Dünyadan 100. yıl için kutlama mesajı yağdı

Türkiye Cumhuriyeti 100 yaşında! Bu vesilesiyle Asya'dan Avrupa'ya ve Afrika'ya ülke liderleri Cumhuriyet'in 100. yılını kutladıkları mesajlar yayınladı. Türkiye'yi tebrik edenler arasında Rus lider Putin, Azerbaycan lideri Aliyev ve İngiltere Kralı Charles vardı. İşte dünya liderlerinin mesajları.

Dünya 30 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Cumhuriyet'in 100. yılını kutlayan liderler arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İngiltere Kralı 3. Charles, kurumlar arasında ise NATO var.

Türkiye Cumhuriyeti 100 yaşında. Ülkenin dört bir yanında kutlamalar düzenlenirken dünya liderlerinden de bu özel günü kutlama mesajları geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’ye kadar birçok lider mesaj gönderdi. İngiltere Kralı 3. Charles’ın cumhuriyeti kutlaması ve normalde tüm bayramlarda Türkiye’ye tebrik mesajı yollayan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’den ses çıkmaması oldu dikkat çekti. Batı bloğunun askeri ittifakı NATO da Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutladı. İşte liderlerin ve NATO’nun tebrik mesajları:

Rusya: Türkiye dünya sahnesinde büyük prestije sahip

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin bir görüşme öncesi el sıkışırken.

Kremlin Basın Servisi tarafından yayımlanan tebrik mesajında Putin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünü “Geçen yüzyılda ülkeniz birçok zorluğun üstesinden geldi ve ekonomik, sosyal ve diğer alanlarda tanınan başarılara imza attı. Türkiye dünya sahnesinde haklı olarak yüksek bir prestije sahiptir” sözleriyle kutladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı da bu özel gün vesilesiyle tebrik eden Putin’in mesajının devamında şu sözler yer aldı:

“Değerli dostum, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanının yüzüncü yılı münasebetiyle en içten tebriklerimi kabul etmenizi rica ederim. Çeşitli alanlardaki işbirliklerimiz iyi sonuçlar veriyor, büyük ortak projeler sistematik olarak hayata geçiriliyor. Moskova ve Ankara, bölgesel ve küresel gündemdeki önemli konuların ele alınmasına yönelik çabalarında başarıyla işbirliği yapıyor. Dost halklarımızın faydasına ve daha adil ve demokratik bir dünya düzeninin inşası adına ikili ilişkilerimizi tüm yönlerde sürekli geliştirmeye devam edeceğimizden eminim.”

İngiltere Kralı Charles cumhuriyeti kutladı

Kral 3. Charles.

İngiltere Kralı 3. Charles da Erdoğan’a yazdığı mektupla Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutladı. Mektupta “Ülkenizin kuruluşunun yüzüncü yılı olan bu özel günde ekselanslarınıza ve Türkiye Cumhuriyeti halkına en içten tebriklerimi sunuyorum” ifadesi yer aldı. Türkiye’ye 2015’te yaptığı ziyarette gördüğü misafirperverliği sevgiyle hatırladığını belirten Charles “Bu yıl şubat ayında yaşanan ve büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından Türkiye halkının devam eden yeniden inşa çabalarında gösterdiği dirence derin hayranlık duyduğumu da ifade etmek isterim” dedi.

İngiltere ve Türkiye arasındaki ortaklık ve dostluğun devamını dilediği mektubunda Kral Charles “Bu olumlu ilişkinin giderek daha da güçleneceğinden ve devam edeceğinden eminim. Siz ve dünyanın her yerinde yaşayan Türkler Türkiye’nin yüzüncü yılını kutlarken ben ve eşim size en iyi dileklerimizi iletiyoruz” sözlerini dile getirdi.

