Prigojin isyandan sonra ilk kez konuştu: Amacım Putin’i devirmek değildi

Rus paralı asker şirketi Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin, cumartesi günkü isyanından bu yana ilk kez konuştu. 11 dakikalık bir açıklama yapan Prigojin, bir yandan Wagner isyanını savunurken diğer yandan da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i devirmek gibi bir amacının olmadığını söyledi.

Dünya 27 Haziran 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Prigojin, cuma gece başlattığı 'Adalet Yürüyüşü'nü Moskova'ya 200 km kala durdurmuştu.

Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin, cuma gecesi başlattığı ve Moskova’ya 200 km kala durdurduğu silahlı isyanın ‘vatan toprağında güvenlikle ilgili ciddi sorunlar’ olduğunu gösterdiğini ve Rusya’nın güvenlik şeflerinin Ukrayna’daki başarısızlığı sebebiyle ‘toplumun bunu talep ettiğini’ söyledi.

Prigojin, Concord Group’un Telegram kanalına yüklenen sesli mesajında, “Amacımız yönetimi devirmek değildi” dedi. Bu, Wagner liderinin savaşçılarıyla Rostov şehrinden ayrıldığı cumartesi gününden bu yana yaptığı ilk açıklamaydı.

“Çok kan döküleceğini anladığımız anda durduk” diye devam eden Prigojin, “Bu yüzden ne yapmayı planladığımızı göstermenin yeterli olduğuna inanıyoruz. Geri dönme kararını almamızda iki etken vardı: Öncelikle Rus kanı dökmek istemedik. İkinci olarak da itirazımızın bir göstergesi olarak yürüdük” dedi.

Belarus’ta görülmüş

Konuşma sırasında nerede olduğunu söylemeyen Wagner lideri, Belarus lideri Aleksander Lukaşenko arabuluculuğunda yapılan anlaşmanın bir parçası olarak gerçekten de Belarus’a sürgüne gidip gitmeyeceğini belirtmedi. Rus haber kanalı Brief’e göre Prigojin dün Belarus’un başkenti Minsk’teki Green City Oteli’nde görüldü.

Prigojin, birliklerinin Savunma Bakanlığı’na bağlanmaya direceğini, sözleşmeyi imzalamayacağını ve Wagner’in Belarus’taki operasyonlarını sürdürmesine izin verilebileceğini iddia etti. Wagner’in Belarus’taki operasyonlarına devam etmesi, Ukrayna’nın kuzeyinde saldırı tehdidini artırabilecek bir gelişme olarak görülüyor.

Öte yandan Wagner lideri, bu açıklamalarında Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun ay başında, bakanlıktan bağımsız hareket eden özel askerlerden bakanlıkla sözleşme yapmasını istemesine değindi. Prigojin, Şoygu’nun bu çağrısına olumsuz geri dönüş yapmış ancak Putin, savunma bakanının arkasında durduğunu göstermişti. Wagner liderinin cumartesi günü yürüyüşe geçmesini de bu durumun tetiklediği düşünülüyor.

“Lukaşenko elini uzattı ve Wagner’in yasal olarak hareket edebilmesi için çözümler bulmayı teklif etti” diyen Prigojin bu konuda başka ayrıntı vermekten kaçındı. Rusya’nın bağımsız haber sitesi Verstka, Wagner’in eğitim kamplarını yeniden tesis etmek ve operasyonlar düzenlemek için Belarus’ta kullanmasına izin verilebilecek bazı yerler olduğunu iddia etti.

Putin’in dün ulusa sesleniş konuşmasında söylediği, “Wagner askerleri ya Rusya Savunma Bakalığı ile kontrat imzalayacaklar ya da Belarus’a gidecekler” sözleri de Wagner’in faaliyetlerine artık Belarus üzerinden devam edeceğini gösteriyor.

Güvenlik şeflerine kini devam ediyor

Bunun, Putin’in iki gün önce ‘sırtından bıçaklamak’ ile suçladığı Wagner lideri için olağanüstü bir gelişme olacağı düşünülüyor. Zira Kremlin, Prigojin’in Belarus’a güvenli bir şekilde geçebileceğinin güvencesini verse de devlet medyasında dün çıkan haberlerde Prigojin hakkında açılan soruşturmanın henüz kapatılmadığı bildirildi.

Wagner’in kontrolünün elinde kalmasına ve hapse girmekten kurtulmasına izin verilmesi halinde bunun Prigojin’in Kremlin üzerinde hâlâ bir kozu olduğu şeklinde değerlendirilebileceği söyleniyor.

Prigojin, savunma bakanlığı ile olan kavgasından vazgeçmediğini, bir kez daha güvenlik şeflerini hedef alan açıklamalarıyla gösterdi. “Yürüyüşün amacı Wagner’in yok edilmesine izin vermemek ve profesyonel olmayan eylemleriyle çok sayıda hata yapan yetkililerden hesap sormaktı” diyen Prigojin birliklerinin ayaklanma sırasında Rus havacıları öldürdüğünü de kabul etti. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Wagner birliklerinin bir Il-22 uçağını ve birkaç helikopteri düşürdüğü görülmüştü.

Wagner birliklerinin Moskova’ya yürüyüşünün ‘masterclass’ niteliğinde olduğunu öne süren Prigojin, Ukrayna işgalini kast ederek, “Eğer görev Wagner’in paralı askerlerine verilseydi belki de özel operasyon bir gün sürerdi” dedi.

Wagner isyanında cevapsız sorular: Prigojin ve Afrika'nın geleceğiWagner isyanında cevapsız sorular: Prigojin ve Afrika’nın geleceği

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.