Putin: Türkiye ile ortaklığımız en üst düzeyde

Rusya lideri Vladimir Putin Türkiye ile ikili ilişkileri değerlendirdiği konuşmasında "Ortaklığımız en üst düzeyde" dedi ve enerji alanındaki işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Dünya 5 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Moskova’da göreve başlayacak 21 ülke büyükelçilerinin güven mektuplarını alarak elçileri tebrik etti. Kremlin’de ağırlanan 21 diplomat arasında Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç de bulunuyor.

Rus lider törende Rusya-Türkiye ilişkileriyle ilgili olarak “Türkiye ile ortaklığımız en yüksek düzeyde ve uzun yıllardır çeşitli alanlarda elde edilen tecrübeye dayanıyor. Her iki taraf da iyi komşuluk, ortaklık ve karşılıklı çıkar ilkelerine dayalı bağları daha da geliştirme konusunda kararlı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile sürekli temas halinde olduğunu belirten Putin söz konusu temaslarda ikili ilişkilerle ilgili tüm önemli konuların ele alındığını söyledi.

Enerji alanındaki işbirliğine de değinen Putin konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Enerji sektöründe Rus-Türk işbirliğinin gerçekten stratejik olduğunu özellikle belirtmek isterim. Rosatom (Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu), Türkiye’de ilk nükleer Akkuyu santralini inşa etmeye devam ediyor. Mavi Akım ve TürkAkım boru hatlarının işletilmesi kapsamında doğal gaz sektöründe yakın işbirliği oluşturuldu. Türkiye’de doğal gaz dağıtım merkezinin oluşturulması yönünde çalışmalar sürüyor. Ticaret ve yüksek teknoloji alanlarında da çok sayıda ilginç projemiz, ortak çalışmamız var.”

Putin Rusya’da bugün kutlanacak olan Gönüllüler Günü’nü hatırlattı, bu vesileyle 95 ülkeden gönüllü ekiplerin katıldığı yarışma bir düzenlediğini söyledi ve “Türkiye’den gönüllü ekip düşük gelirli ailelere destek dalındaki yarışmayı kazandı” dedi.

Erdoğan’la Filistin’i görüşmüştü

Rusya lideri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la son olarak 10 Ekim’de telefonda görüşmüştü. Görüşmede iki lider, çatışmaların henüz başında İsrail ve Hamas arasındaki kaygı verici sürecin seyrini ve gerilimin yayılmasını önleyici tedbirleri ele almıştı.

Görüşmede, bölgedeki insani ihtiyaçların karşılanması amacıyla hangi girişimlerin yapılacağı değerlendirilmişti.

Sivil yerleşimlerin hedef alınmasının kaygı verici olduğunu ve bu tür girişimlerin Türkiye tarafından olumlu karşılanmadığını vurgulayan Erdoğan, Türkiye’nin bölgede sükunetin sağlanması için her türlü gayreti göstermeye devam edeceğini söylemişti.

Rusya kaybetti: Antik Kırım hazinesi Kiev'deRusya kaybetti: Antik Kırım hazinesi Kiev’de

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.