Portekiz köyünü şarap seli bastı

Portekiz'deki Sao Lourenco do Bairro'da pazar günü iki büyük şarap tankının patlaması sonucu köyü şarap seli bastı. Halk görüntüyü şaşkınlıkla seyrederken, şarap damıtma şirketi Levira tüm sorumluluğu üstleneceğini söyleyerek özür diledi.

Dünya 12 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Portekiz'de köyü basan şaraptan bir kare.

Bir şarap uzmanını ağlatmak istiyorsanız, ona Portekiz’in bir köyündeki sokaklardan şarıl şarıl akan milyonlarca litrelik kırmızı şarabın görüntülerini göstermeniz yeterli olacaktır.

Ülkenin orta kesimlerindeki Sao Lourenco do Bairro’da bulunan bir içki fabrikasında pazar günü iki büyük şarap tankının patlamasının ardından köyün sokaklarını şarap bastı. Halk, olimpik bir yüzme havuzunu doldurmaya yetecek miktardaki 2,2 milyon litre şarabın köyün içinden akarak geçmesini şaşkınlık içinde izledi.

Video görüntülerinde kırmızı şarap selinin yamaçtan aşağı aktı. Portekiz medyası, köye inen şarap selinin bir evin bodrum katını sular altında bıraktığını bildirdi. Bununla birlikte şarapların büyük bir kısmı tarlalara indi.

Şarabın çevredeki bir nehri kirletmesinden korkuluyordu ancak yerel yetkililer bunu önlemeyi başardıklarını söyledi. Damıtma şirketi Levira, hasar için özür diledi ve bu olağandışı kaza için tüm sorumluluğu üstlendiğini söyledi.

Yaşanan olayın nedenlerinin yetkili makamlar tarafından araştırıldığını bildiren şirket, hasarın temizlenmesi ve onarılmasıyla ilgili masrafları karşılama sözü verdi.

Settecani mucizesi

Bu olay İtalya’daki bir köyün sakinlerinin musluklarından su yerine kırmızı şarap akmaya başladığını fark etmelerinden üç yıl sonra meydana geldi. Su-şarap karışımı, Emilia-Romagna’nın kuzey bölgesindeki Settecani köyünde yaşanmıştı.

Yerel bir şaraphane olan Cantina Settevani’nin şebeke suyuna bağlıydı. Bakım çalışmaları sırasında meydana gelen bir vana arızası, şişeleme tesisinde su akmaya başlarken, köy sakinlerinin musluklarından da köpüklü şarap aktı.

Şirketin bir temsilcisi olan Luisa Malaguti o dönemde The Telegraph’a verdiği demeçte, “Personelimiz o kadar hızlı müdahale etti ki şarap istiflemeye başlayan köylüler hayal kırıklığına uğradı. İnsanlar bundan ‘Settecani mucizesi’ olarak bahsediyor ve yaşananları İsa’nın suyu şaraba dönüştürme hikayesine benzetiyor” demişti.

2023’ün kazanan konsepti: Şarap barı2023’ün kazanan konsepti: Şarap barı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.