Kral kansere yakalandı, tahtın varisi ilk kez konuştu

İngiltere'de Kral'ın kanser tedavisine başlamasının ardından ilk kez konuşan tahtın varisi Prens William Londra'da katıldığı etkinlikte destek mesajları için teşekkür etti. Veliaht Prens'in bağış etkinliğindeki esprili üslubu dikkat çekti.

Dünya 8 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Galler Prensi William / Fotoğraf: AA

“Özellikle son günlerde Catherine ve babam için gelen nazik destek mesajları için minnettarım.” Bu sözler Prens William’ın babası Kral Charles’a kanser teşhisi konmasından bu yana kamuoyuna yaptığı ilk açıklama. Prens Londra Hava Ambulansı için düzenlenen bağış gecesinde yaptığı konuşmada “Bu hepimiz için büyük bir anlam ifade ediyor” dedi.

Prens William babasının hastalığı ve eşi Catherine’in geçirdiği karın ameliyatından sonra resmi görevlerine döndüğü bu etkinliğin niteliği hakkında biraz da şakayla şunu söyledi:

“Son birkaç haftanın daha ziyade tıbbi odaklı olduğunu söylemek doğru olur. Ben de tüm bunlardan uzaklaşmak için bir hava ambulansı etkinliğine gelmeyi düşündüm.”

Prens Kral Charles ya da Catherine’in sağlık durumu hakkında fazla ayrıntı vermedi. Kendisi de eski bir hava ambulansı pilotu olan Prens William bu acil durum hizmetini desteklemek için yeni helikopterlere duyulan ihtiyaçtan söz etti, hayır kurumunun 15 milyon sterlin toplamak için yürüttüğü çağrının “gerçekten hayat kurtarıcı bir fark yaratabileceğini” anlattı.

William’dan Cruise’a ‘Görevimiz Tehlike’ esprisi: Helikopterleri almayın

Westminster’da otelde düzenlenen yardım galasında sürpriz konuk olarak Tom Cruise’un adını anan prens yine esprili bir dille bunun tıbbi acil durumlarda kullanılan helikopterler açısından “kötü bir haber olmayacağını” umduğunu söyledi.

William “Bir sonraki Görevimiz Tehlike serisi için yeni helikopterlerden birini ödünç almazsanız memnun oluruz. Hepimiz ekranlarımızda gördük ki aşınma ve yıpranma konusunda geri kalanımızdan farklı bir yaklaşımınız var gibi” dedi.

Günün erken saatlerinde Galler Prensi Windsor Şatosu’nda bir takdim töreni yapıldı. Törende onurlandırılanlar arasında dünyanın dört bir yanındaki dezavantajlı insanlara ikinci el spor malzemesi gönderen SOS Kit Aid’in kurucusu John Broadfoot da vardı.

Prens İngiltere kadın futbol takımı için 100’den fazla maça çıkan ve eski adıyla Ellen White olarak bilinen Ellen Convery ile sohbet ederken görüntülendi.

Prens William’ın kamu görevlerine dönüşü Galler Prensesi Catherine’in ameliyat olmasından sonraki üç haftalık aranın ardından gerçekleşti. Saray kaynaklarına göre Prens William eşi ve çocuklarının yanında olmaya odaklanmıştı, ancak şimdi kamu görevlerini yerine getirmek zorunda.

Kral ise devlet başkanı olarak resmi anayasal rolünü yerine getirmeye devam edecek ancak kanser tedavisi süresince kamuya açık etkinliklerden geri duracak.

Öte yandan Kral Charles’ın resmi mesajı dün Kraliyet Ailesi’nin web sitesinde yayınlandı. Bu kanser olduğu açıklanmasından bu yana yapılan ilk açıklama. Grenada’nın bağımsızlığının 50. yıldönümünü kutlayan resmi mesajda Kral’ın sağlık durumuna ilişkin bir atıfta bulunulmadı.

Kanser teşhisinden sonra ilk kez görüntülendi

Kral ve Başbakan Rishi Sunak arasındaki düzenli görüşmeler yüz yüze olmaya devam edecek ve bir sonraki görüşme iki hafta sonra. Dün Sunak ile Kral arasında telefonda kısa bir özel görüşme de gerçekleşti.

Charles kendisini görmek için Kaliforniya’dan gelen oğlu Prens Harry ile kısa bir görüşmenin ardından salı günü Norfolk’taki Sandringham Şatosu’na gitti. Helikopterle Sandringham’a gitmek üzere Buckingham Sarayı’na giden Kral kanser teşhisinin açıklanmasından bu yana ilk kez görülmüş oldu.

Prens Harry ile Kral arasındaki görüşmenin bir saatten az sürdüğü belirtildi. Londra’da geçirdiği gecenin ardından Heathrow Havaalanı’nda görülen Prens Harry’nin ABD’ye dönmekte olduğu tahmin ediliyor.

Harry’nin “Spare (Yedek)” adlı anı kitabında ayrıntılı olarak anlatılan gerginliklerin ardından iki kardeş arasında bir yumuşama emaresi yok. Harry Londra’ya vardığında kaynaklar kardeşlerin görüşmesinin planlanmadığını belirtmişti.

5 soruda Kral Charles’ın sağlığı: Sorun prostat değil, ailede kanser vakası var5 soruda Kral Charles’ın sağlığı: Sorun prostat değil, ailede kanser vakası var

Prostat büyümesi nedeniyle hastaneye yatan Kral 3. Charles'a kanser teşhisi kondu, kemoterapi başladıProstat büyümesi nedeniyle hastaneye yatan Kral 3. Charles’a kanser teşhisi kondu, kemoterapi başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.