Katar Emiri tebrik etti, sembolik yapılara Türk bayrağı yansıtıldı

Torch kulesi Türk bayrağının renkleriyle ışıklandırıldı. Fotoğraf: AA

Katar’ın resmi ajansı QNA’da yer alan habere göre Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani Erdoğan’a 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla tebrik mesajı gönderdi. Katar Dışişleri Bakanlığı da Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Öte yandan başkent Doha’daki sembol yapılara 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle Türk bayrağı yansıtıldı. Katar’ın sembol binalarından Al Jaber Kuleleri ve The View Hospital 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla kırmızı beyaz renge büründü. Türk bayraklarının üzerinde ise “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı”, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutluyoruz” ifadeleri yer aldı.

Türkiye’nin Doha Büyükelçiliği de “Cumhuriyetimizin 100. yılında Doha’nın simge yapılarından ‘The View Hospital’ ve ‘Al Jaber Twin Tower’ binalarında şanlı bayrağımız dalgalandı. İşbirliği ve desteklerinden dolayı dost ve kardeş Katar’a teşekkürler” açıklaması yaptı.

NATO

NATO’nun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda Türkiye’nin kuruluşunun 100. yılını kutlanarak “Siz de müttefikimiz Türkiye’yi kutlarken bize katılın” çağrısı yapıldı. Paylaşımda Türk bayrağı açmış Mehmetçiklerin fotoğrafı da yer aldı. NATO’nun ana hesabının dışında komutanlıkların ve çeşitli NATO birimlerinin hesaplarından da kutlama mesajları yayınlandı.

ABD’de tebrik Blinken’dan geldi, Biden’dan ses yok

ABD Dışişleri Bakanlığının internet sayfasında yer alan açıklamasında Dışişleri Bakanı Antony Blinken “Sizler Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını kutlarken Amerikan halkı adına Türkiye halkına en içten tebriklerimi sunuyorum. Bu 100 yıl boyunca Türkiye’nin giderek daha önemli küresel rol oynadığını ve uluslarımız arasındaki dostluğun giderek derinleştiğini gördük” dedi.

“NATO İttifakı’mız bölgesel barış ve güvenliğin temelidir” ifadesine yer veren açıklamada Ukrayna’nın egemenliğini ve demokrasisini desteklemek için Türkiye’nin yaptığı katkıya atıfta bulunularak, iki ülke arasında gelişen ticaret ve yatırımların “iki tarafta da istihdam ve ekonomik fırsatlar sağladığı” belirtildi.

ABD ve Türkiye arasında gerçekleşen akademik ve turistik amaçlı ziyaretlerin iki halkı birbirine daha da yakınlaştırdığı, iklim krizine yönelik temiz enerji çözümlerinde, bilim, uzay ve teknoloji alanlarında karşılıklı işbirliğinin, ilerleme için “umut verici yeni yollar ürettiği” vurgulandı. Açıklamada “Bu tarihi vesileyle Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu sizlerle kutluyor, halkımıza, bölgemize ve dünyaya fayda sağlayacak bir yüzyıllık dostluk ve ittifakı sabırsızlıkla bekliyoruz” dendi.

ABD Başkanı Joe Biden ise bugün hem İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hem de Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi ile telefonda görüştü. Ancak Erdoğan ile görüştüğüne dair herhangi bir bildirim yapılmadı.

Ortadoğu’dan gelen tebrikler

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Umman, Bahreyn ve Mısır’dan üst düzey yetkili ve kurumlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü tebrik etti.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’da yer alan habere göre, Kral Selman bin Abdulaziz ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman, ayrı ayrı Erdoğan’a tebrik mesajı yolladı. Mesajlarda Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı vesilesiyle Türk halkı ve hükümetinin devam eden ilerleme ve refahtan dolayı tebrik edildiği belirtildi.

BAE resmi ajansı WAM’ın haberine göre, Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile BAE Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakan ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum da Erdoğan’a tebrik mesajı gönderdi.

