İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale ‘Sonsuza Dek’ ve ‘Yurt’un

43. İstanbul Film Festivali'nde Uluslararası Yarışma'da 'Sonsuza Dek', Ulusal Yarışma'da 'Yurt' Altın Lale'yi kazandı. Tülin Özen En İyi Kadın Oyuncu seçilirken Serdar Orçin ve Alican Yücesoy da En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı.

Kültür Sanat 29 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Serdar Orçin ve Alican Yücesoy En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü paylaştırlar. Tülin Özen ise En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazandı.

43. İstanbul Film Festivali’nin son günü Altın Lale heyecanına teslim olmuştu. Akşam Atlas 1948 Sineması’nda düzenlenecek töreni bekliyordu herkes. Festival direktörü Kerem Ayan’ın sahneye çıkıp “Hoş geldiniz” demesiyle ödül heyecanı artık doruktaydı.

Uluslararası Yarışma’da jürinin tercihi Anna Buryachkova’nın yönettiği ‘Sonsuza Dek’ oldu. Milenyuma yaklaşan bir dünyada Kiev’deki gençlerin hikayesini anlatan film için yönetmen Buryachkova  “1990’ların sonlarındaki kayıp gençliğe yazılmış bir aşk şarkısı” demişti. Anlaşılan jüri bu aşk şarkısını çok sevdi. FIPRESCI jürisini bu şarkı çarpmış olmalı ki onlar da ana jüri ile aynı filmde ortaklaştı ve ödülü ‘Sonsuza Dek’e verdiler.

Üç film öne çıkmıştı üçü de ödül aldı

Ulusal Yarışma’ya gelirsek. Ki genelde ödül heyecanı bu yarışmada daha fazla hissediliyor. Aslı Özge başkanlığındaki jüri dengeli bir ödül dağıtımı yaptı. Yarışmada ‘Tereddüt Çizgisi’, ‘Yurt’ ve ‘Bildiğin Gibi Değil’ öne çıkan yapımlardı. Ana ödüller de bu üç film arasında paylaştırıldı.

Jürinin en iyi film seçimi Nehir Tuna’nın yönettiği ‘Yurt’ oldu. Çocukluğunda beş yıl dini eğitim veren bir yurtta kalmak zorunda kalan Tuna’nın babasının zoruyla erkeklerin kaldığı bir dini yurda yerleştirilen 14 yaşındaki Ahmet’in hikayesini anlattığı ‘Yurt’, iki ödül aldı. Biri Altın Lale’ydi diğeri de En İyi Görüntü Yönetmeni (Florent Herry) ödülü.

Onat Kutlar adına verilen, ikincilik ödülü olarak değerlendirilen Jüri Özel Ödülü’nü ise Vuslat Saraçoğlu’nun ‘Bildiğin Gibi Değil’ filmi kazandı. Babalarının ölümünün ardından bir araya gelen üç kardeşin hikayesini anlatan film dört ödülle Ulusal Yarışma’da en çok ödül alan yapım oldu. Vuslat Saraçoğlu’na En İyi Senaryo ödülünü kazandıran filmde iki erkek kardeşini canlandıran Serdar Orçin ile Alican Yücesoy En İyi Erkek Oyuncu ödülüne değer görüldü. Film Naim Kanat’a da En İyi Kurgu Ödülü’nü kazandırdı.

Selman Nacar’ın ikinci filmi ‘Tereddüt Çizgisi’ beklendiği gibi Tülin Özen’e En İyi Kadın Oyuncu Ödülü kazandırdı. Nacar da En İyi Yönetmen Ödülü’ne değer görüldü. FIPRESCI Jürisi’nin en iyisi de ‘Tereddüt Çizgisi’ olunca film üç ödülle yarışmadan ayrılmış oldu.

En iyi belgesel: ‘Dargeçit’

Ulusal Belgesel Yarışması’nda ise Berke Baş’ın yönettiği ‘Dargeçit’ En İyi Belgesel Ödülü’ne değer görüldü. 90’larda Mardin Dargeçit’te gözaltına alınan ve bir daha evlerine geri dönmeyen yedi kişinin ve onların yakınlarının yıllar süren adalet arayışının anlatıldığı belgesel Türkiye’nin o ‘Dargeçit’ten geçememesinin de öyküsü biraz (Dargeçit ile ilgili haberimize şuradan ulaşabilirsiniz). Adalet sistemimiz çocuklarının, evlatlarının kemiklerini yıllar sonra kuyularda bulan ailelerin sesini duymadı ama jüri o sesi işitti ve ‘Dargeçit’i ödüllendirdi.


43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ YARIŞMA SONUÇLARI

ULUSLARARASI YARIŞMA

Sonsuza Dek

🔴 Altın Lale Ödülü: Sonsuza Dek / Forever-Forever
🔴 Jüri Özel Ödülü: Tatlı Rüyalar / Sweet Dreams
🔴 FIPRESCI Ödülü: Sonsuza Dek / Forever-Forever


ULUSAL YARIŞMA

Yurt

🔴 Altın Lale Ödülü: Yurt (Nehir Tuna)
🔴 Onat Kutlar Jüri Özel Ödülü: Bildiğin Gibi Değil (Vuslat Saraçoğlu)
🔴 En İyi Yönetmen: Selman Nacar (Tereddüt Çizgisi)
🔴 En İyi Senaryo: Vuslat Saraçoğlu (Bildiğin Gibi Değil)

Tülin Özen ‘Tereddüt Çizgisi’ filmiyle En İyi KAdın Oyuncu Ödülü’nü kazandı.

🔴 En İyi Kadın Oyuncu: Tülin Özen (Tereddüt Çizgisi)
🔴 En İyi Erkek Oyuncu: Alican Yücesoy / Serdar Orçin (Bildiğin Gibi Değil)
🔴 En İyi Kurgu: Naim Kanat (Bildiğin Gibi Değil)
🔴 En İyi Görüntü Yönetmeni: Florent Herry (Yurt)
🔴 En İyi Sanat Yönetmeni: Nadide Argun van Uden (Beraber)
🔴 En İyi Müzik: Doğan Duru (Son Hasat)
🔴 Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü: Büyük Kuşatma (Sinan Kesova)
🔴 Seyfi Teoman Mansiyon Ödülü: Başlangıçlar (Ozan Yoleri)
🔴 FIPRESCI Ödülü: Tereddüt Çizgisi


ULUSAL BELGESEL YARIŞMASI

Davut Altınkaynak gözaltında kaybedilen insanlardan. 12 yaşındaydı gözaltına alındığında. Bu 12 yıllık ömründen arta kalan tek fotoğraf.

🔴 En İyi Belgesel Ödülü: Dargeçit (Berke Baş)
🔴 Mansiyon Ödülü: Domates Biber Depresyon (Aybüke Avcı)


ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI

🔴 En İyi  Film Ödülü: Eksi Bir (Ömer Ferhat Özmen)
🔴 Mansiyon Ödülü: Zarafet ve Şiddet Arasında (Şirin Bahar Demirel)
🔴 FIPRESCI Ödülü: Beyaz Dağın Çocukları (Yalçın Çiftçi)


GENÇ USTA ÖDÜLÜ
🔴 En İyi Film: İstif (Luna Carmoon)

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.