Pasaport savaşlarında Japonya zirveden indi: En güçlüsü artık Singapur

Dünyadaki 199 pasaportu, 227 seyahat bölgesine vizesiz giriş hakkına göre sıralayan Henley Pasaport Endeksi'nde 5 yıl sonra Japonya, zirveyi Singapur'a kaptırdı. Singapur 192 noktaya vizesiz ya da kapıda vizeyle giriş hakkına sahip. Türkiye, 114 noktaya vizesiz seyahat etme hakkıyla 51'inci sırada.

Dünya 22 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Dünyadaki en güçlü pasaport Singapur'un en güçsüzü ise Afganistan'ın.

Vizesiz seyahat edilen ülke sayısına göre belirlenen ve dünyadaki en güçlü pasaportları inceleyen Henley Pasaport Endeksi’nde 5 yılın ardından Japonya zirvedeki yerini kaybetti.

Birinci sırayı Singapur alırken, güneydoğu Asya ülkesi, dünyadaki 227 seyahat bölgesinden 192’sine vizesiz erişim hakkına sahip.

Zirvenin eski sahibi Japonya 189 seyahat noktasıyla üçüncü sıraya düşerken, ikinci sıra üç Avrupa ülkesinin oldu: Almanya, İtalya ve İspanya. Bu ülkeler 190 noktaya vizesiz ulaşıyor.

Ülkeler vizesiz ziyaret edebildikleri her destinasyon için bir puan alıyor. Vatandaşlar varışta vize, ziyaretçi izni veya varış noktasına girerken elektronik seyahat yetkisi  alabilmeleri durumunda vizesiz seyahat etmiş sayılıyor. Vizenin gerekli olduğu veya pasaport sahibinin yola çıkmadan önce devlet onaylı bir e-vize alması gereken destinasyonlar için ise puan verilmiyor.

Türkiye bu sıralamada 114 noktaya vizesiz seyahat etme hakkıyla 51’inci sırada bulunuyor.

2023’ün başında Japonya 193 ülkeye vizesiz erişim ile en üst sırada yer alıyordu. Singapur, son 10 yılda 25 ülkeye daha vizesiz erişim hakkı kazanıp zirveye çıktı.

18 yıldır yayınlanan bu endeks, dünyanın 199 pasaportunu sıralamak için Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin verilerini kullanıyor.

En güçlü pasaportlar şöyle sıralanıyor:

1. Singapur

2. Almanya, İtalya ve İspanya

3. Japonya, Avusturya, Finlandiya, Fransa, Lüksemburg, Güney Kore ve İsveç

4. Danimarka, İrlanda ve Hollanda ve Birleşik Krallık

5. Belçika, Çekya, Malta, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz ve İsviçre

6. Avustralya, Macaristan ve Polonya

7. Kanada ve Yunanistan

8. Litvanya ve ABD

9. Letonya, Slovakya ve Slovenya

10. Estonya ve İzlanda

En güçsüzü Afganistan

En güçsüz pasaport sadece 27 noktaya vizesiz gidebilen Afganistan’ın. Onu 29 noktayla Irak ve 30 noktayla Suriye takip ediyor.

Henley Açıklık Endeksi, ülkelerin misafirperverliklerini incelerken, kaç ülkeye vizesiz giriş izni verdiklerini belirliyor.

12 ülke, dünyadaki diğer 198 pasaportun tamamına vizesiz ya da girişte vizeyle seyahat imkânı sunuyor: Burundi, Komoro Adaları, Cibuti, Gine-Bissau, Maldivler, Mikronezya, Mozambik, Ruanda, Samoa, Seyşeller, Doğu Timor ve Tuvalu yer alıyor.

Afganistan, Kuzey Kore, Papua Yeni Gine ve Türkmenistan, kimseye vizesiz giriş hakkı tanımıyor.

ABD pasaportu 227 noktadan 184’üne vizesiz giriş yaparken, sadece 44 ülkeye vizesiz ABD hakkı tanıyor. Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Japonya, sahip oldukları seyahat özgürlüğü ile diğer ülkelere tanıdıkları vizesiz erişim arasında en büyük eşitsizliğe sahip ilk beş ülkeyi oluşturuyor.

AB Komşuluk Konseyi Direktörü: Vize serbestisi, Türkiye terör politikasını değiştirsin diye yaratılan bir teşvikAB Komşuluk Konseyi Direktörü: Vize serbestisi, Türkiye terör politikasını değiştirsin diye yaratılan bir teşvik

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.