Bu sefer Biden’a haber vermiş: ABD Savunma Bakanı yine hastanelik oldu

Daha önce prostat kanseri olduğu açıklanan ve iki kez ameliyat olan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin yeniden hastaneye kaldırıldı. Savunma Bakanı'nın yoğun bakıma alındığı bildirildi. Austin'in bu haftaki Brüksel programı da iptal edildi.

Dünya 12 Şubat 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin. / Fotoğraf: AA

Daha önce prostat kanseri teşhisi konan ve Biden yönetimine haber vermeden sessiz sedasız hastaneye kaldırılan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Lloyd Austin yeniden hastanelik oldu. Ortadoğu’da tansiyonun yüksek olduğu bir dönemde koltuğunu boş bırakmasıyla gündem olan Austin bu kez yetkililere haber verdi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) pazar günü Austin’in hastaneye kaldırıldığını duyurdu. Açıklamada Savunma Bakanının mesanesiyle ilgili acil müdahale gerektiren bir sorun yaşadığı için askeri hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Doktorlar bakanın yoğun bakımda olduğunu ve ne kadar süreyle burada kalacağının belli olmadığını açıkladı.

Pentagon Sözcüsü General Patrick S. Ryder ilk açıklamasında Austin’in Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi’ne götürüldüğünü söyledi. Ryder savunma bakan yardımcısı ve genelkurmay başkanının yanı sıra Beyaz Saray ve Kongre üyelerinin de bilgilendirildiğini söyledi. Pazar akşamı yeni bir açıklama yapan General Ryder 70 yaşındaki Austin’in görevlerini savunma bakan yardımcısı Kathleen H. Hicks’e devrettiğini söyledi.

ABD siyasetini ‘kanser eden’ prostat sorunu

Aralık ayında prostat kanseri teşhisi konan ve 22 Aralık’ta prostat kanseri tedavisi için ameliyat edilen Austin ABD iç siyasetinde büyük bir krize neden olmuştu. Kuzey Virginia’daki evinden 1 Ocak’ta ambulansla Walter Reed’e geri götürülen Savunma Bakanı şiddetli ağrı, idrar yolu ve mesane enfeksiyonları gibi şikayetlerle günlerce yoğun bakımda kaldı. Austin’in yaşafığı bu sağlık sorunları ve hastaneye yatışının Beyaz Saray ve Pentagon’dan dahi gizlenmesi büyük bir krize neden oldu. Başkan Biden’ın 4 Ocak’a kadar Austin’in kanser teşhisi, ameliyatı veya ikinci kez hastaneye yatırılmasından haberdar olmadığının ortaya çıkmasının ardından Pentagon Austin’in hastaneye yatırıldığını ilk kez 5 Ocak’ta Kongre’ye ve kamuoyuna açıkladı.

Bu olayın ardından ABD siyasetinde patlak veren savunma krizi uzun süre manşetlerde yerini aldı. Ortadoğu’da patlak veren krizin ortasında ABD Savunmasının başındaki ismin ortadan kaybolmasının yarattığı krizin ardından Austin duyduğu pişmanlığı dile getirmişti. 1 Şubat’ta gazetecilere “Çok açık olmak istiyorum: Bu durumu doğru bir şekilde ele almadık. Ben bunu doğru yapmadım” demişti. Savunma Bakanı “Kanser teşhisimi Başkan’a söylemeliydim, ekibime ve Amerikan halkına söylemeliydim ve tüm sorumluluğu üstleniyorum. Ekip arkadaşlarımdan ve Amerikan halkından özür diliyorum” diye konuşmuştu.

Hastaneye kaldırılan Austin’in bu hafta Brüksel’e gitmesi ve Ukrayna Savunma Temas Grubu’nun aylık toplantısına liderlik etmesi bekleniyordu. Savunma Bakanının NATO Savunma Bakanlarının toplantısına katılması da planlanıyordu. Austin’in hastaneye kaldırılmasıyla bu ziyaretlerinin de iptal edildiği bildirildi. Basın brifinginde konuşan Pentagon sözcülerinden Hava Kuvvetleri Tümgenerali Patrick Ryder, Bakan Austin’in bu hafta Brüksel’e gidemeyeceğini söyledi.

Savunma Bakanı kanser olduğunun kamuoyuna bildirilmesinin ve geçirdiği iki ameliyatın ardından ocak ayının büyük bölümünde uzaktan çalıştı. 1 Şubat’ta gazetecilere devam eden bacak ağrısıyla başa çıkmak için fizik tedavi gördüğünü söyledi. Ürdün’de öldürülen üç ABD askeri için Delaware’de Dover Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki törende Biden ve diğer üst düzey ABD’li yetkililerle birlikte görüldü, ancak Austin törene bastonla katıldı.

Emekli dört yıldızlı bir general ve ABD Merkez Komutanlığı’nın (CENTCOM) eski komutanı olan Austin 2021 yılında Pentagon’da Savunma Bakanı olarak en üst düzey görevine başladığında 40 yılı aşkın ordu kariyeriyle dikkat çekiyordu.

Kral Charles kanser teşhisinden sonra ilk kez konuştu: Teşekkür ederimKral Charles kanser teşhisinden sonra ilk kez konuştu: Teşekkür ederim

Bu nasıl zafiyet? Biden, savunma bakanının kanser olduğunu yeni öğrenmişBu nasıl zafiyet? Biden, savunma bakanının kanser olduğunu yeni öğrenmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.