BAE Başkan Yardımcısı Al Maktum ayrıca sosyal medya platformu X’ten Türkçe yayınladığı mesajda, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümü için Türk halkına tebriklerimizi sunuyor, gelecek yüzyılda daha büyük başarılar ve aydınlık gelecek diliyoruz. Türkiye ile güçlü tarihi ve kültürel bağları paylaşıyor, ülkemiz ve dünya için güvenli, sağlam ve zengin bir geleceği daha da güçlendirmeyi dört gözle bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda “Cumhuriyet’in 100. yılını kutlamak vesilesiyle kardeş Türkiye’ye en içten tebriklerimizi iletiyoruz. Mısır ile Türkiye arasındaki köklü tarihi ilişkileri, işbirliği ve dostluk bağlarını güçlendirmeyi daima sabırsızlıkla bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Azerbaycan: Kardeşliğimiz ve dayanışmamız bölgesel işbirliğinin omurgası

Fotoğraf: AA

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, AA aracılığıyla gönderdiği yazılı mesajında Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutlayarak “Kardeşliğimiz ve dayanışmamız, önemli güvenlik ve istikrar unsuru, bölgesel işbirliğinin omurgası, temel şartıdır” dedi. Mesajında öne çıkan ifadeler ise şöyle:

“Bu önemli günde, adını dünya tarihine altın harflerle kazıyan, halkının ve ülkesinin özgürlüğü için sonuna kadar mücadele eden, büyük lider, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, onun sadık silah arkadaşlarını ve vatanlarının bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden şehitleri saygıyla anıyorum.

29 Ekim 1923’te Kurtuluş Savaşı ve istiklal mücadelesinin sonucu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması, 20. yüzyılın en önemli tarihi olaylarından biridir. Karşılaştığı tüm engel ve zorlukları kararlılıkla aşarak büyük çaplı bir dönüşüm ve benzeri görülmemiş bir gelişme ve ilerleme kaydeden kardeş Türkiye, tüm Türk dünyası gibi Azerbaycan için de hususi gurur ve iftihar kaynağıdır.

Türkiye, her geçen gün güçlenen, hızla gelişen, uluslararası dünyada söz sahibi olan güçlü ülkelerden biridir. Türkiye’nin güçlü sanayisi, modern savunma sanayisi, dünya çapında ön sıralarda duran ordusu hem Türkiye’yi hem de müttefiklerini güçlendiriyor. Siyasi, ekonomik, askeri, teknolojik ve diğer alanlardaki tüm bu önemli başarılar, Türkiye’yi dünyanın en ileri ülkelerinden biri haline getirdi. Güçlü ve kudretli Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm başarılarından kendi başarımız gibi sevinç ve mutluluk duyuyoruz.

Kardeş Türkiye, Türk dünyasının birleşmesinde de müstesna rol oynamaktadır. Türk dünyasının birlik ve beraberliğinin, Türk dili konuşan ülkeler arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önemli hizmetleri vardır.”

Aliyev’in mesajının devamında Azerbaycan’ın bağımsızlığı için Türkiye’nin 100 yıldır devam eden desteğine değinildi ve iki ülke arasındaki ilişkilerin dün, bugün güçlü olduğu, yarın da güçlü olmaya devam edeceği belirtildi:

Erdoğan ve Aliyev görüşmede üç anlaşma imzaladı. Fotoğraf: AA

“20. yüzyılda ikinci kez bağımsızlığına kavuşan Azerbaycan’ın ilk olarak Türkiye tarafından tanınması ve diplomatik ilişkilerin kurulması gerçek kardeşlik ve dayanışma örneği olarak Azerbaycan halkının milli hafızasında sonsuza kadar yer edinmiştir. Bağımsızlığın ilk yıllarından itibaren Türkiye’nin Azerbaycan’ın uluslararası dünyaya katılması ve ekonomik olarak dünyayla entegre olmasına aktif desteği ve Azerbaycan topraklarının işgaline karşı kararlı duruşunun Azerbaycan halkı tarafından her zaman şükranla hatırlanmaktadır. Ulu Önder Atatürk’ün, ‘Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir’ ve Ulusal Lider Haydar Aliyev’in ‘Bir millet, iki devlet’ tarihi sözleri iki ülke ilişkilerinin ana yol gösterici gücü ve ortak faaliyetlerin temel etkenidir.

