Pasifik ziyareti iptal edilmişti: Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock’un uçağı ‘uçmam’ dedi, emekliye ayrıldı

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Avustralya, Yeni Zelanda ve Fiji Adaları'nı kapsayan resmi Pasifik gezisini hükümete ait uçağın arızasının nüksetmesi üzerine iptal etti. Baerbock, mahsur kaldığı Abu Dabi'den tarifeli uçakla ülkesine döndü, uçak da emekliye ayrıldı.

Dünya 16 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, hükümete ait Airbus A340 tipi uçaktaki arızanın nüksetmesi nedeniyle, yakıt ikmali için indiği Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’den kalkamadı. Avustralya, Yeni Zelanda ve Fiji Adaları’nı kapsayan bir haftalık Pasifik gezisi için yola çıkan Baerbock, bu arızanın düzeltilememesi üzerine programını iptal etti ve tarifeli uçakla Berlin’e geri döndü.

Sosyal medyadan açıklamada bulunan Baerbock, her şeyin denendiğini ancak uçaktaki arızanın giderilememesi nedeniyle Pasifik yolculuğunu gerçekleştirmesinin lojistik olarak mümkün olmayacağını söyledi. “Bu can sıkıcı olmanın da ötesinde” diyen Bakan ziyaretin ileri bir tarihte yapılmak üzere iptal edildiğini belirtti.

Bakan Baerbock, pazar günü bir haftalık Pasifik gezisi için aralarında bilim insanları ve gazetecilerin de bulunduğu delegasyonla Berlin’den yola çıkmış, yakıt ikmali için inilen Abu Dabi’den yeniden havalandıktan sonra uçağın kanatlarında arıza tespit edilmişti. İstenen yükseklik ve hıza ulaşılamayınca doldurulan yakıttan 80 tonu havada boşaltılarak Abu Dabi’ye dönülmüştü.

Söz konusu uçak Alman havayolu şirketi Lufthansa’dan satın alınan, 23 yaşındaki, bir ikinci el uçak. Uçak hükümete geçmeden önce Alman Ordusu tarafından kullanılmıştı.

DW Türkçe’nin haberine göre Alman hükümetinin filosundaki uçaklarda yaşanan ilk arıza değil bu. Baerbock, mayıs ayında Körfez Ülkeleri’ne ziyaretinde yine teknik sorun yaşamış, Doha’da kalması gerekenden 20 saat fazla kalıp sorunun giderilmesini beklemişti.

Almanya’nın ilk başbakanı Konrad Adenauer’in adını taşıyan uçak, dönemin başbakanı Angela Merkel’in Arjantin’deki G-20’ye gidişi sırasında yine zorunlu iniş yapmıştı. Hükümetin yaşadığı sorunlar nedeniyle uçaklar elden geçirilmişti.

Uçak emekliye ayrıldı

Son arıza bardağı taşıran damla oldu ve iki eski Airbus 340’ın hizmet dışı bırakılacağı açıklandı. Alman Hava Kuvvetleri Luftwaffe, bu uçaklarla ilgili Eylül 2023 ve 2024’ün sonundan itibaren planlanan emekliye ayırmanın gelecek haftalarda yapılacağını kaydetti.

Lüks ‘jet cruise’le 24 günde dünya turuLüks ‘jet cruise’le 24 günde dünya turu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.