Polonya hava sahasına giren cisim ortalığı karıştırdı: Varşova ‘Rus füzesi’ dedi, delil sunmadı

Polonya hava sahasına giren ve 40 kilometre ilerlediği tespit edilen cisim, zaten Ukrayna'daki savaş nedeniyle tetikte olan ülkede ortalığı karıştırdı. Ordu cismi "Rus füzesi" olarak tanımladı ancak herhangi bir kanıt sunmadı.

Dünya 30 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Ukrayna’da devam eden savaş nedeniyle bölge ülkeleri de teyakkuz halinde. Savaşın gerek göç gerekse doğal gerilimi itibarıyla bu teyakkuzda olma durumunu en çok tetiklediği ülkelerden biri de NATO ve AB üyesi olan Baltık ülkesi Polonya. Dün sabah ülke saatlerinde bu gerilim örneklerinden birine tanık oldu. Polonya ordusu tanımlanamayan bir hava cisminin Ukrayna sınırlarından Polonya hava sahasına girdiğini, cismin hava savunma sistemleri tarafından izlendiğini ve daha sonra radardan kaybolduğunu duyurdu.

Daha sonra Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ülkenin hava sahasının ihlal edilmesinin ardından kurmaylarıyla acil bir toplantı düzenledi. Toplantıda Duda’nın gergin tavırları dikkat çekti.

Genelkurmay Başkanı ‘Rus füzesi’ dedi, kanıt sunmadı

Polonya Genelkurmay Başkanlığı da ülkenin hava sahasını ihlal eden füzenin Rusya’ya ait olduğunu iddia etti ancak bu konuda herhangi bir kanıt sunmadı. Polonya Genelkurmay Başkanı Wieslaw Kukula gazetecilere yaptığı açıklamada “Her şey Rus füzesinin Polonya hava sahasını ihlal ettiğini gösteriyor. Füzeyi radarlardan takip ettik. Takipten çıkınca hava sahasını terk etmiş olduğunu anladık” dedi.

Füzenin 3 dakika boyunca radara takıldığını söyleyen ve herhangi bir ek açıklama yapmayan Kukula, iddialarına ilişkin bir kanıt da sunmadı. Kukula’nın açıklamasına göre füze sınırdan yaklaşık 40 kilometre içeri girmiş.

Polisler bölgeyi didik didik aradı: Patlama yok

Yaklaşık 200 polis memuru da füzenin Polonya topraklarına düşme ihtimaline karşı cismin tespit edildiği bölgede arama yaptı.

Dün saat 07.00 (GMT 06.00) civarında meydana gelen olay üzerine Polonya ve NATO uçakları harekete geçse de herhangi bir patlama rapor edilmedi.

‘Rusya’nın kapsamlı hava saldırısıyla bağlantılı olabilir’

Harekat Komutanlığı Sözcüsü Yarbay Jacek Goryszewski de tanımlanamayan bir cismin Polonya’nın güneydoğusundaki Lublin bölgesinde, sınırdan çok uzak olmayan Zamosc kasabası yakınlarında Ukrayna’dan Polonya’ya giriş yaptığını söyledi.

Goryszewski özel yayın kuruluşu TVN24’e yaptığı açıklamada, olayın Rusya’nın Ukrayna’nın bazı büyük şehirlerine yönelik füze ve silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırılarıyla bağlantılı olabileceğini söyledi. Zira dün Rusya Ukrayna topraklarına kapsamlı bir hava saldırısı düzenlemişti. Ukrayna’nın Lublin bölgesine en yakın şehri olan Lviv’in yanı sıra Dnipro, başkent Kiev ve diğer şehirlerini hedef alan saldırılarda en az 18 kişinin öldüğü bildirilmişti.

Stoltenberg: Tetikte olmaya devam edeceğiz

Polonya ordusu gece boyunca Rus füze saldırılarını takip etti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de ittifakın Polonya ile dayanışma içinde olduğunu ve “tetikte olmaya devam ettiğini” söyledi. Doğrulanmamış bir raporda ise Hrubieszow kasabası yakınlarında bir arama yapıldığı belirtildi.

Polonyalı askeri uzman Yarbay Maksymilian Dura TVN24’e verdiği demeçte bunun bir Rus füzesi olduğu sonucuna varmak için erken olduğunu çünkü füzenin henüz bulunamadığını ve irtibat kesildiği için Polonya hava sahasını terk ettiğinden emin olunamayacağını söyledi.

Lublin Voyvodalığı’ndan itidal çağrısı

Lublin Voyvodalığı (bir il ya da bölgeye eşdeğer olan yerel yönetim birimi) Başkanı Krzysztof Komorski sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şöyle dedi:

“Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü ile temas halindeyiz. Hrubieszow yakınlarında bir cismin görüldüğü bilgisini aldık. Bizim voyvodalığımıza düştüğüne dair elimizde bir teyit yok. Lütfen sakin ve sabırlı olun, güvenlik servisleri çalışıyor.”

Savaşın başından bu yana Polonya topraklarına 3 füze düştü

2022’in Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Polonya topraklarına toplamda 3 füze düştü.

Kasım 2022’de iki Polonyalı çiftçi Ukrayna sınırı yakınlarındaki Przewodow köyüne düşen bir füzeyle ölmüştü. Füzenin Ukrayna hava savunma güçleri tarafından bir Rus füze saldırısını püskürtmek için ateşlendiği düşünülüyor.

Geçen yıl Aralık ayında meydana gelen bir başka olayda da Rus Kh-55 seyir füzesi olduğuna inanılan bir cisim Belarus’tan ateşlenmiş ve bir ormana düşmüştü. Cisim Polonya topraklarında yaklaşık 500 kilometre yol katetmişti. O dönem Polonya hava savunma sistemleri tarafından tespit edilen cisim ancak bu yılın Nisan ayında Polonya’nın orta kesimindeki Bydgoszcz kenti yakınlarında yoldan geçen bir kişi tarafından bulunmuştu.

Bu yıl Belarus yönünden Polonya hava sahasına giren bir başka tanımlanamayan cisim de muhtemelen bir gözlem balonuydu. Bu cisimle radar bağlantısı Polonya’nın orta kesimlerindeki Rypin yakınlarında kesilmişti.

Polonya'da hükümet değişti: AB'nin gözdesi Donald Tusk yeniden BaşbakanPolonya’da hükümet değişti: AB’nin gözdesi Donald Tusk yeniden Başbakan

Polonya'daki ABD füzesavar üssü faaliyete geçiyorPolonya’daki ABD füzesavar üssü faaliyete geçiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.