Azerbaycan’ın topraklarını işgalden kurtarmak ve toprak bütünlüğünü yeniden tesis için yürüttüğü 44 gün süren Vatan Savaşı’nın ilk saatlerinden son dakikalarına kadar başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmakla yanımızda olan Türk halkının kararlı tutumu, kapsamlı siyasi ve manevi desteğinin gerçek kardeşlik örneğidir. Bu, aynı zamanda Azerbaycan ile Türkiye’nin dayanışmasını bir kez daha tüm dünyaya gösterdi. Biz bu desteği hiçbir zaman unutmayacağız.

Azerbaycan ile Türkiye ilişkileri benzersiz özelliğe sahiptir. Bugün, ortak tarihi, milli ve manevi değerler gibi sağlam temeller üzerine kurulu, sarsılmaz güven ve desteğe dayalı ilişkilerimizin tarihi dönemine tanıklık ediyoruz. Halklarımız, Azerbaycan ve Türkiye’nin en yakın müttefik olmasından dolayı çok şanslı. Haziran 2021’de Şuşa’da tarihi Müttefiklik Beyannamesi’ni imzalayarak doğal ittifakımızı resmileştirdik, atalarımızın mirasına olan bağlılığımızı ortaya koyduk ve gelecek nesillere yol gösterdik.”

Öte yandan önceki günlerde Azerbaycan Devlet Sanatçısı Turan Manafzade Türkiye için bestelediği 100. yıl marşını yayınlamıştı.

Fransız diplomat Ankara Antlaşmasını anımsattı

Fransa, Polonya, İsveç, Yunanistan ve Estonya’dan üst düzey kurum ve yetkililer, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü tebrik etti. Fransa Dışişleri Bakanlığı, X sosyal medya platformundan paylaştığı mesajda, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı vesilesiyle Türk milletinin ulusal bayramını kutlarız” ifadesine yer verdi.

Mesajda, yaklaşık 100 yıl önce Fransız diplomat Henry Franklin-Bouillon’un Ankara Antlaşması’nı imzaladığı, böylelikle Fransa’nın, Mustafa Kemal Atatürk’ün yönettiği TBMM hükümetini tanıyan ilk ülkelerden biri olduğu belirtildi.

Polonya Dışişleri Bakanlığının X hesabından da Türkçe ve İngilizce mesaj yayımlandı. Açıklamada, “Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun Türkiye, en iyi dileklerimizle! Cumhuriyet’inizin 100. yılı kutlu olsun!” denildi.

İsveç bu fırsat dedi, araya NATO’yu sıkıştırdı

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström da “Cumhuriyet’in ilanının yüzüncü yıl dönümü dolayısıyla Türkiye’ye tebriklerimi sunuyorum. İkili ilişkilerimizi daha da ilerletmek ve güçlendirmek ve NATO’da ortak müttefik olmak için sabırsızlanıyoruz” mesajını paylaştı.

İsveç’in NATO başvurusuna nasıl bir cevap verileceği konusunda Erdoğan geçen gün İsveç’in katılım protokolünü imzalayarak meclise gönderdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ise, X sosyal medya platformundan paylaştığı mesajda, “Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle Türk halkına ve hükümetine tebriklerimizi sunuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

İran’dan yeni yüzyılda işbirliği mesajı

İran Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan tebrik mesajında, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni dönemde de gelişmesi ve derinleşmesi yönündeki arzusunu dile getirdi.

İki ülkenin özellikle siyasi, ekonomik ve kültürel alanlardaki ilişkilerine dikkat çeken Reisi, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“İran İslam Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki işbirliği ve karşılıklı anlayışın, iki millete hayırlar ve değerli kazanımlar, bölgeye ve dünyaya da barış, istikrar ve refah getireceğine inanıyorum.”

