Kral Charles kanser teşhisinden sonra ilk kez konuştu: Teşekkür ederim

Kanser olduğunu hafta başında dünya ile paylaşan İngiltere Kralı Charles kendisine destek verenlere teşekkür etti. Kanserle mücadele kuruluşları ise Charles hastalığını açıkladığından beri insanların konuya ilgisinin arttığını belirtiyor.

Dünya 11 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Kral Charles sağlık çalışanının elini sıkarken. Fotoğraf: Royal Family/X

Kendisine konan kanser teşhisini hafta başında kamuoyu ile paylaşan İngiltere Kralı 3 Charles sessizliğini bozdu. Hastalığını paylaştıktan sonra ilk kez konuşan Charles destekleri için halkına teşekkür ederek “en büyük teselli ve cesaretin bu destekler olduğunu” söyledi.

Yazılı olarak yapılan açıklamada “Son günlerde aldığım çok sayıda destek mesajı ve iyi dilekler için en içten teşekkürlerimi ifade etmek isterim. Kanserden etkilenen herkesin bileceği gibi bu tür nazik düşünceler en büyük teselli ve cesaret kaynağıdır” dendi.

Prostat büyümesi nedeniyle ameliyat olan ve bir süre hastanede kalan Charles’a pazartesi günü kanser teşhisi konduğu açıklanmıştı. Ancak bazı kaynaklar bu kanserin prostat büyümesinden bağımsız olduğunu belirtmiş, kanserin türü hakkında bilgi vermekten kaçınmıştı. Buckingham Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada Charles’ın hastalığını paylaşmasındaki amacın kanser nedeniyle acı çeken kişiler için farkındalığı artırmak olduğu belirtilmişti.

Hastalığı açıklanır açıklanmaz Birleşik Krallık’ta faaliyet gösteren kanserle mücadele grupları Charles’a acil şifalar diledi. Charles yazılı açıklamasında hastalığını öğrendikten sonra kanser hastalarına yardım eden kuruluşlara duyduğu hayranlığın arttığını belirterek “Onların yorulmak nedir bilmeyen ilgisine ve adanmışlığına hayatım boyunca duyduğum hayranlık, şahsi deneyimim ardından daha da arttı” dedi.

Ayrıca bugün Charles halkın karşısına da ilk kez çıktı. Eşi Kraliçe Camilla ile pazar sabahı Sandringham malikanesindeki St. Mary Magdalene Kilisesi’ne yürüyen Charles, kendisini izleyenlere el salladı.

Kanserle mücadele gruplarına ilgi artmış

Kanserle mücadele grupları ise Charles’ın hastalığını paylaşmasından bu yana kuruluşlara ilginin arttığını söylüyor. Mesela İngiltere Prostat Kanseri grubu internet sitesini ziyaret edenlerin ve prostat muayenesi yaptırmalarına gerek olup olmadığını öğrenmek için internet üzerinden risk kontrol testini çözen erkeklerin sayısında yüzde 500’lük artış olduğunu açıkladı.

Charles’ın desteklediği Macmillan Kanser Desteği kuruluşu da internet sitelerine ilginin son dört yılın en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı. Bir başka kanserle mücadele kuruluşu olan Maggie’s yetkilileri ise Charles’ın çalışmaya devam etme kararının çok önemli olduğuna değindi. Çoğu insanın kanser hastalarının çalışmayı bırakması gerektiğini varsaydığını söyleyen kuruluş çalışanları sırf bu yüzden kanser hastalarının işvereni hastalık konusunda bilgilendirmediğini ve hatta hastaların yüzde 40’ının hastalık izni almak yerine tatillerinden keserek muayeneye gittiğini belirtti.

Maggie’s CEO’su Laure Lee kanser hastalarının bunu yapmasındaki sebebin işini kaybetme ya da terfi edememe korkusu olduğunu anlatarak “Kanser teşhisi konan herkes çalışma haklarının olduğunun farkında olmalı. Yine de kendilerini hazır hissedene kadar hastalıklarını iş arkadaşlarına söylemek zorunda da değiller” dedi.

