Kral III. Charles’ın taç giyme törenine 25 gün kaldı: İşte törenin ayrıntıları ve Twitter emojisi

Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth'in geçen eylül ayında hayatını kaybetmesinin ardından tahta çıkan Kral III. Charles'ın taç giyme törenine bir aydan daha az bir süre kaldı. 6 Mayıs'ta gerçekleşecek törenin detayları kamuoyu ile paylaşıldı.

Dünya 11 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kral Charles ve Konsort Kraliçe Camilla, St. George Şapeli'nde. Fotoğraf: Royal Family

İngiltere kraliyetinde ne yaşansa olay olur ve çok konuşulur. Özellikle de görkemli taç giyme törenleri, düğünleri ve cenazeleri daima en çok konuşulan konular olmayı başarır. Şimdi yeniden gündemi kraliyet meşgul edecek. Kraliçe II. Elizabeth’in ölümüyle 64 yıllık bekleyişi sona eren Kral III. Charles sonunda 6 Mayıs’ta tacını takacak. Ancak bizi Kraliçe’nin 1953’teki taç giyme töreninden daha kısa ve daha az şatafatlı bir tören bekliyor.

Buckingham Sarayı aylardır beklenen taç giyme töreninin programını açıkladı. Buna göre Charles, törende ilk olarak Elizabeth’in elmas jübilesi için tasarlanan fayton ile saraydan Westminster Katedrali’ne gidecek.

İlk olarak 2014 yılında Elizabeth tarafından parlamentoya giderken kullanılan elmas jübile faytonu. Fotoğraf: Royal Family

Katedrale giderken Başkanlık Ofisi 10 Numara’nın da bulunduğu Whitehall Caddesi’nden geçecek ve hem katedralin hem de İngiltere Parlamentosu’nun bulduğu Parlamento Meydanı’na ulaşacak. Charles burada 2 kilometrelik yürüyüşün ardından taç giymek için katedrale girecek.

Törende taç üstüne taç değiştirilecek

Kral Charles törende katedral dışına çıkarılması yasak olan Aziz Edward tacını takacak. Kral’ı kutsamak için kutsal yağ kullanılacak ve bu yağ, kartal şekilli yağdanlıktan taç giyme kaşığına dökülecek. Törende boy gösterecek en nadide parça ise aslında bu kaşık.

Zira diğer parçaların çoğu en fazla 350 yıllık. Bu da İngiltere’deki iç savaşı ve I. Charles’ın 1649’daki idamını görmediler demek oluyor. Halbuki 12. yüzyıldan kalma bu kaşık, Oliver Cromwell’in kraliyet tasfiyesinden kurtulmayı başaran nadide parçalardan. 

İngiltere'ye monarşiyi yeniden getiren tarihi belge 600 bin sterline açık artırmaya çıkacakİngiltere’ye monarşiyi yeniden getiren tarihi belge 600 bin sterline açık artırmaya çıkacak

Kaşık, önce I. Charles’ın sonra ise Cromwell’in gardırobuyla ilgilenen Clement Kynnersley denilen bir adama 16 şiline satılmıştı. Kynnersley daha sonrasında bu kaşığı belli bir miktar karşılığında II. Charles’a geri vermişti.

12. yüzyıldan kalma taç giyme kaşığı. Fotoğraf: Royal Collection Trust

Charles, tören sonrası yapılacak geçit töreninde dini gücü temsilen asa ve küre taşıyacak. Aziz Edward’ı katedral dışına çıkaramayacağı için 1937’de dedesi VI. George’a 2 bin 868 elmas, 17 safir, 11 zümrüt ve 269 inciyle tasarlanmış İmparatorluk Tacı’nı giyecek. Konsort Kraliçe Camilla ise 1911’de Kraliçe Mart için yapılan tacı takacak.

Westminster Abbey’den saraya dönüşte ise fayton değiştirilecek ve ilk olarak 1762’de Kral III. George tarafından parlamento açılışına giderken kullanılan Gold State Coach’a binilecek.

Gold State Coach. Fotoğraf: Royal Family

Teknolojinin de ilerlemesinin bir sonucu olarak geleneksel tören takibi de değişime uğradı haliyle. Töreni dünyanın başka noktalarından merakla bekleyenlerin ve hatta beklemese de konuya ilişkin yorum yapmayı iple çekenlerin büyük bir çoğunluğu sosyal medya mecralarına akın edecek. Twitter’da bu fırsatı kaçırmayarak taç giyme törenine özel emoji tasarladı. Twitter tasarımı hazırlarken Aziz Edward Tacı’ndan esinlendi. İşte o tasarım:

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.