Prag’da 14 kişiyi öldüren saldırgan daha önce bir babayla kızını öldürmüş

Çekya'nın başkenti Prag’da silahla 14 kişiyi öldürüp 25 kişiyi de yaralayan saldırganın daha önce ormanda bir babayla iki aylık kızını öldürdüğü kesinleşti.

Dünya 29 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Çekya'nın başkenti Prag'ın merkezindeki Karl Üniversitesi'nin Güzel Sanatlar Fakültesi'ne düzenlenen silahlı saldırıda 14 kişinin hayatını kaybettiği, 25 kişinin yaralandığı bildirildi. / Fotoğraf: AA

Orta Avrupa ülkesi Çekya David Kozak adlı saldırganın başkent Prag’daki Karl Üniversitesi’nde düzenlediği ve 14 kişinin hayatını kaybettiği, 25 kişinin de ağır yaralandığı silahlı saldırıyla sarsılmıştı. Çek polisi 24 yaşındaki öğrencinin katliamdan günler önce işlediği cinayetleri itiraf ettiği bir mektubu ele geçirdi. Polisin “intihar mektubu” olarak aktardığı nota göre saldırgan katliamdan altı gün önce 32 yaşındaki bir adamla iki aylık kızını da öldürmüş.

Geçen hafta yerel medyada çıkan ve 24 yaşındaki öğrencinin tarihi kentte bulunan üniversite yerleşkesinin çatısından silahla  insanları rastgele taradığı görüntüler tüm ülkede şaşkınlık yaratmıştı. Prag Emniyet Müdürü Martin Vondrasek saldırıyı “iyi düşünülmüş korkunç bir eylem” olarak nitelendirmiş ve şüphelinin saldırıdan önce babasını da öldürdüğüne inanıldığını söylemişti. Nitekim Kozak’ın köydeki evinden çıkmadan önce babasını da öldürdüğü ortaya çıkmıştı.

Polis yeni bir araştırma sonucunda Kozak’ın Prag yakınlarındaki Hostoun köyünde bulunan evinde bir mektup bulunduğunu duyurdu. Mektupta yer alan ifadelere göre saldırgan iki aylık bebeği ve babasını köyün ormanında öldürmüş. Çek polisi sözcüsü Jan Danek Guardian’a “Kozak’ın evinde Klanovicky ormanındaki cinayeti itiraf ettiği bir mektup bulduğumuzu doğrulayabilirim” dedi. Sözcü olaya ilişkin daha fazla ayrıntı vermedi.

Polisin kendisini sıkıştırdığı sırada intihar ettiği söylenen Kozak’ın şu ana kadar 17 cinayetten sorumlu olduğuna inanılıyor.

Balistik raporu açıklanmıştı: Silah aynı silah

Raporlara göre Kozak daha önce de emniyetin radarına takılmış. Söz konusu raporlara göre yetkililer şahsı baba ve kızının Aralık ayı ortasında silahla vurulmuş hâlde ölü bulunmasının ardından potansiyel bir şüpheli olarak tanımlamış.

Geçen hafta polis Kozak’ı çifte cinayetle ilişkilendirecek deliller olduğunu söylemişti. Emniyetin X hesabından yaptığı açıklamada “Balistik analiz ormanda kullanılan silahın üniversite saldırganının evinde bulunan silahla aynı olduğunu kanıtladı” denmişti.

Cinayetlerin nedeni henüz bilinmiyor

Çek polisi soruşturmanın sürdüğünü söyleyerek cinayetlerin olası nedenlerini henüz açıklamadı. Çek halkı ülke tarihindeki en vahim toplu saldırı olduğu düşünülen olaydan ötürü sarsılmaya devam ederken cinayetlerin gerekçesi araştırılıyor.

20 dakika süren saldırı esnasında öldürülenler arasında aralarında bir gazeteci ve milli sporcunun da bulunduğu öğrencilerin yanı sıra iki öğretmen de vardı. Saldırı kampüste kaos ve korku yaratmış, öğrenciler ve akademisyenler koridorlardan binanın yüksek çıkıntılarına doğru kaçarken birçok öğrenci de sınıflara barikat kurmuştu.

Saldırıdan dolayı birçok kişi hâlâ travma yaşıyor. İçişleri Bakanı Vit Rakusan belediyelere yılbaşı kutlamalarında havai fişekli planları rafa kaldırmaları çağrısı yaptı. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bakan şöyle dedi:

“Bu yılbaşı gecesinde havai fişekler olmadan kutlama yapalım. Bugün tüm belediye başkanlarına durumu mektupla bildirdim ama size de kişisel bir ricada bulunuyorum. Birkaç gün önce iki şiddetli silahlı saldırı olayı yaşadık. Olaylardan acı bir şekilde etkilenenler için en azından yapabileceğimiz şey, gerginliği artırmamak ve şiddetin bıraktığı travmayı derinleştirmemektir. Talebimi dikkate alırsanız sevinirim. Mümkünse 2024 yılının huzur dolu geçmesini dileyelim ve aynı ruhla gelişini kutlayalım. Teşekkür ederim.”

Ülkeyi sarsan katliam ve sonrası

David Kozak isimli 24 yaşındaki öğrenci, Çekya’nın başkenti Prag’daki Karl Üniversitesi’nde silahlı saldırı düzenleyerek 14 kişinin ölümüne, 25 kişinin yaralanmasına yol açmıştı.

Saldırı başkent Prag’da turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Jan Palach Meydanı’ndaki üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi yerleşkesinde meydana gelmiş, 14 kişiyi öldüren gencin katliamdan sonra intihar ettiği açıklanmıştı.

Olay ülkenin tarihindeki en ölümcül silahlı saldırı olarak kayıtlara geçmişti. Ölü ve yaralıların çoğu kadın olsa da cinayetlerin rastgele işlendiği düşünülüyor. Polis, herhangi bir suç geçmişi olmayan Kozak’ın terör örgütü bağlantılı olmadığını, ülke dışındaki benzer saldırılardan esinlendiğini tahmin ediyor.

Ülkede geçen cumartesi günü ulusal yas ilan edilmiş, Cumhurbaşkanı Petr Pavel ülkede birlik çağrısı yapmıştı. Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi ülkelerde de saldırıda ölenler için kilise çanları çalmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.