Polonya’daki ABD füzesavar üssü faaliyete geçiyor

Polonya hükümeti daha önce açılışı defalarca ertelenen ABD füzesavar üssünün cuma günü faaliyete geçeceğini açıkladı.

Dünya 12 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Polonya'daki ABD füze savunma üssünün 15 Aralık'ta faaliyete geçeceği duyuruldu. / Fotoğraf: AA

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ABD’nin füzesavar üssünün 15 Aralık’ta faaliyete geçeceği konusunda hükümetini bilgilendirdiğini  parlamentoya açıkladı.

Ülkenin kuzeyindeki Redzikowo Hava Üssü Romanya’nın güneyinde 2016’da faaliyete geçen üsle birlikte ABD’nin Avrupa’daki ikinci üssü olacak. NATO’ya göre her iki üste de konuşlandırılan Amerikan yapımı Aegis sistemi “İran’dan gelebilecek balistik füzelere karşı koruma sağlamayı” amaçlıyor. Romanya ve Polonya’daki üsler Türkiye’deki radar tesisi, Almanya’da komuta merkezi ve ABD donanması gemilerinden oluşan füze savunma sisteminin parçası.

NATO’nun Avrupa’daki üslerini artırması Rusya’nın tepkisini çekiyor. Moskova bu üsleri “güvenlik tehdidi” olarak nitelendiriyor.

Temmuz 2024’te NATO’ya devredilecek

ABD Füze Savunma Ajansı’nın (MDA) Direktör Vekili Tuğamiral Douglas Williams Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi’ndeki oturum öncesinde verdiği yazılı ifadede programla ilgili yeni ayrıntılar ortaya koydu.

Williams “Donanma Mayıs 2024’e kadar üste ilave iyileştirmeler yapacak ve ardından Temmuz 2024’te Aegis Polonya’nın Avrupa-Atlantik bölgesi dışından kaynaklanan balistik füze tehditlerine karşı Avrupa ülkelerinin savunmasında komuta ve kontrol için NATO’ya devredilecek” dedi.

Tuğgeneral Williams “Redzikowo’da bulunan Aegis sistemi orijinal tasarım ve son teknoloji Entegre Elektronik Güvenlik Sistemi üzerinde yapılan yükseltmelerle oldukça güçlendirildi” diye ekledi.

14 yıllık proje: Açılışı defalarca ertelendi

İlk olarak 2003’te gündeme gelen Redzikowo üssünün 2018’de faaliyete geçmesi planlanıyordu, ancak açılışı defalarca ertelendi. Fırlatılan füzeleri uydu sistemleri ile tespit etmek üzere tasarlanan Aegis sistemi, tespit ettiği düşman füzelerine karşı denizden ya da karadan önleme roketi fırlatıp onları atmosferde imha ediyor.

NATO sistemin ittifak üyelerini İran’dan fırlatılan kısa ve orta menzilli balistik füzelere karşı koruyacağını söylüyor. Fakat sistem seyir füzelerine karşı çalışmıyor. Rusya Aegis’in nükleer caydırıcılığına tehdit oluşturduğundan şikayet ediyor ancak iddia NATO tarafından reddediliyor.

Redzikowo Hava Üssü Polonya ve Litvanya arasında Baltık Denizi’nde bir Rus eksklavı olan Kaliningrad’a yaklaşık 150 kilometre mesafede.

Aegis sistemi aynı zamanda Doğu Asya’daki Amerikan, Japon ve Güney Kore savaş gemilerinde de kurulu. Buradaki amaç da ABD’nin Asya’daki müttefiklerine Çin ve Kuzey Kore füzelerine karşı koruma sağlaması.

Rusya martta seçimlere gidiyor: İlhak edilen bölgelerde de sandık kurulacakRusya martta seçimlere gidiyor: İlhak edilen bölgelerde de sandık kurulacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.