Özbekistan: Halklarımızın kalkınması için anlaştığımız tüm projeleri uygulayacağız

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yayınlanan mesajında Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev de Türkiye’yi kutlayarak “Sizinle birlikte halklarımızın genel kalkınmasını sağlamak için üzerinde anlaştığımız tüm büyük projeleri ve programları tam olarak uygulayacağız ve hedeflerimize ulaşacağız” dedi.

Mirziyoyev ayrıca “İki ülke halkları arasında ortak dil, ortak gelenekler, karşılıklı saygı ve dayanışma ilkelerine dayalı kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerinin son yıllarda nitelik açısından yüksek bir düzeye ulaşmasından ve ikili ilişkilerde yeni bir tarihi dönemin başlamasından büyük memnuniyet duyduğunu” söyledi.

Mete Gazoz'dan TVNET’e 100. yıl 'oku'Mete Gazoz’dan TVNET’e 100. yıl ‘oku’

Belarus: Türkiye 100 yıl önceki gibi geleneklere ve değerlerine bağlılığını dünyaya gösteriyor

Belarus Cumhurbaşkanlığı Basın Servisi tarafından yayımlanan mesajında Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko “Türkiye, 100 yıl önce olduğu gibi geleneklere ve korunan değerlere bağlılığını dünyaya gösteriyor, ulusal çıkarlarını kararlılıkla savunuyor” dedi.

Türk halkının gururla Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünü kutladığını vurgulayan Lukaşenko şunları kaydetti:

“Türkiye, 100 yılda siyasi, sosyoekonomik, kültürel ve insani alanlarda büyük başarılara imza attı, bölgesel ve küresel sorunların çözümünde etkin katılımcı olarak uluslararası alanda güçlü bir otorite edinmiştir. Türkiye, 100 yıl önce olduğu gibi geleneklere ve korunan değerlere bağlılığını dünyaya gösteriyor, ulusal çıkarlarını kararlılıkla savunuyor.

Baltık ülkelerinden de kutlama var

Litvanya, Letonya ve Estonya’nın dışişleri bakanları da Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünü kutlama mesajı yayınladı.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünü kutlayarak “Tüm Türkiye halkına en içten refah dileklerimizi sunarız. İkili işbirliğini ve NATO ortaklığını güçlendirmeye devam edelim” dedi.

Letonya Dışişleri Bakanı Krisjanis Karins “Cumhuriyet’in ilanının yüzüncü yıl dönümünde müttefikimiz Türkiye’ye en içten selam ve iyi dileklerimizi iletiyoruz. İkili ilişkilerimizin daha da ilerletilmesi ve güçlendirilmesini dört gözle bekliyoruz” mesajını paylaştı.

Estonya Dışişleri Bakanlığının X hesabından da İngilizce ve Türkçe formatta “Bağımsızlığının 100. yılında Türkiye’nin Cumhuriyet Bayramı’nı en içten dileklerimizle kutluyoruz” paylaşımı yapıldı.

100. yıl coşkusu Anıtkabir’de başladı: ‘Emanetinize hakkıyla sahip çıkmaya çalıştık’100. yıl coşkusu Anıtkabir’de başladı: ‘Emanetinize hakkıyla sahip çıkmaya çalıştık’

Balkan ülkeleri de unutmadı

Sırbistan, Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Kosova, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Bosna Hersek, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünü yayımladıkları tebrik mesajlarıyla kutladı.

Sırbistan Dışişleri Bakanlığı, X sosyal medya platformundaki hesabından yayımladığı mesajda, Türk halkının Cumhuriyet Bayramı’nı “İkili ve çok taraflı faaliyetler çerçevesinde dostane ilişkilerimizi ve işbirliğimizi daha da geliştirmeyi umuyoruz” sözleriyle kutladı.

Hırvatistan Dışişleri Bakanlığı’nın X sosyal medya platformundaki hesabından Türkiye ve Hırvatistan bayrakları paylaşılarak, “Müttefikimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünü en içten dileklerimizle kutluyoruz” dendi.

