İspanya, İrlanda, Danimarka…: Avrupa’dan İsrail’e tepkiler yükseliyor
İsrail'in Gazze saldırıları tüm ateşkes çağrılarına rağmen sürüyor. Okulları hedef alan İsrail saldırıları devam ederken art arda tahliye kararları da geliyor. İsrail'in son tahliye kararından sonra 75 bin kişi göç etmek zorunda kaldı.
7 Ekim’de Hamas tarafından düzenlenen Aksa Tufanı Operasyonu ardından İsrail Gazze’ye cehennemi yaşatıyor. 1200 İsraillinin öldürülüp 250’den fazlasının esir aldığı operasyona karşı “misilleme” saldırıları katliama döneli 10 ayı geçti. Bu süre boyunca 40 binden fazla Filistinliyi katleden İsrail hayatta kalanlara da Gazze’de nefes alacak yer bırakmıyor.
“Güvenli bölge” ilan ettiği yerlere saldırıyor, insani yardımların geçişine engel oluyor ve hizmet verecek hastanelerle Filistinlilerin sığındığı okulları hedef alıyor. Zorla yerinden göç ettirilen Gazze halkı ise şeridin bir o yanından bir o yanına giderek güvenli bir yer bulmaya çalışıyor.
İsrail ordusunun zorla yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı sekiz ayrı okula düzenlediği saldırılarda en az 179 kişi can verdi. Bu saldırıların dinmesi yönündeki çağrılar sürerken İsrail tahliye üzerine tahliye kararı veriyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini İsrail’in son tahliye kararının ardından Gazze’nin güneyinde 75 binden fazla Filistinlinin göç ettiğini belirtti. Lazzarini sosyal medya hesabından Han Yunus’un doğusundan batısına doğru toplu göç eden Filistinlilerin fotoğrafını paylaşarak “Filistin halkının sonu gelmeyen kitlesel göçü devam ediyor” diye yazdı.
Filistin halkının onlarca yıldır çok kez savaş ve çatışmalara tanık olduğunu vurgulayan Lazzarini İsrail’in tahliye kararının ardından sadece son günlerde Gazze’nin güneyinde 75 binden fazla Filistinlinin daha yerinden edildiğini kaydetti. Lazzarini açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bazısı sadece çocuklarını yanında taşırken, bazısı ise küçük bir çanta içinde tüm hayatını taşıyor. Ailelerle dolup taşan sığınaklara doğru gidiyorlar. Her şeylerini kaybettiler ve her şeye ihtiyaçları var. Diğer savaşların aksine Gazze halkı sıkışmış durumda ve gidecek hiçbir yerleri yok.”
İsrail ordusunun yeniden kara saldırısı başlatması ve bazı bölgeler için yaptığı “tahliye” çağrıları nedeniyle Han Yunus’un doğusunda yeniden büyük bir zorunlu göç dalgası yaşanıyor. Han Yunus’ta daha önce 10’a yakın mahallenin boşaltılmasını isteyen İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee 8 Ağustos’ta yaptığı açıklamada pek çok beldeyi kapsayan geniş bir alanın daha tahliye edilmesi çağrısında bulunmuştu. İsrail ordusu bugün Han Yunus’ta “İsrail’e füze atışları ve terör eylemleri için kullanıldığını” iddia ettiği bir bölgenin daha boşaltılması çağrısı yaptı.
İsrail’in Han Yunus’un doğu bölgelerine yönelik yoğun baskınları günlerdir devam ediyor.
Arabuluculuk görevini üstlenen ABD, Mısır ve Katar’dan gelen “Gazze’de bir an önce ateşkes sağlanmalı” çağrılarına rağmen, İsrail ordusu, zorla yerinden edilmiş binlerce Filistinlinin sığındığı Gazze Şeridi’ndeki okullara saldırılarını sistematik biçimde sürdürüyor. BM’nin açıkladığı rakamlara göre Gazze Şeridi’nde yaklaşık iki milyon kişi en az bir kere yerinden edilmiş durumda.
Bölgedeki yıkım karşısında hastaneler, okullar ve bu yerlerin çevreleri yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı alanlara dönüştü. İsrail ordusunun 10 ayı aşkın süredir saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde “güvenli yer yok” söylemi bölgede sivillerin sığınma merkezine dönüşmüş uluslararası hukuka göre koruma altındaki okul ve hastaneler için de geçerliliğini koruyor.
Gazze’yi harabeye çeviren İsrail ordusu saldırılarında hastaneleri, okulları, yerinden edilmiş sivillerin sığındığı kampları defalarca vurdu. Sistematik bir şekilde sivilleri hedef alan İsrail ordusu “Hamas üyelerini hedef aldık, Hamas üyeleri burayı merkez olarak kullanıyor” diyor. İsrail daha da ileri giderek 20 Hamas üyesini öldürdüklerini iddia edip “ölü sayısı abartılıyor” dahi dedi.
İsrail’in sivilleri vurmadığını iddia ettiği bölgede ağustos ayında neler yaşandı, birlikte bakalım:
1 Ağustos – Şucaiyye: İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Gazze kentinde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Şucaiyye Mahallesi’ndeki Delal el-Muğrabi Okulu’nu bombalaması sonucu okul tamamen yerle bir oldu. Saldırıda en az ikisi çocuk 15 Filistinli hayatını kaybetti, yaklaşık 30 kişi yaralandı.
2 Ağustos – Şeyh Rıdvan: İsrail ordusunun Gazze kentinde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Şeyh Rıdvan bölgesinde Hamame ve Huda okullarına düzenlediği saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu 17 Filistinli yaşamını yitirdi. İsrail ordusu bu saldırıdan kısa bir süre sonra aynı bölgeyi üç füzeyle bombaladı.
4 Ağustos – Nasr Mahallesi: İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin batısında zorla yerinden edilen sivillerin sığındığı Nasr Mahallesi’ndeki iki okula düzenlediği saldırıda en az 30 Filistinli hayatını kaybetti, 19 kişi yaralandı.
8 Ağustos – Tuffah Mahallesi: İsrail savaş uçakları Gazze kentinin doğusundaki Tuffah Mahallesi’nde yerinden edilen Filistinlilerin barındığı “Ez-Zehra” ve “Abdulfettah Hamud” adlı iki okulu bombaladı. Saldırıda 17 Filistinli hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı.
10 Ağustos – Derac Mahallesi: İsrail ordusu Gazze kentindeki Derac Mahallesi’nde binlerce sivilin sığındığı Et-Tabiin Okulu’na Filistinliler sabah namazı için avluda toplandığı sırada hava saldırısı düzenledi. Saldırıda, en az 100 Filistinli yaşamını feci biçimde yitirdi. Bölgede görev yapan gazeteciler, sağlık ve sivil savunma ekipleri, etrafa saçılmış bazıları yanmış cesetlerin ortasında yaşanan felaketi kelimelerle aktarmakta güçlük çekti. Sosyal medyada, okula düzenlenen saldırı sonrasında alevler yükselirken Filistinlilerin çığlıklarının duyulduğu görüntüler paylaşıldı.