Putin Rusya’nın nükleer stratejisini değiştirdi: Düşmanın nükleer gücü olmasa da kırmızı düğmeye basacak
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rus ordudaki asker sayısını yaklaşık 170 bin artırarak toplam 1.32 milyona çıkaran kararnameyi imzaladı. Kararnameyle ordudaki toplam personel sayısı da 2.2 milyona yükseldi.
Ukrayna’daki savaşta 22. ay geride kalırken Batılı ülkelerin Kiev’e silah tedariki ve Moskova’ya yönelik yaptırımlarıyla açmaz gittikçe büyüyor. Ukrayna yaşlı nüfusu da askere almaya başlarken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin cepheyi doğrudan etkileyecek yeni bir kararnameye imza attı.
Kararnameye göre Rus ordusundaki asker sayısı 170 bin artırılarak 1.2 milyona, toplam personel sayısı 2.2 milyona yükseldi. Putin’in imzaladığı kararname dün Kremlin tarafından yayımlandı ve derhal yürürlüğe girdi.
Russian President Vladimir Putin on Friday ordered the country’s military to increase the number of troops by nearly 170,000 to a total of 1.32 million, as Moscow’s military action in Ukraine continues into its 22nd month. https://t.co/wWH3ucjD2V
— World News Tonight (@ABCWorldNews) December 1, 2023
Bu 2018’den bu yana orduda yapılan ikinci genişleme. Putin’in Ağustos 2022’de verdiği 137 bin askerlik bir önceki takviye emriyle ordunun personel sayısı yaklaşık iki milyona, asker sayısı ise yaklaşık 1.15 milyona ulaşmıştı.
Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada kararnamenin “zorunlu asker sayısında büyük artış” anlamına gelmediğini, artışın daha fazla gönüllünün orduya alınmasıyla kademeli olarak gerçekleşeceğini söyledi. Bakanlık ordunun güçlendirilmesine gerekçe olarak Ukrayna’daki “özel askeri operasyon” ve NATO genişlemesini gösterdi.
Açıklamada “NATO’nun silahlı kuvvetlerinin yeni tesisleri Rusya sınırlarına yakın yerlerde inşa ediliyor ve ilave hava savunma sistemleri ve saldırı silahları konuşlandırılıyor. Böylelikle örgütün taktik nükleer güçlerinin potansiyeli arttırılıyor” dendi.
Bakanlık Rus birliklerinin artırılmasının “NATO bloğunun saldırgan faaliyetlerine” uygun bir yanıt olduğunu söyledi.
Geçen aralık ayında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu “Rusya’nın güvenliğini sağlamaya yönelik görevlerin yerine getirilmesini garanti altına almak için” 1.5 milyonluk bir güce ihtiyaç olduğunu açıklamıştı. Bakan ordunun bu büyüklüğe ne zaman ulaşacağını ise söylememişti.
Kremlin daha önce ordusunun büyüklüğünü yeterli buluyordu ancak komşusuna karşı hızlı zafer kazanma umutları Ukrayna’nın şiddetli direnişiyle yıkılınca hesaplar değişti.
Çatışmalar tüm hızıyla devam ederken Rusya ve Ukrayna tarafları askeri kayıpları konusunda sıkı gizlilik politikası izliyor. Rus ordusu sadece 6 binden biraz fazla askeri kayıp olduğunu teyit etti ancak Batı’nın tahminleri çok daha yüksek. Ekim ayında İngiltere Savunma Bakanlığı düzenli olarak yaptığı bir güncellemede Rusya’nın muhtemelen 150 bin ila 190 bin arasında kayıp verdiğini ve bu sayının öldürülen ve kalıcı olarak yaralanan askerleri de içerdiğini söyledi.
Rus yetkililer orduyu güçlendirmek için bu süreçte çeşitli girişimlerde bulundu. Ağustos 2022’de Putin, Rus ordusunun büyüklüğünün 1 Ocak 2023’ten itibaren 1.15 milyona çıkarılması emrini verdi. Ertesi ay da Ukrayna’daki güçlerini takviye etmek üzere 300 bin yedek askerin seferber edilmesini kararlaştırdı. Bu sayı ordunun mevcut gücünün bir parçası olarak sayılıyor.
Putin daha fazla asker toplamaya gerek olmadığını söylese de seferberlik kararnamesinin ucu açık ve ordunun ihtiyaç duyduğunda ilave yedek asker çağırmasına izin veriyor. Bu kararname aynı zamanda gönüllü askerlerin sözleşmelerini feshetmelerini de yasakladı.
Yetkililer de bu süreçte Ukrayna’ya gönderilmek üzere gönüllü taburlar oluşturarak safların güçlendirilmesine yardımcı olmaya çalıştı. Rusya’nın geniş topraklarının dört bir yanında, daha fazla erkeği askere almaya yönelik bir kampanya aylardır devam ediyor. Nakit ikramiye vadeden reklamlar, askerliğe uygun erkeklere çağrılar yapan işe alım görevlileri ve öğrencileri ve işsizleri cezbetmek için üniversiteler ve sosyal hizmet kurumlarıyla birlikte çalışan askere alma ofisleri bu kampanyanın bir parçası.
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev dün yaptığı açıklamada bu yıl 452 binden fazla kişinin sözleşmeli asker olarak orduya katıldığını söyledi.
Bazı yayın organları ve sivil toplum kuruluşları, Rus yetkililerin mahkumlara bir tur askeri görev karşılığında af teklif ettiğini de söylüyor. Bu çabalar yılda iki kez yaklaşık 120 bin ila 140 bin arasında erkeği bir yıllık zorunlu hizmet için askere çağıran uygulamanın üzerine ekleniyor. Yetkililer ise zorunlu hizmet için askere alınanların Ukrayna’ya gönderilmediğinde ısrar ediyor.
18-27 yaş arasındaki tüm Rus erkekleri bir yıl askerlik yapmak zorunda ancak büyük bir kısmı sağlık nedenleriyle ya da üniversite öğrencilerine verilen tecillerle askerlikten kaçıyor. Askere gitmekten kaçınan erkeklerin oranı özellikle Moskova ve diğer büyük şehirlerde yüksek. Yetkililer bu yıl zorunlu hizmet için üst yaş sınırını 1 Ocak’tan itibaren 30’a yükseltti.
Rus ordusu askere alınacakları 1 Nisan ve 1 Ekim tarihlerinde olmak üzere yılda iki kez topluyor. Putin bu yılın başlarında sonbaharda 130 bin, ilkbaharda ise 147 bin kişinin askere alınması kararını imzalamıştı.