Putin, ‘ABD, NATO ve Ukrayna müzakereye yanaşmıyor’ dedi, Afrika ülkeleri Putin’den ateşkes istedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya-Afrika Zirvesi kapsamında yaptığı konuşmada, Ukrayna krizinin çözümü için müzakerelerin yürütülmesi gerektiğini belirtip, ABD, NATO ve Ukrayna'yı suçladı. Zirvede konuşan Afrika ülkeleri liderleri de 'Ateşkese ihtiyacımız var' diyerek Putin'e çağrı yaptı.

Dünya 29 Temmuz 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg’ta düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesi kapsamında Afrika ülkeleri liderlerinin bir araya geldiği toplantıda konuşurken, Ukrayna krizinin çözümüne ilişkin müzakerelerin önemine etti.

“Tüm sorunlar müzakereler yoluyla çözülmelidir ancak sorun şu ki bizimle müzakere etmeyi reddediyorlar” diyen Putin, Ukrayna savaşının Rusya’nın güvenliğine yönelik oluşan tehditler nedeniyle yaşandığını belirterek şunları kaydetti: “Çatışma, ABD ve NATO’nun, Rusya’nın güvenliğine yönelik tehditler yaratmasına dayanıyor ve Rusya dahil herkes için eşit güvenlik konularında müzakereyi reddediyorlar. Ukrayna veya daha doğrusu mevcut Ukrayna rejimi de müzakere yapmayı reddediyor. Bunu resmen duyurdular. Ukrayna başkanı buna ilişkin müzakereleri yasaklayan kararname imzaladı.”

Afrika ülkelerinin 23 milyar dolar borcunu sildi

Afrika ülkeleri liderlerinin bir araya geldiği toplantıdaki konuşmasında Putin ayrıca, Afrika ülkeleriyle ilişkileri geliştirmekte kararlı olduklarını belirterek, “Rusya, Afrika ülkelerinin borç yükünün hafifletilmesi çalışmalarına katılıyor. Rusya tarafından Afrika ülkelerinin silinen borcu şimdiye kadar 23 milyar dolara ulaştı. Son taleplere göre bu amaç için 90 milyon dolar daha tahsis edeceğiz” dedi.

Finans, teknoloji ve gıda gibi alanlarda belirli ülkelerin tekel haline gelmelerinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Rusya lideri Putin, “Buna karşı mücadele edilmelidir. Sovyetler Birliği, Afrika’da çok sayıda işletme, enerji santrali ve çelik fabrikası inşa etmişti. Bu uygulamaya geri dönmeliyiz. Bunu hem ikili temelde hem de uluslararası platformlar üzerinden yapacağız” ifadelerini kullandı.

Putin, Afrika’nın öneminin her geçen gün arttığını belirterek, “Afrika kıtasının gözlerimizin önünde yeni bir güç merkezi haline geldiğini de belirtmek isterim. Siyasi ve ekonomik rolü katlanarak artıyor. Herkes bu nesnel gerçekliği hesaba katmak zorunda kalacak” dedi.

Bazı Afrika devletlerinin, Ukrayna krizinin çözümü için girişimlerde bulunduğunu anımsatan Putin, “Afrika öncelikli çıkarları dışında görünen sorunların çözümüne yardım etmeye hazır. Girişimlerinize saygı duyuyor ve dikkatle değerlendiriyoruz” ifadesini kullandı. Afrika’daki çok sayıda bölgede istikrarsızlığın sürdüğünü ifade eden Putin, bu sorunların, Batılı ülkelerin ‘böl ve yönet’ şeklinde ilerlediği sömürgecilik döneminden miras kaldığını iddia etti.

Putin, Afrika ülkelerindeki ordu personeli ve güvenlik güçlerinin eğitimlerine devam edeceklerini belirterek, “Şu anda birçok Afrika devletinden askeri personel, Rusya Savunma Bakanlığı’nın üniversitelerinde eğitim görüyor. Rusya, 40’tan fazla Afrika ülkesiyle geniş bir yelpazede silah ve teçhizat tedarik ettiğimiz anlaşmalar imzaladı” dedi.

Rusya’nın Afrika’ya yönelik tarım ürünleri ihracatının yaptırımlara rağmen sürdüğünü ifade eden Vladimir Putin, “2022’de Afrika ülkelerine 11,5 milyon ton, sadece bu yılın ilk 6 ayında ise 10 milyona yakın tahıl gönderildi. Bu, ihracatımıza uygulanan ve Rus gıda arzını ciddi şekilde engelleyen, lojistiği, sigorta ve banka ödemelerini karmaşık hale getiren yasa dışı yaptırımlara rağmen gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Afrikalı liderler ateşkes istedi

Rusya-Afrika zirvesinde konuşan Afrikalı liderler Rusya lideri Putin’e savaşı sona erdirme ve Tahıl Koridoru Anlaşması’na geri dönme çağrısı yaptı. Liderler Rusya’yı doğrudan eleştirmedi ancak başta gıda fiyatları olmak üzere savaşın etkileriyle ilgili endişelerini dile getirdi.

Afrika Birliği (AfB) Dönem Başkanı Azali Assoumani, zirvenin kapanışında yaptığı konuşmada Rusya’ya savaşın sona erdirilmesi çağrısı yaptı. Putin’in tahıl sözüne atıfta bulunan Assoumani, “Rusya Devlet Başkanı, tahıl tedariki konusunda bize yardımcı olmak istedikleri mesajı verdi. Evet bu önemli. Ama yeterli olmayabilir. Bizim ateşkese ihtiyacımız var” diye konuştu.

Putin’in zirvede kendilerine Kiev yönetimiyle çözüm için diyaloğa hazır olduğunu belirttiğini kaydeden Assoumani, “Şimdi diğer tarafı ikna etmemiz gerekir” dedi.

Putin'den altı ülkeye bedava tahıl sözü: Rusya-Afrika zirvesinin sürpriz yumurtası Wagner lideri PrigojinPutin’den altı ülkeye bedava tahıl sözü: Rusya-Afrika zirvesinin sürpriz yumurtası Wagner lideri Prigojin

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.