Refah için ‘Bizi kimse durduramaz’ diyen Netanyahu operasyon ve tahliye hazırlığında: 40 bin çadır kurulacak

İsrail Refah tansiyonunu yeniden yükseltti. Netanyahu "Hiçbir güç bizi durduramaz" derken Tel Aviv yönetimi Filistinlilerin tahliyesi için 40 bin çadır alıyor.

Dünya 10 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

İsrail ile Filistinli örgütler arasındaki savaş devam ederken cephe hattının odak konusu Refah için gergin bekleyiş de sürüyor. Müttefiklerinin bile İsrail’e tepki göstermeye başladığı Refah operasyonu için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu “hiçbir güç bizi durduramaz” dedi. İsrail’in 7 Ekim’den sonra zorla yerinden ederek Refah’ta adeta sıkıştırdığı ve kaçacak yerleri kalmayan Filistinliler için ise Tel Aviv yönetiminin 40 bin çadır satın aldığı ifade edildi.

USA Today’in aktardığına göre İsrail’in zorla yerinden edip “güvenli” diyerek önce Gazze’nin güneyine sürdüğü, ardından burada da hedef alarak Refah’ta sıkıştırdığı bir milyonu aşkın Filistinli için 40 bin çadır temin ediliyor. İsrail’in satın aldığı çadırların Refah operasyonu öncesinde tahliye edilecek siviller için kullanılacağı belirtildi.

İsrail medyasına konuşan yetkililer çadırların Refah’tan tahliye edilecek yüz binlerce Filistinliyi barındıracağını söyledi.

‘Hiçbir güç bizi durduramaz’

İsrail’in 40 bin çadır aldığı haberleri hem Tel Aviv’in, hem de Hamas’ın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından iletilen son ateşkes taslağını gözden geçirdiği süreçte geldi. İsrail Başbakanı Netanyahu tansiyonu tırmandıracak söylemlerine de devam etti. Netanyahu “Başta tüm rehinelerimizin serbest bırakılması ve Hamas’a karşı tam bir zafer elde edilmesi olmak üzere hedeflerimize ulaşmak için sürekli çalışıyoruz. Bu zafer Refah’a girmeyi ve oradaki teröristleri ortadan kaldırmayı gerektiriyor. Bu gerçekleşecek” dedi.

Netanyahu ardından en büyük müttefiki ABD’nin de yer aldığı Refah operasyonu karşıtı hükümetlerden söz ederek “Dünyada bizi durduracak hiçbir güç yok. Yapmaya çalışan pek çok güç var, ancak bir faydası olmayacak, çünkü bu düşman yaptıklarını bir daha asla yapmayacak” dedi.

İsrail Başbakanı “İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah kenti de dahil olmak üzere Hamas tugaylarını ortadan kaldıracağını ve bunu hiçbir şeyin engelleyemeyeceğini” söyledi.

ABD’den ateşkes taslağı

İsrail Savaş Kabinesi dün ABD’nin esir takası ve ateşkes önerisini görüşmek üzere toplanmıştı. ABD’nin yüksek tirajlı gazetelerinden Wall Street Journal’ın üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde Washington’un önerisinin altı haftalık bir ateşkes içerdiği ve 900 Filistinli mahkuma karşı Hamas’ın elindeki 100 rehineden 40’ını serbest bırakmasını öngördüğü yazılmıştı.  Hamas ise İsrail Savaş Kabinesinin taslağı görüşmek için toplandığı esnada Tel Aviv yönetimini “uzlaşmaz” tutumunu sürdürmek ve Filistin halkının taleplerini yanıtsız bırakmakla suçlamıştı.

Refah gerginliği

İsrail’in saldırılarından kaçan bir milyonu aşkın Filistinli’nin son kale olarak sığındığı Refah gerilimi devam ediyor. Haftalardır Refah’ı bombalayan İsrail kara operasyonu için sinyal verirken ABD ve diğer ülkeler operasyonu engellemek amacıyla diplomasiyi sürdürüyor. ABD Refah’a operasyon düzenlememesi için uyardığı İsrail’e silah satmaya da devam ediyor. İsrail ordusu çok sayıda Hamas üyesinin Refah’ta mevzilendiğini ve Hamas’ın yenilgiye uğratılması için “operasyonun şart olduğunu” iddia ediyor. İsrail saldırısında yerle yeksan edilen Gazze’de sivillerin sığınacağı son durak olan Refah’ta gergin bekleyiş devam ediyor.

Gazze’deki sağlık yetkilileri Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu’nda 1.200 kişiyi öldürüp 250’den fazla İsrailliyi rehin almasıyla başlayan savaşta 33 binden fazla Filistinlinin öldüğünü söylüyor.

Türkiye ticareti 'kısıtlarız' dedi, İsrail ABD'ye koştuTürkiye ticareti ‘kısıtlarız’ dedi, İsrail ABD’ye koştu

İsrail'e ihracat 54 üründe kısıtlandı, gıda gitmeye devam edecekİsrail’e ihracat 54 üründe kısıtlandı, gıda gitmeye devam edecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.