Doktorlar Charles’a kamu görevlerinden uzak durmasını tavsiye etti. Bu sebeple tedavisi devam ettiği sürece Charles’ı katılması gereken etkinliklerde görmeyeceğiz. Ama kral saraydaki görevlerini aksatmayacak ve gerekli evrak işlerini yapmaya devam edecek. Charles salı günü Buckingham Sarayı’ndan helikopterle ayrılırken görülmüştü. 75 yaşındaki Charles tedavisi boyunca Norfolk’taki Sandringham malikanesinde kalacak.

Kraliyet diken üstünde

Charles Buckingham Sarayı’ndan ayrılmadan kısa süre önce Prens Harry’nin Charles’ın babasını görmeye geldiği öğrenilmişti. Baba oğulun ilişkileri Harry’nin kaleme aldığı kitapta ve eşi Meghan ile yaptığı Netflix belgeselindeki ifşalarının ardından hasar görmüştü. Daha doğrusu Harry İngiltere’de hoş karşılanmaz olmuştu.

Bu arada kraliyet ailesi son dönemde geçirilen hastalıklarla diken üstünde. Charles’ın prostat büyümesi sebebiyle hastaneye yatmasından kısa süre sonra gelini Prenses Kate de karın ameliyatı olmak için hastaneye yatırıldı. Normalde doğumlarının ardından bile halkın önüne çıkan Kate’in nedeni bilinmeyen karın ameliyatı sonrasında halkın karşısına çıkmayı reddetmesi dikkat çekti. Prens William eşini yalnız bırakmamak için bir süreliğine izin almıştı ancak babasının hastalığı nedeniyle hafta başında işinin başına döndü.

Elizabeth’in ölümünün ardından aile sayıca büyük azalma yaşadı. Normalde ailenin şöyle olması gerekiyor: Kral Charles, Kraliçe Camilla, Prenses Anne, Prens Andrew, Edinburgh Dükü ve Düşesi, Galler Prensi William ve Galler Prensesi Kate, Sussex Dükü Harry ve Düşesi Meghan, Gloucester Dükü ve Düşesi ile Kent Dükü ve Düşesi.

Ne var ki Harry ve Meghan kraliyetten ayrılmayı tercih etti, Prens Andrew ise pedofili ve fuhuş ağı oluşturmaktan mahkum edilen Jeffrey Epstein ile bağlantıları nedeniyle kraliyetten uzaklaşmaya zorlandı. Geriye kaldı 11 kişi ve bu 11 kişinin yarısından fazlası 70 yaşın üzerinde.

Ya durumu daha da kötüleşirse?

Saraydan gelen sinyaller olumlu olsa da kralın devlet görevlerini yerine getirememesi durumunda devreye girecek birtakım anayasal hükümler var. Bu hükümlere göre “devlet danışmanları” göreve çağrılabilir. Hükümdar adına hareket etmek ve devletin işleyişini sürdürmesine yardımcı olmak üzere iki danışman atanabilir. Bu kişilere belgeleri imzalama, özel konsey toplantılarına katılma ve yeni büyükelçileri kabul etme yetkisi verilse de başbakan atama gibi en kritik anayasal rollerden bazılarını yerine getiremeyecekler.

Eğer kral anayasal görevlerini yerine hiç getiremeyecek ve devlet düzgün işleyemez duruma gelirse yetkileri alınabilir ve yerine bir naip geçebilir. 1937’de çıkarılan Naiplik Yasası’na göre naip tahtın bir sonraki varisi, yani Prens William olacak. Ancak bu senaryonun gerçekleşebilmesi için kralın zihinsel ya da bedensel yetersizlik nedeniyle görevlerini yerine getiremeyecek duruma gelmesi ya da belirli bir nedenden dolayı bu işlevleri yerine getiremeyecek durumda olduğunu gösterecek bir rapor gerekiyor. Bu rapor Lordlar Kamarası başkanı, Avam Kamarası başkanı, İngiltere Başyargıcı, Temyiz Mahkemesi yargıcı ve kraliçeden oluşan bir heyeti ikna etmek zorunda. İkna olan heyetin kararlarını yazılı olarak bildirmesi gerekiyor.

Kral kansere yakalandı, tahtın varisi ilk kez konuştuKral kansere yakalandı, tahtın varisi ilk kez konuştu

5 soruda Kral Charles’ın sağlığı: Sorun prostat değil, ailede kanser vakası var5 soruda Kral Charles’ın sağlığı: Sorun prostat değil, ailede kanser vakası var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.