Trump’a yöneliş: Biden’ın genç seçmenleri Gazze politikasını beğenmiyor

New York Times ve Siena College'ın beraber yaptığı anketin sonuçları ABD Başkanı Biden'ın genç seçmeninin temmuzdaki anketten bu yana eski Cumhuriyetçi Trump'a yöneldiğini gösteriyor. Gerekçeleri Biden'ın Gazze politikası.

Dünya 22 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Özellikle Gazze'deki savaş başladığından bu yana seçim anketleri Biden'ın aleyhine sonuçlar veriyor.

ABD’de 2024 başkanlık seçimleri yaklaştıkça savaş kızışıyor. Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin ön seçimleri kazanması en olası adayı olarak öne çıkan Donald Trump’ın Colorado’daki ön seçimlerde oy pusulasından çıkarılması bunun bir örneği. Anket sonuçları ise kızışan savaşta alevlerin Trump tarafına değil Biden tarafına estiğini gösteriyor. Zira genci yaşlısı pek çok seçmen Biden yönetiminin Gazze’de yaşananlara yaklaşımından rahatsız.

New York Times’ın Siena College ile yaptığı ankete göre Amerikalılar Biden yönetiminin İsrail-Gazze politikasında izlemesi gereken yön konusunda karışık sinyaller veriyor. Bir kısmı İsrail’in işgale devam etmesini isterken bir kısmı daha fazla sivilin öldürülmemesi için işgalin durdurulmasından yana. Bu bölünme ABD Başkanı Joe Biden’ın nasıl yol izleyeceği konusundaki belirsizliği de artırıyor. Önce anket sonuçlarına göz atacak olursak:

📌Ankete katılan seçmenlerin yüzde 46’ya yüzde 41’ı Trump’ı Biden’a tercih ettiğini söylüyor. Seçmenlerin Biden’ın görevini yapma tarzına verdiği onayda da temmuz ayından bu aya yüzde ikilik bir gerileme (yüzde 37) var. Tabii hoşnutsuz seçmenlerin oy kullanıp kullanmayacağı konusunda da belirsizlik mevcut.

📌Seçmenlerin yüzde 34’ü ekonomi ve enflasyonla ilgili kaygılı. Bu oranın Ekim 2022’de yüzde 45 olduğu hesaba katılırsa bir düşüş görülüyor ancak oran hâlâ yüksek.

📌Ankete katılanların yüzde 44’ü İsrail’in Gazze’deki faaliyetlerini durdurması gerektiğini söylerken yüzde 39’u Gazze’de sivillerin ölümü pahasına İsrail’in işgale devam etmesi gerektiğini savunuyor. Katılımcılar İsrail’in hedefinin tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak mı yoksa Hamas’ı ortadan kaldırmak mı olduğu sorusuna da benzer cevaplar vermiş. Ancak seçmenlerin yüzde 48’i İsrail’in Gazze’deki sivil kayıpları önlemek için yeterince önlem almadığı konusunda hemfikir.

📌Fark genç seçmenlerde ortaya çıkıyor. Gençler çoğu soruya İsrail’de en kötüyü gördüklerini söyleyerek cevap vermiş. Çok azı İsrail’in Filistinlilerle barış konusunda ciddi olduğuna inanıyor. Neredeyse yarısı İsrail’in sivilleri kasıtlı olarak öldürdüğünü söylüyor, neredeyse dörtte üçü İsrail’in sivil kayıpları önlemek için yeterli önlem almadığını belirtiyor. Çoğu İsrail’e ekonomik ve askeri yardım gönderilmesine karşı çıkıyor.

📌18-29 yaş arası seçmenlerin yüzde 49’u Biden’ın Gazze’deki savaşa ABD’nin yaklaşımını iyi koyamadığını gerekçe göstererek Trump’ı destekleyeceğini söylerken Biden’ın oy oranı yüzde 43’e gerilemiş. Temmuzda Biden’ı destekleyen genç seçmenlerin oranı Trump’ın yüzde 10 önündeydi.

📌Cumhuriyetçilerin yüzde 76’sı Filistinlilere karşı İsrail’e sempati duyduğunu söylüyor. Özellikle beyaz, Evanjelik Hıristiyan Cumhuriyetçilerin İsrail’e sempatisi yüzde 80 civarında. Demokratlarda ise böyle bir fikir birliği yok. Yüzde 31’i İsrail’e, yüzde 34’ü Filistinlilere, yüzde 16’sı her iki tarafa da sempati duyduğunu söylüyor.

Biden şimdiye kadar izlediği İsrail politikasıyla tepki çekti. Bir yandan İsrail’e askeri ve ekonomik yardımların gönderilmesi için ABD Kongresi’ndeki işlerin hızlanması için çabalayan Biden diğer yandan da İsrail’den sivil-asker ayrımı yapılması için daha dikkatli davranılmasını istedi. Bir yandan ateşkese şiddetle karşı çıkan Beyaz Saray diğer yandan Batı Şeria’da Filistinlilere baskı ve şiddet uygulayanlara vize yasağı koydu.

Bazıları bu tutumu “Biden hem soldan hem sağdan gelen tepkileri dengelemekte ve incelikli yanıt vermekte çok başarılı oldu” diyerek övdü. Bazıları ise iki arada bir derede kaldı. Mesela San Francisco’da yazılım mühendisi olarak çalışan 27 yaşındaki Colin Lohner “Benim değerlerime uymayan birine oy vermek istemiyorum. Biden Gazze konusunda değerlerime uymadığını gösterdi. Peki ya Biden’a mı oy vereceğim yoksa hiç oy kullanmayacak mıyım? Gerçekten zor karar. Çünkü Biden’a oy vermezsem Trump’ın kazanma ihtimaline destek vermiş gibi olurum ve böyle bir şeyi de istemiyorum” dedi.

Lohner’den farklı olarak Biden’ın İsrail’e karşı sert politika izlediğini düşünenler de var. Satış işi yapan, Trump’ı destekleyen ve kendini özgürlükçü olarak tanımlayan 24 yaşındaki William Hunting “Biden İsrail’i Hamas’la barış yapmaya zorluyor, halbuki ben İsrail’in Hamas’la barış yapması gerektiğine inanmıyorum” dedi.

Aşırı sağcı ve muhafazakâr beyazların oyunu zaten alamayacak Biden’ı en zorlayacak şey ise genç ve beyaz olmayan seçmenlerin büyük kısmının Biden’ı desteklemeyeceğini net şekilde dile getirmesi. Biden’ın seçim kampanyasında yer alan kişiler ve Beyaz Saray’daki bazı yetkililer Gazze, göçmenler ve diğer konulardaki eleştiriler anket sonuçlarına yansısa bile Biden’ın gündemini Cumhuriyetçilerin tercih ettiği politikalarla karşılaştırmaya henüz itmediği konusunda ısrarcı. NYT’ye konuşan bazı yetkililer Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in 2024’ten itibaren savaş çığırtkanlığını artıracağını söylüyor.

Trump'a bir kötü haber de Colorado'dan: Ön seçimlerde ismi oy pusulasında olmayacakTrump’a bir kötü haber de Colorado’dan: Ön seçimlerde ismi oy pusulasında olmayacak

ABD'de seçim anketi: Trump rövanş maçından tarihi zaferle çıkabilirABD’de seçim anketi: Trump rövanş maçından tarihi zaferle çıkabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.