5 soruda Kral Charles’ın sağlığı: Sorun prostat değil, ailede kanser vakası var

Önce prostat kontrolü için hastaneye yattı, sonra kanser teşhisi kondu. Saray Kral Charles’ın sağlık durumuyla ilgili şeffaf bir iletişim politikası yürüterek kamuoyunu gelişmelerden haberdar ediyor. Yine de akıllara takılan bazı sorular var.

Popüler 6 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Hamburg, Germany - March 31, 2023: close up portrait of the British king Charles III. during the wreath-laying ceremony at St. Nicolai memorial under a black umbrella on occasion of the state vivit

Buckingham Sarayı geçen hafta prostat kontrolü için hastaneye yatan Kral Charles’ın kanser olduğunu açıklayınca akla ilk olarak prostat geldi. Halbuki resmi kaynaklardan gelen bilgiye göre kanser prostatta değildi.

Annesi 2. Elizabeth’in ölümünden sonra 8 Eylül 2022’de Birleşik Krallık tahtına çıkan Charles’ın hastalığıyla birlikte gündeme gelen soruları The Washington Post gazetesi derledi.

1. Kanser teşhisi hakkında ne biliyoruz?

Buckingham Sarayı kralın ne kanseri olduğunu açıklamadı ama prostat kanseri olmadığını belirtti. İyi huylu bir prostat büyümesini tedavi etmek için yapılan işlemler sırasında Kral’ın kanser olduğu anlaşıldı.

İngiltere’nin en büyük kanser araştırma merkezi Cancer Research’e göre İngiltere’de kanser vakalarının en çok görüldüğü yaş aralığı 85 – 89 yaşları arasında. 75 yaş ve üzeri erkek İngiliz erkekleri arasında en yaygın kanser türleri prostat, akciğer ve bağırsak kanseri.

2. Kral Charles kaç yaşında?

Kral 3. Charles şu an 75 yaşında. Kraliyet ailesi üyelerinin ömrü uzun. Charles’in büyük annesi Kraliçe Anne 101 yaşına kadar yaşadı. Babası Prens Philip hastalıktan değil yaşlılıktan öldü. Charles’ın annesi  Elizabeth 96 yaşına kadar yaşadı.

Kraliyet tarihçileri ailenin geçmişinde kanser vakası olduğunu söylüyor. Charles’ın dedesi Kral 4. George 1952’de 56 yaşındayken akciğer kanserinden öldü. Kralın kanserden öldüğü halktan saklandı ve resmi ölüm nedeni olarak ‘koroner tromboz’ (pıhtı atması) gösterildi.
Bugün ise spekülasyondan kaçınmak ve sağlık konusunda farkındalık yaratmak için özellikle bilgi paylaşılıyor.

3. Kraldan sonra tahta kim oturacak?

Saray Charles’ın “devlet işlerine” devam edeceğini ve hükümetle temas halinde olacağını söylüyor. Ancak yasaya göre Charles görevini yerine getiremez hale gelirse tahta ilk sıradaki veliaht Prens William oturacak.

Taht sırasındaki ilk beş isim şunlar:
1. Prens William, Galler Prensi (Kralın büyük oğlu)
2. Galler Prensi George (William ve Galler Prensesi Kate’in 2013’te doğan oğlu)
3. Galler Prensesi Charlotte (2015 doğumlu)
4. Galler Prensi Louis (2018 doğumlu)
5. Prens Harry, Sussex Dükü (Kral Charles’ın ikinci oğlu)

Tahta geçme sırasının tamamını buradan görebilirsiniz.

4. Bu Kraliçe Camilla’nın unvanı için ne anlama gelebilir?

Camilla’nın resmi unvanı hükümet başkanının eşini ayırmak için kullanılan bir terim olan “Kraliçe Konsort.” Bu “eş durumundan kraliçe” anlamına gelir. Charles bir sebeple tahttan inse bile bu unvan değişmeyecek. Camilla anayasal yetkiye sahip değil, taht sırasında da yer almıyor.

Yine de Camilla Charles’ın tedavi sürecinde kamu görevlerine devam edecek. 

5. Kral Charles’ın hastalığı Prens Harry’yi nasıl etkiler?

Prens Harry, Kral Charles ile kanser teşhisinden sonra konuşmuş. Yakında babasını görmek için yaşadığı Kaliforniya’dan İngiltere’ye gelecek. Kraliyet uzmanları bu durumun baba oğul arasındaki buzları eritebileceğini söylüyor. Harry kraliyet görevlerini bıraktı ancak taht sırasındaki yerini (5’inci sıra) koruyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.