Trump Yahudi Amerikalıları karşısına aldı: Demokratlara oy veren Yahudi kendi dinini sevmiyordur
Ruanda'da 1994'te yaşanan soykırımı anlatan Ruanda Oteli / Hotel Rwanda filmine ilham kaynağı olan Paul Rusesabagina serbest bırakıldı. ABD Başkanı Joe Biden, "Haberi memnuniyetle karşıladık" dedi.
Ruanda’da 1994’te yaşanan soykırımı anlatan Ruanda Oteli / Hotel Rwanda filmine ilham kaynağı olan Paul Rusesabagina 900 gün sonra serbest bırakıldı. Terör suçlamasıyla yargılandığı davada Katar arabuluculuğunda serbest bırakılan Rusesabagina ABD’ye gidecek.
Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame’nin sert muhaliflerinden olan ve yıllarca sürgünde yaşayan 68 yaşındaki Rusesabagina, hakkında çıkarılan yakalama kararının ardından Ağustos 2020’de Birleşik Arap Emirlikleri’nde gözaltına alınarak tartışmalı şekilde ülkesine getirdi.
Ulusal Özgürlük Cephesi’ni desteklemek iddiasıyla terör suçlamasıyla yargılanan Rusesabagina 25 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Muhalif tutumu ile bilinen Rusesabagina yargılama süresince mahkemeyi ‘sahte’ olarak niteledi.
Başta ABD olmak üzere dış baskıların ardından Rusesabagina 900 gün süren mahkumiyetinin ardından Katar arabuluculuğunda serbest kaldı. Devlet başkanın özel yetkisiyle cezası hafifletilen Rusesabagina Katar Büyükelçiliğine geçti.
Rusesabagina, filmden sonra üne kavuşmuş ve farklı ülkelerde barış ödülleri almıştı. Dönemin ABD Başkanı George W. Bush, 2005’te Rusesabagina’yı Özgürlük Madalyası’yla ödüllendirmişti.
ABD Başkanı Joe Biden, 2021’de terör suçlamasıyla yargılandığı davada 25 yıl hapis cezasına mahkum edilen Paul Rusesabagina’nın serbest bırakılmasına ilişkin yazılı açıklama yayımladı.
Rusesabagina’nın Ruanda hükümeti tarafından serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladığını belirten Biden, “Paul’ün ailesi, onun ABD’ye geri dönmesi için can atıyor ve ben de onların bugünkü iyi haberden duydukları sevinci paylaşıyorum” ifadesini kullandı. Biden, Rusesabagina’nın serbest bırakılmasını mümkün kılan Ruanda hükümeti ile süreçteki rolü nedeniyle Katar’a ve ABD’de konuya ilişkin devlet bünyesinde çalışanlara teşekkürlerini iletti.
Rusesabagina’nın gerçek hikayesinden esinlenilerek 2004 yılında beyaz perdeye aktarılan Ruanda Oteli filminde onun 1994 soykırımı sırasında 1,200’den fazla insanı otelinde saklayarak hayatını kurtardığı anlatılıyor.
Ruanda’da 1994’te Hutular, dönemin Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana’nın uçağının düşmesinden sorumlu tuttukları Tutsilere karşı soykırım başlatmıştı.
Ülkede 100 gün süren katliamda, 800 binden fazla Ruandalı hayatını kaybetmişti.