı.

Dünya 29 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu uluslararası medya kuruluşu CNN International’a önemli açıklamalar yaptı.

Yerel seçimlerde Ak Parti’nin mağlubiyetinin öncelikli nedenlerinin kibir ve otoriterleşme olduğunu söyleyen İmamoğlu 2028’deki yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimleri için olası adaylık senaryolarını da değerlendirdi.

2028’de yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adaylık durumuyla ilgili açıklama yapmayan İmamoğlu, Erdoğan’ın muhtemel adaylığı için de “Ben Erdoğan’ın aday olup olmayacağıyla ilgili bir şey diyemem, ama yasal olarak engelleri var. Zaman gösterecek” dedi.

‘Son iki yılda başıma gelenlerin sebebi…’

Hakkında siyasi yasak istenen davayı da değerlendiren Ekrem İmamoğlu davanın siyasi olduğunu söyledi. İmamoğlu “Eğer siyasi ise bunu kim organize etti? Erdoğan mı?” sorusuna “Son iki yılda başıma gelenlerin sebebi otoriterleşen rejim. Evet, Erdoğan rejimin başı tabii ki” yanıtını verdi.

İmamoğlu son olarak İsrail’in yaklaşık sekiz aydır Gazze’de devam ettirdiği katliamlarından da bahsetti. Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısı için ‘terör saldırısı’ diyen İmamoğlu Filistinlilerin maruz kaldığı zulme de karşı olduğunu dile getirdi.

Batı’ya Gazze eleştirisi

Batı’yı Gazze konusunu ‘tek taraflı’ bakmakla eleştiren İmamoğlu şöyle konuştu:

“Hamas tabii bizim çok üzüldüğümüz bir saldırıyı İsrail’de yaptı. Ve bu terör uygulamalarını yapan, insanları topluca öldüren her türlü yapı bizim nezdimizde terör örgütüdür. Bugün aynı şey ne yazık ki İsrail de Filistinli masum insanlara uyguluyor. Ben her iki konunun da bir an önce bu bağlamda değerlendirilmesini ve Filistinlilerin de böylesi bir zulme maruz kalmalarının engellenmesini talep ediyorum. Genel anlamda Batı bu konuda büyük resmi görmüyor, bu konuya sadece ya bir tarafın veya diğer tarafın gözünden bakıyor. Bence biz daha gerçekçi bakıyoruz. Hamas’ın saldırısını kötü bir saldırı ve çok kötü bir durum ve terör saldırısı olarak yorumluyoruz. Ama bugün orada öldürülen Filistinli kadınların ve çocukların maruz kaldığı zulme de karşı duran bir anlayışı temsil ediyoruz.”

İmamoğlu'na siyasi yasak istenen dava ertelendiİmamoğlu’na siyasi yasak istenen dava ertelendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.