Kral Charles’ın taç giyme töreninden: Monarşi karşıtları ‘Benim kralım değil’ dedi, 20 milyon Britanyalı töreni izledi

Kral 3. Charles cumartesi günü düzenlenen törenle 70 yıldır beklediği tacı nihayet giydi. Bir yanda işleri durgun olan satıcıları tören sayesinde bol satış yapacağını umarken, öte yanda monarşi karşıtları 'Benim kralım değil' diyerek monarşinin gereksizliğine dikkat çekti.

Dünya 8 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Monarşi karşıtları, Kral Charles'ın taç giyme töreninin rotasında protesto düzenledi. Fotoğraf: Shutterstock

Kral 3. Charles, 70 yıllık bekleyişin ardından sonunda cumartesi günü tacını taktı. Taç giyme töreni tüm dünyada ilgiyle takip edildi. ’21. yüzyılda ne monarşisi’ diyen de etkinlikten günler önce İngiliz bayraklarını sarınarak geçit töreninin yapılacağı yere kamp kuran da törene ilgi gösterdi. Böylesine ilgi gören etkinlikten kâr amacı güden şirketler ise şöyle nemalandı:

Zorlu bir dönemden geçen pub sektörü, yeni kral aracılığıyla 120 milyon sterlin kazanacağını umuyor. Pubların açık kalma süresinin uzaması ve özel taç giyme töreni biralarının yarattığı cazibe sayesinde tahmini olarak 62 milyon pint (normalden 17 milyon daha fazla) bira içilmesi bekleniyor.

Son taç giyme töreni 70 yıl önce düzenlenmişti. Artık hafızalarda silik bir anı olarak kalan taç giyme törenini canlandırmak için hatıra eşya sektörü de hızlandı. Stoke-on-Trent’teki Halycon Days tarafından üretilen kemik porselen fincanlardan 4 sterlinlik kupalara kadar, her kesime hitap edecek hediyelik eşya piyasaya sürüldü. Perakende Araştırma Merkezi’ne (CRR) göre, halkın piyasaya sürülen 3.8 milyon hediyelik eşya için 250 milyon sterlin harcaması bekleniyor. Bu ürünlerin arasında çay ve bisküvi de var.

Taç giyme töreninin resmi internet sayfasına göre kayıt altına alınmayan toplanmalar da dahil edildiğinde 20 bine yakın kişi parti ve piknik yapacak. Tabii bu etkinlikler için yiyecek ve içeceğe de ihtiyaç duyuluyor. Perakendeciler kiş ve çörek satışlarının arttığını söylüyor. Ortada büyük satış rakamları var. Süpermarket zinciri Tesco sadece bu hafta 9 milyon şarap, 600 bin çörek ve 675 bin turta satacağını düşünüyor. Parti yiyecek ve içeceklerine fazladan 200 milyon sterlin harcanması bekleniyor.

The Guardian, Kral Charles'ın servetini mercek altına aldı: Tam 1.8 milyar sterlinThe Guardian, Kral Charles’ın servetini mercek altına aldı: Tam 1.8 milyar sterlin

20 milyon kişi izledi

Tabii bunlar tahmini miktarlar, henüz törenin çıktıları paylaşılmadı. Ancak resmi verilere göre 20 milyon Britanyalı Charles’ın taç giyme törenini televizyondan takip etti. Bu yılın en çok izlenen televizyon yayını olsa da 2. Elizabeth’in eylül ayındaki ölümünün ardından yapılan cenaze yayınını 29 milyon Britanyalı izlemişti.

Sosyal medyada törenle ilgili en çok konuşulan olaylardan biri Konsort Kraliçe Camilla’nın eski eşi 83 yaşındaki Andrew Parker Bowles’ın da törendeki yerini almasıydı. Törene bastonuyla katılan Bowles, eski eşine karşı kin beslemediğini göstermiş oldu. Camilla ile evlenmeden önce bir dönem Charles’ın kız kardeşi Prenses Anne ile çıkan Bowles’ın Camilla ile iki tane çocuğu var.

Öte yandan kraliyetteki görevlerinden feragat eden Prens Harry törene de eşi Meghan Markle olmadan katıldı. Tören sırasında da hiçbir görevi olmayan Harry, babasının taç giyme törenini kuzenlerinin yanında üçüncü sırada izledi ve kardeşi Prens William ile hiçbir etkileşimde bulunmadı.

70 yıl sonra ilk kral: Kral 3. Charles erdi muradına70 yıl sonra ilk kral: Kral 3. Charles erdi muradına

Monarşi karşıtları da meydanlardaydı

Taç giyme törenini eğlenceli bulmayan Britanyalılar da vardı. Binlerce monarşi karşıtı, Londra’da toplanarak ‘Benim Kralım Değil’ diye haykırdı. Bu eylemleri karşılıksız kalmadı. Yetkililer 52 kişiyi gözaltına aldı. Britanya’nın en büyük monarşi karşıtı örgütü Republic, polisin protestocuları hiçbir sebep göstermeden gözaltına aldığını söyledi.

Geçen yıldan beri iklim krizine dikkat çekmek için sanat eserlerine zarar verici eylemlerde bulunan Just Stop Oil de protestolarda boy gösterdi ve onlar arasından da tutuklananlar oldu.

Bunlar yaşanırken ülkenin İşçi Partisi, ‘Tanrı kralımızı korusun’ yazan bir tweet paylaştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.