Prigojin isyandan bu yana ilk kez videoda: Wagner ‘şimdilik’ Ukrayna’da savaşmayacak

Geçen ay Rus savunma şeflerine karşı ayaklanan Rus paralı asker grubu Wagner'in şefi Yevgeni Prigojin, Rusya'yı terk ettiğinden bu yana ilk kez Belarus'ta çekilen bir videoda görüntülendi. Prigojin konuşmasında bir kez daha Rus savunma şeflerini eleştirdi.

Dünya 20 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Yevgeni Prigojin'in isyandan sonra görüntülendiği ilk videodan bir kesit. Fotoğraf: Telegram

Rus paralı asker grubu Wagner’in şefi Yevgeni Prigojin’in Belarus’ta savaşçılarına konuştuğu ve Ukrayna’daki savaşın gidişatını ‘rezalet’ olarak nitelendirdiği iddia edilen bir video sosyal medyada dolaşıma girdi. Bu görüntüler, Prigojin’in geçen ay düzenlediği ‘Adalet Yürüyüşü’nden bu yana ilk videolu görüntüleri oldu.

Wagner’e bağlı iki Telegram kanalında yayımlanan videoda, Prigojin’e benzeyen bir kişinin savaşçılara, “Belarus topraklarına hoş geldiniz! Onurumuzla savaştık. Rusya için çok şey yaptık” dediği duyuluyor.

Prigojin savaşçılarına hitaben yaptığı konuşmada Rus ordusunun yönetimini eleştirmeye devam ederek Wagner’in en azından şimdilik Ukrayna’da savaşmayacağını söyledi. “Şu anda cephede yaşananlar bizim katılmamıza lüzumun olmadığı bir rezalettir” diyen Prigojin, “Kendimizi kelimenin tam manasıyla kanıtlayabileceğimiz anı bekleyeceğiz” sözleriyle devam etti.

Videoda ayrıca Wagner savaşçılarının Belarus’taki tesislerde eğitim göreceğini dile getiren Prigojin, “Afrika’ya doğru yeni bir yola çıkacaklarını’ belirtti. Wagner Orchestra Telegram kanalı, Prigojin’in birkaç bin savaşçıya konuştuğunu söylese de ışığın az olmasından dolayı bunun ne kadar gerçek olduğunu videodan söylemek mümkün değil.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen hafta Prigojin’e Wagner şefliğinden istifa etmesi ve savaşçılarının Ukrayna’da savaşmaya devam etmesine izin vermesi teklifini reddettiğini iddia etmişti. Yaklaşık 2000 Wagner savaşçısının Belarus’a, Prigojin’in yanına gittiği tahmin ediliyor. Bu savaşçılardan bazılarının Belarus’un başkenti Minsk’in güneydoğusundaki Asipoviçı’daki bir eğitim kampında Belarus Kara Kuvvetleri’ni eğittiği söyleniyor.

İsyanın ardından Prigojin Belarus’a geçmiş, Wagner de Rusya’daki silahlarını Savunma Bakanlığı’na teslim etmişti. Bu da Wagner tarafının isyanın ardından yapılan anlaşmaya sadık kaldığını gösteriyor.

Wagner, Belarus askerini eğitmeye başladı: Wagner lideri Prigojin'in iç çamaşırlı fotoğrafı paylaşıldıWagner, Belarus askerini eğitmeye başladı: Wagner lideri Prigojin’in iç çamaşırlı fotoğrafı paylaşıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.