Kosova Cuhmurbaşkanı Vjosa Osmani, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümü vesilesiyle tebrik etti. Osmani, Türkçe yaptığı paylaşımında, “Kosova ile Türkiye arasındaki köklü dostluk ve mükemmel ilişkiler, parlak bir geleceğe işaret ediyor. Daha nice yüzyıllara ve güçlü dostluğumuza!” ifadelerini kullandı.

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, X hesabından Türkçe paylaştığı kutlama mesajında, “Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı yürekten tebrik eder, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk halkının gelişim ve refahını dilerim. Dostluk, anlayış ve işbirliği ilişkilerinin gelecekte de güçlenip gelişeceğine inanıyorum. Türkiye, hem ikili ilişkiler hem de daha geniş çerçevede pek çok konuda ortak görüş paylaştığımız uzun vadeli stratejik ortağımızdır” ifadelerine yer verdi.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bajram Begaj da Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ve Türkiye ile Arnavutluk’un diplomatik ilişkilerinin 100’üncü yıl dönümü nedeniyle X sosyal medya platformundan, “Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkına en içten tebrikler. Güçlü dostluğumuz, stratejik ortaklığımız ve önümüzde parlak bir gelecek var” paylaşımında bulundu.

Pakistan Yahya Kemal ve Ali Cinnah’ın konuşmasını hatırlattı

Pakistan geçici hükümet Başbakanı Enverül Hak Kakar Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı münasebetiyle Türkiye halkına en içten tebriklerini sunduğunu belirtti. Kakar 29 kim 1923’te Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından ilan edilen Cumhuriyet’in “Türk ulusunun Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verdiği kahramanca özgürlük mücadelesinin doruk noktasını gösterdiğini” belirtti. Türk ulusunun bağımsızlığını korumak için gösterdiği azim ve kararlılığı vurgulayan Kakar bunun dünyanın dört bir yanında özgürlük aşığı insanlara ilham vermeye devam ettiğini vurguladı.

Pakistan ve Türkiye arasında kökleri din, kültür ve tarih bağlarına dayanan kardeşlik ilişkileri bulunduğuna dikkat çeken Kakar “Pakistan’da ilk Türk Büyükelçisi Yahya Kemal Beyatlı’ya hitaben konuşan Kaid-i Azam Muhammed Ali Cinnah ‘Pakistan Müslümanları ülkenize karşı sevgi ve saygı duyguları besliyor ve şimdi Türkiye ve Pakistan her ikisi de özgür, egemen ve bağımsız ülkeler olarak, her ikisinin de iyiliği için bağlarını daha da güçlendirebilirler’ şeklinde konuşmuştu” dedi.

Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlere, 2010 ve 2022’de Pakistan’da meydana gelen büyük sel felaketlerine ve 2005’teki Azad Cammu Keşmir’deki depreme atıfta bulunan Kakar iki ülkenin her türlü sıkıntı ve zorlukta birbirlerinin yanında yer aldığını anımsattı. Kakar iki ülke halkının zor durumdaki kardeşleri için sergilediği dayanışma ve desteğin “devletlerarası ilişkilerde benzeri olmayan sevgi ve bağlılığı temsil ettiğini” vurguladı, Pakistan’ın Türkiye ile çok boyutlu stratejik bağlarını özellikle ekonomik alanda daha da güçlendirme kararlılığını teyit etti ve sözlerini Türkçe olarak tamamladı:

“Yaşasın Pakistan-Türkiye kardeşliği.”

Somali: Hepimize ilham oldunuz

Somali Enformasyon Bakanı Daud Aweis X hesabından yaptığı paylaşımda Somali’nin Türk hükümeti ve halkına Cumhuriyet’in ilanının 100. yılı münasebetiyle yürekten tebriklerini ilettiğini belirtti. Aweis “Sizin demokrasiye, kalkınmaya ve ulus inşasına olan sarsılmaz inancınız hepimize ilham oldu” dedi.

Tüm yurtta yer gök kırmızı beyaz: 100. yıl coşkusu doruğa ulaştıTüm yurtta yer gök kırmızı beyaz: 100. yıl coşkusu doruğa ulaştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.